2’nci Posta Sanatı Bienali Tekirdağ’da Açıldı

2’nci Posta Sanatı Bienali

Tekirdağ’da Açıldı

Haber ve Fotograflar : Nihal Güres

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nin düzenlediği ‘KARE’ temalı Posta Sanatı (Mail Art) Bienali , 8 Nisan 2019 Pazartesi günü açıldı.

Romanya, Sırbistan, Rusya, Finlandiya, İtalya, Şili, Almanya, Yunanistan, Arjantin, Uruguay, İsviçre, Japonya, Litvanya, Azerbaycan, Macaristan, Fransa, Brezilya, Avusturya, Belçika, ABD, Estonya, İspanya, Kanada, Hindistan, Polonya, Hollanda, Ukrayna, Suriye, Makedonya, Hırvatistan, Bulgaristan ve Türkiye‘den gelen Posta Sanatı eserleri sergilendi.

22 ülke, 850 katılımcı, 1100 çalışma ile düzenlenen 2.Posta Sanatı Bienali için, başta Mustafa Cevat Atalay olmak üzere, öğretim elemanları Bige Gürses, Enis Malik Duran ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri bir arada çalışmışlar. Cıvıl cıvıl düzenlenen sergi salonu tam anlamıyla görsel bir şölene dönüşmüştü. Öğrenciler, öğretim üyeleri ve katılımcılar sergiyi zevkle gezdi. Mustafa Cevat Atalay , kendisi ile çalışan ekibine teşekkür etti ve plaket verdi.

POSTA SANATI ( MAIL ART ) NEDİR?

Posta sanatı süreci kartpostalın ve zarfın sanatçı tarafından hazırlanması ve posta yoluyla alıcısına gönderilmesi ile başlar. Genellikle bir tema belirleyen sanatçı , sosyal medya aracılığı ile duyuru yapar. Gönderimin son tarihi belirtilir. Böylece gönderilen eserler, fakülte, kütüphane, müze vs gibi değişik yerlerde sergileniyor.

1950-60’lı yıllarda başlayan posta sanatı projeleri , alternatif sergileme yolları arayan sanatçılar için yeni bir süreç oluşturmuştur.

Ben de yıllar önce yabancı sanat dergilerinde rastladığım projelere katılmıştım, bazı projelerde katalog yaparak sanatçıya yolluyorlar, bazıları ise internet üzerinden katalog hazırlıyor.

Katıldığım posta sanatı sergilerinden en çok sevdiklerim, İspanya’da Velasquez’in Las Meninas/ Nedimeler adlı eseri için düzenlenen posta sanatı projesi, İstanbul’da Haydarpaşa Tren Garında düzenlenen , Garin Otel olmaması için düzenlenen proje -ki o sergide katılımcılar için salonun ortasına ipler gerilmisti, eserlerimizi o iplere astık, sonra herkes birbirine kura çekilerek eserini hediye etti- , New York’ta Big Apple-Büyük Elma projesi. . vs.

2.posta sanatı bienalini gezen öğrencilerle kaynaştık, kimi Abdülhamit Han’ın portresini çalışmış, kimi Picasso portresini yeniden yorumlamış. Böylece Çağlar, dönemler , yaşamlar ve renkler birbirleri ile kaynaşıyor. Biri Picasso’yu yeniden araştırıyor, diğeri Abdülhamit dönemine bir daha bakayım diye düşünüyor. İnsanların güzelce kaynaşması için ne güzel bir şölen. Kimse diğerini ötekileştirmeden ortada bir yerde buluşuyoruz.

Siz de bu projelerden birine katılabilirsiniz, sosyal medya üzerinde pekçok posta sanatı grupları var. Yapmanız gereken tek şey bir kartpostal, bir zarf ayarlamak ve konu üzerinde biraz düşünmek ve biraz renklerle oynamak. Dünyayı sanatın bir arada tuttuğu kesin.

Posta sanatı projelerinde , orjinal çizim, fotoğraf, dijital özgün baskılar, desenler, kolajlar, şiirler, düz yazı metinleri, sizi heyecanlandıran, kalbinizi kırpıştıran , sizi ve ruhunuzu muzip bir oyuna sürükleyen ne varsa kullanabilirsiniz. Masanın başında boyaları, renkleri , eski dergileri topladıktan sonra , oyununuza başlayabilirsiniz. Gittikçe yabancılaşan dünyada kendinize yeni arkadaşlar, yeni ülkeler , yeni soluklar bulabilirsiniz.

Ben 2 tane eserimle katıldım, “canım” Muskaları yaptım. Nazım Hikmet’ in dizelerinden yola çıktım, “bana canım de” Dizelerini Muska şeklinde hazırladım.

Herkesin birbirinin gözünü oymaya çalıştığı bu dünyada birbirimize ‘Canım’ demekten daha güzel ne olabilir ki.
Barışı , sevgiyi , dostluğu arzu edenler , kendi muskalarını, sihirlerini hazırlasın. En güzel sihir dünyaya barışı ve sevgiyi geri getirmek olacaktır.

Posta sanatı bienali 28 nisan’a kadar Tekirdağ, Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi‘nde sergilenmeye devam edecek.

Gidip gezmenizi öneririm, 22 ülkeden 850 katılımcının 1100 tane eseri arasında çok neşeli saatler geçireceğinize eminim. Sergileme biçimi son derece güzel ve heyecanlı.

Tekirdağ yolu üzerindeki dev beton bloklarının şok etkisini böylece atlatabilirsiniz belki…

*****

Önceki

Öykü – Hiç Düşünmeden Bir Yalan Söyle

Sonraki

İstanbul Sanat Magazin 7’nci Yılını Kutluyor

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar