Melike Kuş’un Sergisi
Merdiven Art Space’de
Haber : Necati MUMAY
Merdiven Art Space, Melike Kuş’un ilk kişisel sergisi “Eye to Eye in Dystopia – Distopyada Göz Göze”ya ev sahipliği yapıyor.
Melike Kuş’un ilk kişisel sergisi “Eye to Eye in Dystopia” Basın Mensupları ile buluşması ile açıldı.
Melike Kuş Basın Mensuplarına eserleri hakkında bilgiler verdi.
Merdiven Art Space‘dan yapılan yazılı açıklamada Melike Kuş’un ilk kişisel sergisi “Eye to Eye in Dystopia – Distopyada Göz Göze” hakkında ;
“Çocukluk yıllarında iplere olan büyülü ilgisi ve bunun yaratıcılığına kök salmasıyla sanatının ilk filizlerini bu nesneyle buluşturan Melike Kuş, bakmak ve görmek kavramlarına odaklanıyor.
Toplumsal olaylara yönelik bakış açımızın, bakmak ve görmek arasındaki ince çizginin bireylerin ilişkilerini nasıl şekillendirdiğini önemli ölçüde belirlediğini söyleyen sanatçı, bu iki kavram arasındaki farkın toplumsal meselelere hassas bir şekilde yaklaşmamızı etkilediğini belirtiyor.
Toplumsal bağlamda, belirli bir konuya sürekli odaklanmak, distopyanın karanlık gölgelerini çevresel bağlamın üzerine düşürüyor. Kuş’un eserleri, belirli bir olaya odaklanmışlığı sorgulayarak, izleyicilere sadece alıştıkları durumlara değil, aynı zamanda değişim ve dönüşüm için farklı bakış açılarına açık olmalarını hatırlatıyor. Sorunlara karşı duyarsızlaşmak, bir bakıma toplumsal körlüğe yol açan bir ütopya arayışının sonucu olarak karşımıza çıkıyor.
İplikler aracılığıyla örülen eserler, toplumsal körlük ile mücadele etmenin ve farkındalığı canlı tutmanın önemini vurguluyor. Her bir ipliğin kendi başına zayıf olabileceğine ancak farklı bakış açıları, yetenekler, düşünce tarzları ve deneyimlerin bir araya geldiğinde güçlü ve dayanıklı bir bütün oluşturduğuna dikkat çekiyor.
Kuş’un eserlerinde “distopya” kavramı ve “at gözlüğü ile bakmak” deyimi oluşturduğu maskeli portrelerde birleşiyor. Bu portreler, toplumsal körlükten kurtulma ve gerçekliği görebilme yeteneğini simgeliyor, belki de toplumun gerçekleriyle yüzleşme, duyarsızlığından kurtulma ve bireyleri toplumsal meselelere karşı daha duyarlı hâle getirme potansiyelini vurguluyor.
Kuş’un iplikle yarattığı dünya, bakmak ve görmek arasındaki ince çizgiyi anlamamıza yardımcı olurken, distopya kavramı aracılığıyla toplumsal değişim için sadece bakmaya değil, gerçekten görmeye davet ediyor.” denildi.
“Eye to Eye in Dystopia” (Distopyada Göz Göze), 30 Aralık‘a kadar Merdiven Art Space’de Sanatseverler tarafından ziyaret edilebilecek.
Merdiven Art Space
Adres: Meclis-i Mebusan Caddesi No: 31 Murat Han KAT: 1, Fındıklı/Beyoğlu
Melike Kuş hakkında:
Melike Kuş, 1997 yılında Ankara, Türkiye’de doğdu ve şu anda Dublin’de yaşamaktadır.
2015 yılında Ankara Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü’nden ve ardından 2020 yılında Anadolu Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun oldu.
Melike Kuş, genellikle seyahatleri ve farklı kültürlerden esinlenerek çalışır. Doğadan, toplumdan ve gündelik yaşamdan aldığı ilhamla nakış ve resim sanatında yeni yöntemler ve formlar keşfeder. Kuş’un eserleri genellikle renk ve dokuya odaklanır. İplerle etkileşime geçerek, renkleri ve dokuları bir araya getirerek görsel bir hikaye anlatmaya çalışır.
Sanatçı yaratım sürecinde genellikle organik dokular oluşturmaya çalışırken doğal lifleri (örneğin, ip, yün kumaş) kullanarak aynı zamanda malzemelerle etkileşim kurarak, örme ve nakış gibi tekniklerle eserlerini oluşturur. Kullanmış olduğu bu yöntemlerle diğer geleneksel tekstil tekniklerini modern bir gözle ele alarak, malzemenin doğasını keşfetme ve estetik ifadeyi ön plana çıkarma üzerine odaklanan bir yaklaşımla resimlerinde birleştirir. Kuş eserlerinin estetik ve duygusal yönlerini düzenli olarak değerlendirir.
Renk seçimleri, desenlerin düzeni ve malzeme kullanımı gibi unsurları inceler ve eserlerin izleyicide nasıl bir etki bırakacağını düşünür. Melike eserlerini uluslarlarası sergilerde sergileyerek ve sanat etkinliklerine katılarak, izleyecilerle ve sanatseverlerle etkileşimde bulunur.
Kuş 2019’dan bu yana, İstanbul ve Dublin’de sanatsal pratiğini sürdürürken yarattığını eserleri izleyiciyle göz teması kurarak sanatçının kendine özgü bakış açısını, duygularını ve hayal dünyasını keşfetme fırsatı sunar.
***