Eleştirel Kültür dergisi 1 yaşında
Haber ve Fotograflar : Nihal Güres
- Eleştirel Kültür dergisi birinci yaşını Piramid Sanat’ta kutladı.
Geçen yıl Mart ayında ‘Eleştiri Şimdi’ sloganıyla hazırlıklarına başlayan ; basılı iki sayıdan sonra ise , ekdergi. com adresinden yüz binden fazla okura ulaşan EK (Eleştırel Kültür ) dergisi , birinci yılını okur , yazar ve sanatçı dostları ile beraber kutladı.
Piramid sanat‘ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen kokteylde , misafirler Piramid sanat’ın kültüre yaptığı katkıyı , zenginliği ve niteliği , gururla ve sevinçle karşılaşıladılar.
Bedri Baykam , her zamanki misafirperverligi ile , güler yüzlü ve sempatik tavırlarıyla konuklarını karşıladı. Tüm konuklarının beraber fotoğraf cektirmek arzusunu kırmayacak kadar alcak gönüllü ve sevgi dolu bir insan ve örnek olacak bir sanatçı.
Eşi Sibel Baykam ile Ukrayna Kraliyet Akademisinde , “Son 10 yıl seçkisi” adıyla açılan sergisinden henüz dönmüş olmasına rağmen , yorgunluğunu misafirlere belli etmeden , örnek bir ressam ve sanatçı nasıl olunur , çağdaş ve laik Türkiye Cumhuriyeti nasıl temsil edilir hususunda önemli bir ders verdi, veriyor.
Ben ilk sergimi Thé Marmara Oteli’nin sanat galerisinde açarken, 1993 yılıydı, aşağıda Balo salonunda bir etkinlik vardı. Bedri Baykam da o etkinliğe katılmak üzere mekana gelince benim sergimden geçti. Konuklar arasında hocam Sabri Berkel de vardı. Bedri Baykam hemen Sabri hocanın yanına giderek saygılarını belirtti. Sabri hoca da , ‘Bedri Baykam , Türk resim sanatının lokomotifidir, artık sen de o lokomotifin peşine takıl’ dedi.
Ne zaman Bedri Baykam‘ı görsem o anımı hatırlarım ve Sabri Berkel hocayı yadederim.
Türk sanatını pek çok yerde temsil etmesine ve sonsuz bilgi ve kültürüne rağmen asla burnundan kıl aldırmayan sanatçı tiplemelerine benzemedi, her zaman , samimi, aydın, dost ve paylaşımcı kaldı. Etrafında her zaman çağdaş , kültürlü sanatçıları topladı, sergiler düzenledi, konferanslar verdi, sempozyumlara katıldı.
Eleştirel Kültür EK ‘yi de desteklemek amacıyla mekanımın kapılarını sonuna kadar açtı.
Açılış konuşmasında , sanat eleştirilerinin kalıcılığını desteklemek amacıyla kısa sürede büyük bir okur kitlesine ulaşan Eleştirel Kültür dergisini çıkaran Ali Şimşek‘i tebrik etti ve sanat ortamlarına canlı, heyecanlı ve kalıcı bir etki bıraktığını ifade etti.
Ali Şimşek de konuşmasında yalnızca iki basılı sayı çıkarmalarına rağmen 100 000 kişilik takipçileri olduğunu belirtti.
Konuklar arasında Denizhan Özer, Yahşi Baraz, pek çok sanatçı ve yazarlar bulunuyordu.
Yahşi Baraz , Bedri Baykam‘ın etkinliklerini hiç kaçırmıyor ve ikisi beraber olunca 20 şer yıl gençleşiyorlar , enerjiler yükseliyor. Bu dostlukları seyretmek de bizi 30 yıl gençleştiriyor, hahaha. .
Sanat ortamı güzel de bu ortamı böylesine coşkuyla paylaşmak, tüm camiayı toplamak kolay değil. Sevilen insanlar, sanatçılar , en ufak bir komplekse , kıskançlığa kapılmadan örnek bir kurum olan Piramid sanat bünyesinde toplanıyor.
Bir kaç yıl önce , Bedri Baykam cumhurbaşkanı olsa harika olur diye düşündüm. Kültür desen son derece yüksek seviyede, aile terbiyesi tavan yapmış, sanatçı olarak Türkiye’de en fazla adı bilinen sanatçı. Siyasi yaşam konusunda da bilgili ve ayrıca da Fenerbahçe‘li. Ailesiyle beraber çağdaş Türkiye için çok güzel bir fotoğraf ve vizyon.
Türkiye her bakımdan çok yüksek bir kültüre ulaştı. Gerek sanatçıları gerek yazarları, çizerleri, şairleri.. Dünya kültür ortamında hiç geride kalacak bir ülke değil . Bu kültürü en doğru şekilde değerlendirecek bir potansiyel var.
Bazı politik sebeblerle gerektiği kadar değerlendirilememesi sanatçıların suçu değil , politikacıların suçu. Bazı kültürsüz insanların aşağılayıcı değerlendirmelerine rağmen sanat ortamı dünya sanatıyla aynı seviyede. Türkiye’de sanat yok, sanatçı yok diye cahil cesareti ile konuşan insanlara karşın ; Eleştirel Kültür dergisi 1 yaşında olmasına rağmen kapasitesi son derece yüksek.
EK ( Eleştırel Kültür ) Dergisi de bu potansiyelin görülebilen bir parçası. Ali Şimşek ve yayın ekibini içtenlikle kutluyorum. Nice mutlu yıllar süresince devam etmesini diliyorum.
Atatürk‘ün attığı , sanat ve sanatçı tohumları tuttu. Bu aydınlık yoldan dönmek mümkün değil. En sıradan insanlar bile renkleri ile duyguları ile , dizeleri ile bu çağdaş ülkeyi sıra sıra örüyorlar, yükseltiyorlar.
*****