Meslekte İz Bırakanlar 22. toplantısı yapıldı
TGC’de Burhan Arpad anıldı
Haber ve fotoğraflar: Necati MUMAY
- Burhan Arpad’ı anma toplantısı TGC Burhan Felek Konferans Salonunda düzenlendi…
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) düzenlediği Meslekte İz Bırakanlar Toplantıları devam ediyor. TGC üyelerinden çevirmen-yazar Burhan Arpad, Meslekte İz Bırakanlar Toplantıları’nın 22.’sinde anıldı. Toplantı, TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda yapıldı.
Moderatörlüğünü TGC Kültür-Sanat Komisyonu Başkanı Fahri Aral’ın üstlendiği toplantının konuşmacıları Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, rahmetli Burhan Arpad’ın oğlu Yazar-Çevirmen Ahmet Arpad, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Orhan Erinç ve TGC Kültür-Sanat Komisyonu üyesi yazar Eray Canberk, Burhan Arpad’ın meslek hayatı ve kendisiyle yaşadıkları anılarını anlattılar…
KONUŞMALARDAN ÖZETLER:
Moderatör Fahri Aral, Arpad’ı çevirmenliğini yakından bilen biri olarak tanıyıp takdir ettiğini söyledi. Arpad’ın Anti-faşist olduğunu da kaydeden Aral, özellikle TRT’nin Türkçe yanlışlarını eleştirdiğini sözlerine ekledi. İlk Konuşmacı Doğan Hızlan da, Burhan Arpad’ın çevirmen olarak önemli eserlere imza attığını söyleyerek 40 kuşağının başarılı gazetecilik örneği verdiklerini anlattı…
Hızlan’dan sonra söz alan Ahmet Arpad ise, babasının Türkiye ve Avrupa’daki çalışmalarını anlatarak 40’lı yıllarda İstanbul’un kültür ve sanat zenginliğinden söz etti. .Arpad , “Babamın lisan öğrenmiş olması gazeteciliğine olumlu etki yaptı” dedi. Ahmet Arpad, babasının günde 18 saat çalıştığı halde ailesine zaman ayırarak sinema ve tiyatroya sıkça gittiklerini dile getirdi…
Orhan Erinç, “Burhan Arpad, çok doğru şeyler yazdığı için yalanlanması zor bir gazeteciydi. O zamanlar gazete yazarlarının yazılarını gazete dışından yazıp göndermesi çok ayıp sayılırdı. Yazarlar yazı işleri toplantılarına katılırdı. Arpad olmasaydı Türk tiyatro tarihinin öğrenilmesi kolay olmazdı” dedi…
Son konuşmacı Eray Canberk de Arpad ile olan anılarını anlatırken, “Burhan Arpad’ı aşağı yukarı 1960’lardan beri tanırdım. Mudanya doğumlu olmasına rağmen bu kadar İstanbullu olmasına hayran kalırdım. Sinema tiyatroya çok hizmet verdi. İstanbul için çok yazmış, öfkelenmiş ama kimseye de derdini anlatamamıştır” şeklinde özetledi…
BURHAN ARPAD KİMDİR?
1910 yılında Mudanya’da dünyaya gelen Burhan Arpad, Rehber-i Tahsil Numune Mektebi ve Orta Ticaret Mektebinden mezun olduktan sonra 1936 yılında Vakit Gazetesinde gazetecilik mesleğine başladı. Daha sonra sırasıyla Uyanış Dergisinde, Kurun Dergisinde, İleri, İstiklal, Tan, Cumhuriyet, Memleket, Hürriyet, Vatan ve Cumhuriyet Gazetelerinde muhabir, istihbarat şefi, yazar olarak mesleğini sürdürdü. Burhan Arpad, haber ve fıkra dallarında 4 kez ödül kazandı. “Şehir”, “Taşı Toprağı”, “Yeditepe Olayları”, “Alnımdaki Bıçak Yarası”, “Hesaplaşma”, “Yokedilen İstanbul”, “Gezi Günlüğü” ve “Direklerarası” isimli kitapları yayımlandı. Ayrıca 30’u aşkın çevirisi bulunuyor. Burhan Arpad, Bulgaristan Cumhuriyeti Kyryl Kardeşler Kültür Nişanı, Federal Almanya Cumhuriyeti (Altın) Birinci Derece Liyakat Madalyası ve Avusturya Cumhuriyeti Bilim ve Sanat İçin Birinci Derece Onur (Altın) Madalyası aldı. 3 Aralık 1994 yılında vefat etti.
MESLEKTE İZ BIRAKANLAR TOPLANTILARI
TGC, Meslekte İz Bırakanlar toplantılarıyla yaşayan ve kaybettiğimiz gazeteci ve yazarların dünya görüşlerini, eserlerini üyeleriyle paylaşmayı sürdürüyor. Bugüne kadar toplantılara konu olan gazeteci ve yazarların isimleri (anma tarihlerine göre) :
1. Şakir Süter /gazeteci-TGC önceki yönetim kurulu üyelerinden
2. Niyazi Ahmet Banoğlu / Gazeteci- tarihçi- yazar
3. Semih Balcıoğlu / Karikatürist
4. Faruk Nafiz Çamlıbel / şair-yazar
5. Doğan Nadi / Gazeteci-yazar
6. Burhan Arpad / Çevirmen-yazar
7. Hrant Dink / Gazeteci
8. Uğur Mumcu / Gazeteci-araştırmacı yazar
9. Cevat Fehmi Başkut / Gazeteci-tiyatro yazarı- TGC önceki başkanlarından
10. Vasfiye Özkoçak / Gazeteci-TGC önceki başkan yardımcılarından
11. İlhan Selçuk ve karikatürist Turhan Selçuk
12. Oktay Akbal / Gazeteci- öykü yazarı
13. Necmi Tanyolaç / Gazeteci- spor yazarı- TGC önceki başkanlarından
14. Yılmaz Öztürk / Gazeteci
15. Sedat Simavi / Gazeteci- TGC kurucu başkanı
16. Ali Gevgilili / Gazeteci
17. Oktay Kurtböke / Gazeteci- TGC önceki yönetim kurulu üyelerinden
18. Onur Belge / Gazeteci – TGC önceki yönetim kurulu üyelerinden
19. Nail Güreli / Gazeteci – TGC önceki başkanlarından
20. Hasan Pulur/ Gazeteci-TGC önceki yönetim kurulu üyelerinden
21. Elif Naci /Gazeteci, ressam
*****