Kristof Colomb Exlibris Sergisi

Kristof Colomb Exlibris Sergisi 

Haber ve Fotoğraflar : Necati MUMAY

  • Balat Kültür Merkezi’nde açılan yarışma sergisine çok sayıda sanatçı ve sanatsever katıldı…
  • Baskı yarışmasına 23 ülkeden 120 sanatçı katıldı…

Bolonga Exlibris Akademisi, Kristof Kolomb Vakfı, Regione Compagna Derneği ve Genova Belediyesi’nce düzenlenen 23 ülkeden 120 sanatçının katıldığı Uluslararası Kristof Kolomb Exlibris Özgün Baskı Yanşması’nda sergilenmeye değer bulunan eserler İstanbul Exlibris Akademisi Derneği’nin ev sahipliğinde Levent Soroptimist Derneği ve Cağaloğlu iki Lions Kulübü ortak aktivitesi olarak Balat Kültür Evi‘nde açıldı…

Serginin açılış kokteylinden önce İstanbul Exlibris Akademisi Derneği’nden Erol Ünal ve Başkan Latife Baştuğ tarafından ‘Exlibris nedir’ konulu görsel söyleşi yapıldı. Açılışı ise, Levent Soroptimist Derneği Başkanı İncilay Toplar ve Cağaloğlu Lions Kulübü geçen dönem Başkanı Nezahat Severins birlikte yaptılar. 15 Nisan’a kadar açıt tamacak sergide, Fransa, Hollanda, İspanya, İsviçre, İtalya, Kolombiya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Mısır, Moldova, Polonya, Romanya ve Rusya’dan katılan Exlibris sanatçılarının seçme eserleri izlenebilecek…

500. YIL ANISINA…

Türk Exlibris sanatçılarının Kristof Kolomb‘un Amerikayı keşfinin 500. yıl kutlamaları arasında yer alan “Uluslararası Kristof Kolomb (1492-1992) Exlibris Özgün Baskı Yanşması”na katılmaları için 1992’de sanat elçiliği yapan Latife Baştuğ’un kolleksiyonunda bulunan bu sergi Genova  Andere Doria Sarayı’ndaki sergileme ve ödül töreninden sonra ilk olarak 1993’de İstanbul Basın Müzesinde sergilemişti.

Yarışmanın Juriside Genova Güzel Sanatlar Akademisi Müdürü (Juri Başkanı), Kristof Kolomb Vakfı Başkanı Avv. Gustava Gamalero,  Prof. Elena Pongiglione, Prof. Antiono Gramandi, Barcelona Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Joan Lluis da Yebla ve Exlibris Akademisi Başkanı Dott. Remo Palmirani görev almıştı.

İstanbul Exlibris Akademisi Derneği’nin Başkanı Latife Baştuğ; “Exlibris dünyasına ilk adım atmam 1991 yılında İtalya’da uluslararası bir sergi organize etmekte olan dostum; ressam arkadaşım Antonio Grimaldi’nin davetiyle gerçekleşti. ‘Bu uluslararası sergide neden Türkiye’den katılım olmasın’ diye çabalayan dostumun gayreti ile Türkiye’den altı sanatçı ile İtalya’nın Uluslararası Kristof Kolomb Exlibris Özgün Baskı Yanşması (International Christopher Colombus Contest)’e katıldık” diyerek özetle şunları söyledi:

Böylece Türk sanatçılarının ilk defa yurtdışında yapılan Exlibris yarışmasına katılması gerçekleşti. Türkiyeden Mine Arasan, Nurhayat Berker, Mustafa Horosan, Berran Kançal, Emin Koç ve Faruk Muver adlı sanatçılar katıldı. Bu yarışmada sergilenmeye değer bulunan eserler İtalyadan sonra 1993’de ilk olarak İstanbul Basın Müzesinde sergilendi”

TÜRKİYE’DE EXLİBRİS…

İstanbul Exlibris Akademisi Derneği 2000’de Türkiye’de açılan ilk uluslararası Exlibris yarışması olan 7 ülkeden 64 sanatçının 96 Exlibris ile katıldığı “Uluslararası Exlibris İstanbul 2000 yarışması”, 2002’de 18 ülkeden 91 sanatçı 158 eser ile katıldığı Uluslararası “Exlibris Nazım Hikmet 1902-2002 Yarışması”nı gerçekleştirdi.

2008’de “Uluslararası Exlibris İstanbul 2000 Yarışma” Sergisini İtalya Soncino’da Basın Müzesi’nde sergilendi. Sergi daha sonra İstanbul Exlibris Akademisi Derneği üyelerinin de eserlerinin ilavesiyle daha geniş bir şekilde İtalya Alba’da Castello di Roddi D’Alba adlı şatoda açıldı. Dernek, 2009’da İstanbul Basın Müzesi’nde, 2010’da Bodrum Kefaluka Hotel’de (Exlibris Akdeniz 2010 sergisi), İtalya Ligaura’da (Exlibris Lions 2010 sergisi), İstanbul Yeküv Sanat Cafe’de (Exlibris Bosco Strogato sergisi), 2013’de İstanbul Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde  (Exlibris 2013 Sergisi),  2014’de Bodrum Dibeklihan Sanat Köyü’nde (Exlibris Sergisi), 2015’de İstanbul Balat Kültür Evi’nde (Exlibris Sergisi) açtı. Yönetim Kurulu Başkanı Latife Bastuğ, dernek olarak gelecek yıl İstanbul’da 3. Uluslararası Exlibris Yarışması düzenlemeyi planladıklarını söyledi…

Meraklısına Exlibris Nedir?

Ekslibris (Latince: kitaplardan) genellikle kitap kapağının iç tarafında veya ilk sayfalardan birinin üstünde bulunan kitap etiketin veya iyelik yazısını tanımlamak için sıkça kullanılan Latince deyiştir.

*****

Önceki

Boğaç Yüzgül Bir Ödül Daha Kazandı

Sonraki

KÖŞEDEKİ KADIN Kare Art Gallery’de

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar