Takı Sergisi Göz Kamaştırdı…

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü farkı:

Takı Sergisi Göz Kamaştırdı…

Haber ve fotoğraflar: Necati MUMAY

  • Ayşe Takı Galerisi, Ankara Olgunlaşma Enstitüsü’nün takı koleksiyonları İstanbul Teşvikiye’deki Ayşe Takı galerisinde sergilendi. Serginin açılışında çoğunluğu kadınlardan oluşan davetli sanatçı ve sanatsever topluluğu katıldı…

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü, endemik bitkilerin doğada kayboluşlarına farkındalık yaratmayı hedefleyen ‘Anadolu Çiçekleri-Ağıt’ ile matematiğin gizemli dilini kadının gizemli bedeni ile buluşturmayı hedefleyen ‘Geometrik Düşler’ koleksiyonları, Ayşe Takı Galerisi’nde sergilenmeye başladı…

Serginin açılış kokteyli çoğu kadın kalabalık bir davetli sanatçı ve sanatseveri bir araya getirdi. Sergi düzenlemesi konusunda konukların bilgilendirilmesi amacıyla yapılan sunumda özetle şunlara yer verildi:

  • Milli Eğitim Bakanlığı’nın Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı olan ve 1958 yılında kurulun Ankara Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde teknolojik gelişmeler sonucunda kaybolmaya yüz tutmuş sadeliği canlandırmak, yeni bir meslek sahibi olmak isteyen ve konuya ilgi duyan kişilere eğitim verebilmek amacıyla, 1995 yılında Kuyumculuk Teknolojisi Atölyesi kuruldu…
  • Haftada beş gün iki yıl eğitim verilen bu bölümde öğrenci ve kursiyerlere kuyumculuk alanı ile ilgili teknik, teknolojik, sanatsal bilgi ve beceriye sahip, özgün takı tasarımı ve üretimi yapabilen bireyler yetiştiriliyor. Bugüne kadar atölye kapsamında tasarlanarak üretilen koleksiyonlar arasında; ‘Yüzyılların Mirası, ‘Mevlana’, ‘Amazon Kadınlar’, ‘Anadolu Çiçekleri-Ağıt’ ve ‘Geometrik Düşler’ yer alıyor…
  • Takı imalatı ve mine olmak üzere iki atölyesi bulunan Kuyumculuk Teknolojisi Alanında, eğitimin yanı sıra özgün tasarımlı takılar ve ev aksesuarları üretilerek satışa sunuluyor. Ayrıca isteğe bağlı özel siparişler de çalışılıyor. Okul genelinde çalışılan projelerin takı ve aksesuarları kuyumculuk atölyesi tarafından üretilmekte olup kendi bünyesinde de takı koleksiyonları çalışıyor…

‘ANADOLU ÇİÇEKLERİ-AĞIT’

Anadolu Çiçekleri “Ağıt” isimli koleksiyon için Anadolu’da yetişen endemik bitki türlerinden Osmaniye ilinde yetişen “Karamanoğlu Soğanı” bitkisi ile “İstanbul Kardeleni” seçildi. Bu koleksiyon Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinden yararlanarak, giderek kaybolmaya yüz tutmuş çiçeklere yeni bir boyut yeni bir hayat kazandırarak, endemik bitkilerin doğada kayboluşlarına farkındalık yaratmayı hedefliyor.

‘GEOMETRİK DÜŞLER’

  • Evren Matematik dilinde yazılmıştır ve onun karakterleri üçgenler, daireler ve diğer geometrik şekillerdir” der ünlü bilim adamı Galileo. Bu tanımlamadan yola çıkarak doğada, sanatta, kurallarda, simgelerde ve daha pek çok alanda karşımıza çıkar geometrik şekiller. Eğriler, kareler, üçgenler, sonsuz tasarım imkanı sunar bizlere…
  • Olgunlaşma Enstitüsü Kuyumculuk Teknolojisi Alanı matematiğin gizemli dilini kadının gizemli bedeni ile buluşturmayı hedefleyerek, “Geometrik Düşler” isimli koleksiyonu hazırladı.

Sergi, 28 Ocak tarihine kadar izlenime açık tutulacak.

Adres: Ayşe Takı Galerisi, Şakayık Sokak Tuna Palas 53 Daire:1 – Teşvikiye/İstanbul

*****

Önceki

9 Ocak 2018 Salı Günün Sergileri

Sonraki

10 Ocak Çarşamba Günün Sergileri

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar