Nail Güreli ve Semih Balcıoğlu anılıyor

Nail Güreli ve Semih Balcıoğlu anılıyor

Haber : Necati Mumay

  • Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu yayınladığı mesajda “Önceki Başkanlarımızdan Nail Güreli’yi ölümünün ikinci yılında; Önceki Onur Kurulu Başkanı, usta karikatürist Semih Balcıoğlu’nun da ölümünün 12. yıl dönümünde saygıyla ve özlemle anıyoruz.” dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu 26 Ekim 2016’da ölen önceki başkanlarından Basın Şeref Kartı ve 2003 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi Nail Güreli için anma mesajı yayınladı. Yönetim Kurulu’nun yaptığı açıklamada şu görüşler yer aldı:
“Gazetecilik mesleğinde iz bırakan usta gazetecilerden Nail Güreli,1994-2001 yılları arasında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanlık görevini yürüttü. Başkanlık yaptığı dönemde Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi hazırlandı. Cemiyetin yayın organı Bizim Gazete yayınlanmaya başlandı. TGC-KAS Yerel Gazetecilik Seminerleri başlatıldı. Toplu anma amacıyla 6 Nisan “Öldürülen Gazeteciler Günü” ilan edildi. Gazetecilik mesleğinin muhabirlikten yayın yönetmenliğine kadar her aşamasında görev yapan, Cemiyetimize unutulmaz katkıları olan Nail Güreli örnek alınması gereken bir meslektaşımızdı. Kendisini ölümünün ikinci yılında sevgi ve saygıyla anıyoruz.”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu karikatür dünyasının iz bırakan usta isimlerinden Semih Balcıoğlu’nun ölüm yıldönümünde anma mesajı yayınladı. Yönetim Kurulu’nun yayınladığı mesajda  şu görüşlere yer verildi: ‘Önceki Onur Kurulu Başkanı, usta karikatürist Semih Balcıoğlu’nu ölümünün 12. yıl dönümünde saygıyla ve özlemle anıyoruz. Uluslararası alanda Türkiye’yi tanıtan, yerli ve yabancı kuruluşlardan pek çok ödüle sahip değerli sanatçımız, usta çizgileri ile günümüzde de  genç çizerlere örnek olmayı sürdürüyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Onur Kurulu Başkanlığını da yapan Semih Balcıoğlu, basın topluluğumuza yaptığı katkılarıyla da unutulmayacak.”

NAİL GÜRELİ KİMDİR?

1932 yılında İstanbul’da doğdu. Mesleğe 1952’de Hizmet Gazetesi’nde stajyer olarak başladı. Son Posta, Son Telgraf, Tan, Akşam (iki kez), Vatan, İkdam, Milliyet (üç kez), Hürriyet Haber Ajansı, Hürriyet ve Güneş gazetelerinde muhabir, istihbarat ve çeşitli servislerin şefi, Haber Müdürü, Halkla İlişkiler Müdürü, Yazı İşleri Müdürü, Genel Yayın Yönetmeni olarak mesleğin hemen her dalında çalıştı. Meslek yarışmalarında 12 ödül kazandı, TDK’nin röportaj ödülünü aldı. Ayrıca, aralarında Orhan Apaydın Vakfı Demokrasi ve Barış Ödülü, Sertel Gazetecilik Vakfı Demokrasi Ödülü de olmak üzere, çeşitli kuruluşların ödüllerine değer görüldü. Yayımlanmış 17 kitabı arasında Basınla ilgili “Şu Bizim Medya” ve “Dünden Bugüne Babıâli” yer alıyor.

20 yılı aşkın süre, TGS’nin çeşitli kademelerinde görev yaptı; 1982’de TGS Genel Başkanlığından ayrılarak Sosyal Demokrat Parti’nin (SODEP) kurucuları arasına katıldı ve askeri yönetimce veto edildi. Üç dönem (altı yıl) TGC Yönetim Kurulu üyeliği yaptıktan sonra 1994 Mart’ında Başkanlığa seçildi; 2 Nisan 2001’de yenileşme ve katılımcılık gerekçesiyle başkanlıktan ve yönetimden istifa etti. Başkanlığı döneminde TGC’nin günlük yayın organı “Bizim Gazete” yayımlandı, Cemiyetin kurucusu Sedat Simavi adına konulan ve Hürriyet Gazetesi tarafından sürdürülen Sedat Simavi Ödülleri Cemiyet bünyesine alındı; çeşitli illerdeki 50’yi aşkın gazeteciler cemiyetinin işbirliği ve dayanışmasını sağlamak üzere Gazeteciler Cemiyetleri Başkanlar Konseyi oluşturuldu. TGC bünyesinde Basın Senatosu kuruldu. Türkiye Gazeteciler Hak ve Sorumluluk Bildirgesi yayınlandı. Konrad Adeanauer Stiftung ile yerel basın meslek içi seminerlerini ve yerel basın ödüllerini kapsayan “Medya Projesi” imzalandı. Toplu anma amacıyla 6 Nisan “Öldürülen Gazeteciler Günü” ilan edildi. Yedi meslek örgütünün işbirliği ve dayanışma platformu meydana getirildi. Basın Şeref Kartı ve 2003 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi Güreli bir çocuk babasıydı.

SEMİH BALCIOĞLU KİMDİR?

1928 yılında İstanbul’da doğan Balcıoğlu, Işık Lisesi’nin ardından Devlet Güzel Sanatlar Akademisi grafik bölümünden mezun oldu. İlk karikatürü 1943 yılında Akbaba Mizah Dergisinde yayınlanan Balcıoğlu, Karikatür, Amcabey, Akşam, Dünya, Hürriyet ve Tercüman gazetelerinde çalıştı. Balcıoğlu, meslek yaşamında yurt içi ve dışında 49 ödül kazandı. “Gümüş Güvercin (Skopje)”, “Altın Madalya (Pescara)”, “Altın Palmiye” ve “Gümüş Hurma (Bordighera)”, “İş Bankası Büyük Ödülü”, “Abdi İpekçi Barış ve Kardeşlik Ödülü”, “TÜYAP Onur Ödülü” bu ödüller arasında yer aldı. Gabrovo Mizah Evinin yaptığı oylama sonucu dünyanın 106 çizerinden biri olarak kabul edilen Balcıoğlu, Türkiye’de üç boyutlu karikatürü gerçekleştiren ilk sanatçı oldu.

İki arkadaşıyla 1969 yılında Karikatürcüler Derneği’ni kuran Balcıoğlu, 1973-1979 yılları arasında da Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanlığı görevinde bulundu. 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı. Kapadokya adlı karikatür albümü nedeniyle adı Ürgüp’te bir parka verildi..  Balcıoğlu, 1999 yılında “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne değer görüldü. 15 Ocak 2002 tarihinde Mimar Sinan Üniversitesince ‘Onursal Doktor’ unvanı verildi. Basın Şeref Kartı sahibi, TGC Onur Kurulu Başkanı olan Semih Balcıoğlu evli ve bir kız çocuğu babasıydı. Balcıoğlu 27 Ekim 2006 günü vefat etti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti
Türkocağı Caddesi No.1 Cağaloğlu-İstanbul 0212 513 83 00

*****

Önceki

27 Ekim Cumartesi Günün Sergileri

Sonraki

28 Ekim 2018 Pazar Günün Sergileri

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar