Sema Çulam’dan “Güneş Doğarken”
Haber ve Fotograflar: Necati MUMAY
- Kadınlar Günü etkinliği olarak Galeri Miz’de açılan sergideki eserler doğa ve kadını anlatıyor.
Teşvikiye’de faaliyet gösteren Galeri Miz, Ressam Sema Çulam’ın “Güneş Doğarken” isimli sergisiyle sanatseverlerle buluştu. Naif resmin ülkemizdeki temsilcilerinden olan ve bu alanda uluslararası birçok ödülle yurtdışında Türkiye’yi temsil eden Sema Çulam, doğaya, kadına, emeğe dikkat çektiği eserleriyle tanınıyor…
Serginin açılış kokteyli nedeniyle yapılan sunumda “Güneş Doğarken” sergisinin sanatçının doğayla birleşmiş figürlerini, ışıkla yıkanmış resimlerini ve insana dair umudu anlattığı vurgulanarak özetle şu bilgilere yer verildi:
-Sanat eğitimini yarıda bıraktıktan sonra uzun yıllar soyut ve soyutlamacı bir anlayışla eserler üreten Sema Çulam 2000’li yılların başlarında naif resmi tarz olarak benimsemiş ve resmin merkezine doğayı ve daha çok çalışan, üreten kırsal kesim kadınlarını yerleştirmiştir. Sanatçı yapıtlarıyla kentli insana bildiği ama çoğu zaman görmediği bize ait bir dünyayı anlatır. Nilgün Yüksel, Sema Çulam üzerine şu cümleleri kaleme almıştır:
“Bugün naif sanat dediğimizde konuyla ilgili olanların ilk aklına gelen isim Henri Rousseau olsa gerek. Aslında bir gümrük memuru olan o yüzden Gümrükçü Rousseau olarak da anılan Henri Rousseau, çocuksu, basit, ürkütücü resimleriyle naif sanatın önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilir. Kuşkusuz bu sanatçının öncesine ve ardına eklenecek Dünya sanat tarihine geçmiş birçok isim vardır. Naif sanatçılar genellikle herhangi bir eğitim almamış, resim sanatının kendine ait sorunlarından çok, kendi içgüdülerine, ilgilerine dayanarak sanat üreten ve bunu estetik bir düzeye taşıyan sanatçılar olarak tanımlanır. Türkiye’de naif çalışan sanatçılar için bir başka tanım da kullanılır ‘Safyürek’… Safyürek, benim için anlamı daha geniş bir kullanımı ifade eder. Bildiklerini bir kenara bırakan, naiflerin izinde bir tarzı benimseyip küçük anlatıları öne çıkaran herhangi bir yerde içinden geldiği gibi üreten sanatçılardır saf yürekler. Bu yüzden Sema Çulam’ın eserlerini safyürek olarak adlandırmayı tercih ederim çünkü bu resimler yetenekli bir alaylının, öykülemeci bir dili anlaşılır bir ifadeyle aktardığı çalışmalardır. Sema Çulam’ın resimleri bir kitabın sayfaları gibidir. İzlerken sanatçının yakın durduğu öyküleri de izleyiciye anlatır”
Dünya Kadınlar Günü etkinliği olarak izleyici ile buluşan Sema Çulam’ın sergisi, onun doğaya, emekçi kadınlar vurgusuna da dikkat çeken çalışmalarını anlamlı bir tarihle birleştiriyor. Bu sergide yeşil gezegenin insanları umudu çoğaltarak bir araya geliyor.
Sergi 29 Mart akşamına kadar Galeri Miz’de izlenebilir.
Adres: Hüsrev Gerede Caddesi, Deniz Apt. No: 64 – Teşvikiye/İstanbul
*****