Liszt “Doğu’dan İzdüşümler” Sergisi Açıldı

Liszt “Doğu’dan İzdüşümler”

Sergisi Açıldı

Haber ve Fotograflar : Nihal Güres

Yaşadığı çağın en büyük müzisyenlerinden biri olarak kabul edilen Macar besteci, piyano virtüözü, yazdığı mükemmel piyano parçalarının yanısıra birçok teknik zorluk içeren Macar Rapsodileri, Paganini Etüdleri ‘ne imza atmış efsane sanatçı LISZT, Notre Dame de Sion Fransız Okulu‘nda açılan kapsamlı bir sergiyle anılıyor.

Hakkında pek çok efsane bilgiler duyduk, Şöyle ki, küçükken parmaklarını yeterince açamadığı için parmakları arasındaki deriyi ustura ile kesmiş, zamanında günümüz rock starlarını aratmayacak şekilde sevilmis ve beğenilmiş bir sanatçı. Konserlerinde ayılan, bayılan kadınlar eksik olmazmış, ilişkilerinin çoğu evli kadınlarla olmuş, 1811-1886 yılları arasında yaşamış sanatçı romantik çağdan, modern çağa geçişin kapılarını aralamış.

22 ekim 1811 de Macaristan’da Doborjan‘da doğan sanatçı ilk piyano Resitalini 9 yaşında vermiş. 1821 de dönemin ünlü müzik öğretmeni Kari Czeroy‘den ders almak üzere Viyana’ya gönderiliyor. Viyana’da ki ilk konserini 11 yaşındayken veren Liszt, üstün müzik yeteneği ile dinleyicileri derinden etkiliyor. O yıllarda art arda başarılı konserler veriyor ve büyük besteci Beethoven‘ ile tanışıyor. 1823 de müzik eğitimine devam etmek üzere Paris’e taşınıyor. Bundan sonra 25 yıl boyunca uluslarası üne kavuşuyor ve Türkiye’ye kadar geliyor. Beyoğlu’nda Nurul Ziya sokağında oturduğu söyleniyor.

18 haziran 1847 de Padişah Abdülmecid Efendi‘ye Dolmabahçe Sarayı‘nda konser veriyor.

Osmanlı batılılaşıyor, Avrupa Dogu’lulaşıyor.

Doğunun eksantrik iklimi batılıları etkilerken , doğu da batı kültürünü almak istiyor. Padişah Abdülmecit , Liszt‘i bir nişanla onurlandırıyor. Küratörlügünü Nicolas Dufetel ve Aylin Kocunya‘nın yaptığı Doğu’dan İZDÜŞÜMLER sergisi işte Liszt‘ in Osmanlı İmparatorluğu’nda geçirdiği bu dönemi detaylı bir şekilde inceliyor.

Abdülmecit efendi’nin Liszt‘ i çizdiği kara kalem portreden, Orientalist ressamların Doğu-Bati etkisiyle yaptıkları tablolar, notlar, Liszt‘ in topladığı kitaplar, verdiği konserlerin Osmanlıca basılmış davetiyeleri , hepsi bu sergide dikkatlice incelenmek üzere bekliyor.

15/ 16- Mart, Sabah 09.00 akşam 17.00 arasında 2 gün boyuncayapılacak olan ‘Tanzimat Karşısında Yazarlar, Müzisyenler ve Sanatçılar sempozyumu’nda,  Notre Dame de Sion ‘Kolokyum’da çeşitli bildiriler ve konferanslarla dönem detaylı bir şekilde sunulacak ve irdelenecek.

Konferanslar sabah 09.00 dan itibaren Notre Dame de Sion Fransız Okulu konferans salonunda dinlenebilir. Serginin açılış etkinlikleri kapsamında piyanist Bruno Rigutto, Schumann, Chopin, Liszt ve Ravel eserlerinden oluşan bir konser verdi.

Chopin ve Liszt yakinen tanışıyormuş ama Liszt‘in Şöhretine rağmen Chopin‘i kimse tanımıyormuş. Liszt evinde bir konser düzenliyor, tüm müzik otoritelerini çağırıyor, kandiller söndürülüyor ve kör karanlıkta müthiş bir piyano konseri veriliyor. Derken konserin sonunda ışıklar bir açılıyor ki , meğer çalan, kimsenin yüzüne bakmadığı, tanımadığı Chopin‘miş. Mahçup mahçup bakarken , ilk şöhret kıvılcımlarını, alkışlarını kabul ediyor. Chopin , devrin eksantrik kadını , sevgilisi George Sand ile seyahate gittiği zamanlarda, Liszt onun evine yerleşirmiş. Güya dedikoduya göre, Liszt , eve bir de sevgilisini getirmez mi? Olay duyulur ve Chopin , Liszt‘e küser, uzun yıllar dargın kalmışlar. Ben dedikodulardan biraz yazdım ama Çağlar değişse de aşklar dedikodular pek fazla değişmiyor. İnsanları değerli kılan bu minik anıları, minik dedikoduları, minik çılgınlıkları ve küskünlükleri diye düşünüyorum.

Sergide son derece güzel bilgiler var. Ben üzerine biraz eğlencelik sos koydum.

Liszt‘in en etkilendiği müzisyen Paganini imiş.

Onu dinlediginde çok etkilenmiş ve onun ustalığına ulaşabilmek için günlerce evine kapanmış, çalışmış, çalışmış… Sevgili kızı Cosima da Richard Wagner ile evleniyor. Wagner de güya biraz kendini beğenmiş bir insanmış da bu sebebten kayınpederle araları pek iyi değilmiş. Ama sonradan araları düzelmis ki Wagner festivalinde konserlere katılmış. Senfonik şiir tarzının yaratıcısı olarak da kabul edilen Liszt için daha fazla detaylı bilgiyi sergide bulacaksınız.

Doğu’dan İZDÜŞÜMLER sergisi 15 Mart/ 10 Mayıs tarihleri arasında gösterime açık kalacak.

*****

Önceki

15 M A R T 2019 C U M A Tiyatro Rehberi

Sonraki

16 Mart 2019 Cumartesi Günün Sergileri

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar