Gündoğmuş & Yüksek Taşeli Platosu Eğrigöl

Gündoğmuş & Yüksek Taşeli Platosu Eğrigöl

Haber & Fotoğraflar Şahika Öner

Geçen sene Antalya civarına çok kar yağdı, Taşeli Platosu karlar içerisinde ayrı güzeldir. Ben bu sene maalesef yasaklardan dolayı Yüksek Taşeli Platosuna gidemedim. 22 Mayıs 2020’de Dağcı Ömer Faruk Gülşen’le birlikte üç fotoğrafçı doğasever, Taşeli Platosu‘nda gerçekleştirdiğimiz foto safariyi sizinle paylaşmak istedim.

Akdeniz Bölgesinde, Orta Toros Dağlarının Geyik Dağı bölgesindeki plato, gölleri ve yaylalarıyla bakir bir bölgedir. Ekosistemi zengin flora, fauna çeşitliliği, eşiz doğa görüntüleriyle ayrıcalıklıdır. Oldukça yaygın olan kireçtaşlarıyla, mağaralar bulunmaktadır. Halen bilinmeyen, sarkıtlar ve dikitler içeren mağaralarda mevcuttur. Pek çok derin vadi barındıran bölge, milyonlarca yıl önce yaşamış, denizel canlılarının kalıntılarını içeren çok sayıda fosil yatağı barındırmaktadır. Taşeli Platosu önemli antik kentlere de ev sahipliği yapmıştır. Bölgede antik kentler yeterince bilinmemekte olup, yağmacıların tahribine uğramış, kaderine terk edilmiştir. Yığma taştan yapılan eski yayla evlerinin, geçmişin izlerini taşıyan asırlık evler olduğu tahmin edilmektedir. Dağda Güvercinli, Arap, Gözlü, Elmalı Gıragan adları verilen kar delikleri bulunur. Deliklerden yaz aylarında kar çıkartılarak sıcak bölgelerde kullanılır.

Geçmişi antikçağlara dayanan Gündoğmuş ilçesinde Colybrassus, Casae Gelefi ve Taşavur gibi ören yerleri, 86 yerleşim bölgesi bulunmaktadır. İlçenin bir diğer özelliği ise 2 bin 890 metrelik Geyik Dağı etrafına serpişen Eğrigöl (Eğilgöl), Gelesandra, Kuruca, Alibeyler, Çaşır, Aliahmetler, Kadılar, Karaboynuzlar, Söbüçimen, Seyricek, Sülek, Yenicepazar, Aliköy, Gevne, Belenyurt, Namaras, Kovanlık, Dedemköy, Çaltı, Cündüre, Boğazoluk gibi yaylalara 800 senedir ev sahipliği yapmasıdır. Yöre sakinleri tarafından bölge Yedi İlçe Yaylaları olarak da anılır. Yaylalar grubunun ve platonun tam ortasından Eğrigöl Yaylası bulunur. İlçenin kuzeydoğusuna konumlanan Eğrigöl Yaylası, ismini yerleşimin ortasındaki gölden alır. Güneyini Geyik Dağı (2 bin 890), kuzeyini ise Karagöl (2 bin 531) ve Tanrı (2 bin 408) tepeleri bulunmaktadır. Yaylanın batısında İlvat, Duruca, Küllü gölleri yer alır.

Eğrigöl bir krater gölü olup, 6-7 km uzunluğuyla bu bölgenin en uzun gölü olma özelliğini taşır. Yörüklerinde yeri olan plato, Manavgat, Alanya, Gazipaşa, Anamur, Hadim, Bozkır ve Gündoğmuş Yörükleri tarafından da kullanılır.

Mayıs sonu, kar kalınlığı bazı yerlerde iki, üç metreyi buluyor. Kışın kapanan yollar, mayıs içerisinde, açılarak ulaşım sağlanıyor. Yüksek Taşeli Platosu; 2000 yıl önceden günümüze ulaşan Antik Likya yolu, yollarda göç eden sürüler, nefis kar manzarası eşliğinde, sudaki yansımalarıyla adeta büyülüyor. Binlerce endemik çiçekler, göl kenarında siyah leylekler, yılkı atları, Söbiçimen yaylasında kar sularının oluşturduğu Menderesler bize değişik görüntüler sunuyor. Geceleri çoban ateşlerinin aydınlattığı, tarihte İskender’inde ayak bastığı bu bölgede, koruma altına alınması için çalışmalar yapılıyor. Konya ve Antalya sınırında, Geyik Dağları‘nın eteklerindeki Yüksek Taşeli Platosu’nda, el değmemiş doğası ve endemik bitkileriyle yaylacılar, doğa ve fotoğraf tutkunları ile kampçıları misafir etmeye devam ediyor.

*****

Önceki

5 Haziran 2021 Cumartesi Günün Sergileri

Sonraki

Elvedasız Şarkılar Konseri

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar