GÖMBE YAYLASI, YEŞİL GÖL & UÇANSU ŞELALESİ

GÖMBE YAYLASI,

YEŞİL GÖL & UÇANSU ŞELALESİ

Haber & Fotoğraflar Şahika Öner

Eylül ortası Antalya’dan, pazar günü Serhat Güner Turizm Seyahat Acentasıyla, Kaş, Kalkan, Elmalı üçgeninde kalan Gömbe Yaylasına gidiyoruz. Osmanlı döneminde hayvan pazarı olarak kullanılmış, aynı zamanda en eski yağlı güreşlerinde yapıldığı yer olarak bilinmektedir. Gömbe Yaylası denizden 1200 metre yükseklikte başlıyor. Yaylanın 1800 metresinde bulunan Yeşil Göl, Uçarsu adı verilen akarsuya da kaynaklık etmektedir.

Antalya’nın Kaş ilçesine 60km uzaklıkta, Elmalı yolu üzerinde, batı Torosların en yüksek noktası olan Akdağ’ın eteklerinde bulunan Yeşil Göl ve Uçansu Şelalesi’ni göreceğiz. Adını suyunun renginden alan Yeşil göl, 1990 metre yüksekliğindeki Akdağ‘ın zirvesinin altında yer alan bir krater gölüdür. Uçarsu Şelalesi ise, Gömbe Yaylası‘nın hemen üzerindeki batı Torosların en yüksek noktası olan Akdağ eteklerinden fışkırmaktadır.

İki saatlik bir yolculuktan sonra, vasıtamızla, bozuk bir yoldan dağa doğru tırmanıyoruz. Belirli bir yerde inerek, vasıta ulaşamadığı için Yeşilgöl’e yürüyoruz. Rengiyle dağların arasından, adeta bir yeşim taşı gibi parlayarak bizi karşılıyor.

Akdağ’ın yamaçlarında eriyen karlarla birlikte 12 derece civarındaki sıcaklığa sahip Yeşil Göl‘ün suyu, toprağın altından Gömbe Yaylası’na doğru süzülerek akıyor. Yeşil Göl 50 dekar alana sahip olup, kayaların arasından akan suyu borulara alınarak, Kaş, Demre ve Elmalı’nın mahallelerinde içme suyu olarak kullanılıyor. Gölün suyunun bir bölümünün Uçarsu Şelalesi‘nin kaynaklarından geldiği söyleniyor. Bu nedenle Yeşil Göl, Uçarsu Şelalesi gibi Alevi vatandaşlar tarafından kutsal sayılıyor. Karayoluyla ulaşım bulunmayan Yeşil Göl’e ulaşmak için bir müddet yürümek gerektiğinden, ziyaretçisi az oluyor.

Yansımalarıyla ve bulutlar içersindeki bu bakir yerde, tabiatın tadını çıkarıyoruz. Bahar ayında gelseydik, kim bilir ne kadar güzel çiçekler içerisindeki bitki örtüsüyle karşılaşırdık diye düşünüyorum.

Sıra Uçansu’ya geliyor. 2.5 km kadar, kimi zaman genişleyen, dağ yolundan yürüyerek devam ediyoruz. Uçarsu Şelalesi, kışın Muğla’nın Seydikemer İlçesi yönüne, yazın ise Gömbe Yaylası‘na doğru akıyor. 60 metre yüksekten akan Uçarsu’ya çok yakın, yol kıyısındaki ardıç ağacı bölgeyi ziyaret edenler tarafından dilek ağacına dönüştürülmüş. Rengarenk uçuşan kumaş parçaları, tabiata mistik bir hava katıyor. Bu heybetli ağacın etrafında, hatıra fotoğrafı çektiriyoruz. Gömbe Yaylası‘nın etrafındaki dağlar, sedir ve ardıç ormanlarını barındırıyor. Dağın eteklerinden fışkıran sular, yaklaşık 50 metre yüksekliğindeki altında bir mağara olan kayalardan aşağı doğru beyaz bir bulut gibi uçuyor. Suyun uçması nedeniyle oluşan şelale de Uçarsu olarak adlandırılıyor. Şelalenin suyu yaklaşık 4,5 kilometrelik vadiden kıvrılıp akarak doğal güzellik oluşturuyor. Ardından Gömbe Ovası‘ndaki Çayboğazı Barajı‘na ulaşıyor. Burada toplanan sular yaz boyunca Gömbe ve Elmalı ovalarına hayat veriyor. Akdağ’ın doruklarında karların erimeye başlamasıyla Uçarsu daha coşkulu oluyor.

Efsaneye göre şelale, Elmalı’nın Tekke Mahallesi‘nde türbesi olan Anadolu erenlerinden Abdal Musa tarafından kutsanmış. Abdal Musa‘nın yolu Muğla’nın Seydişehir ilçesine düşmüş. Burada kendisine yiyecek verilmemesi üzerine geriye dönerek Uçarsu bölgesine gelmiş. Buradaki çoban kızı tek ekmeğini Abdal Musa ile paylaşmış. Bu nedenle Uçarsu yazın Gömbe Yaylası‘na kışın ise Seydikemer yönüne akıyor. Uçarsu Alevi yurttaşlarca kutsal sayılıyor.

Kaş sınırlarındaki Gömbe Yaylası, adını aldığı ovanın kıyısında yeşillikler arasına kurulmuş Türkiye’nin elma üretim merkezlerinden biridir. Ayrıca ceviz ve armut yetişmektedir.  Çayboğazı Barajı‘nın suladığı ovayı çevreleyen Toros Dağları’nın batı uzantılarından Beydağlarının devamındaki zirvesi 3 bin metreyi bulan Akdağlar‘ın bağrından doğan Uçarsu Şelalesi bölgeye ayrı güzellik katmaktadır.

Gömbe’de çay molası veriyoruz. Yeni bir yer görmenin keşfi, dönüş yolunda sağnak yağışla adeta şenleniyor. Toprak kokusu, yağmur damlalarının ışıltı verdiği çam ağaçlarının yeşillikleri içerisinde Antalya’ya doğru, günü bitiriyoruz.

*****

Önceki

Mine Tozlu’nun 9’ncu Ebru Sergisi İzmir Galeri A’da

Sonraki

Altınoran’ın 2 Sanat Atölyesinde Eğitim başlıyor

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar