İslam Sanatında Geometrik Desenler Sergisi Açılıyor

İslam Sanatında Geometrik Desenler Sergisi Açılıyor

Haber : Kemal Gönüleri

Eyüpsultan Belediyesi , İslam Sanatında Geometrik Desenler Sergisi’ne ev sahipliği yapacak.

Sergide, Şehir ve Medeniyet Okulu öğrencilerimizin 2020-2021 eğitim döneminde İslam Sanatında Geometrik Desenler Atölyesi’ne katılan öğrencilerin çalışmaları yer alacak.

İslam Sanatında Geometrik Desenler Sergisi‘nin açılış kokteyli 23 Haziran Çarşamba günü saat 14:00‘de Eyüpsultan Belediyesi Başkanlık Binası Fuaye Alanı’nda yapılacak.

23 Haziran Çarşamba Günü Saat:14.00 itibariyle açılacak  olan  İslam Sanatında Geometrik Desenler Sergisi, 14 Temmuz‘a kadar tarihine kadar Eyüpsultan Belediyesi Başkanlık Binası Fuaye Alanı‘nda Sanatseverlerin ziyaretine açık olacaktır.

Eyüpsultan Belediyesi Başkanlık Binası Fuaye Alanı

Adres : Nişanca Mahallesi Eyüpsultan Bulvarı No: 72 Eyüpsultan

İslam Sanatında Geometrik Desenler Atölyesi

İslam mimarlık tarihinde hemen her dönemde ve coğrafyada uygulanmış olan geometrik desenler, içerisinde barındırdıkları sistemler nedeni ile sanat tarihinin çalışma sahası içerisinde ele alınmasının yanında bilim tarihi bağlamıyla da ele alınmalıdır. Ne yazık ki Türkiye’de konunun bu boyutu ihmal edilerek desenlerin arkalarındaki geometrik konstrüksiyondan bağımsız işlere imza atılmaktadır. Matematik, geometri, fizik, kimya, bilim tarihi, sanat tarihi ve felsefe gibi alanların kesişimi olan geometrik desenler konusunda Batı Dünyası yoğun bir biçimde çalışmakta ve özellikle penrose kaplamalar ve kuasi-kristallerin keşfi ile de bu çalışmalar fizik ve matematikçiler tarafından da artarak devam etmektedir.

Tüm bunların ışığında bize ait bu bilim ve sanatın kesiştiği muazzam alana dair öncelikli olarak doğru farkındalığın oluşturulması amacıyla Türkiye’de ilk kez Eyüpsultan Belediyesi tarafından “İslam Sanatında Geometrik Desenler Atölyesi “Şehir ve Medeniyet Okulu” çatısı altında yer alan birkaç atölyeden biri olarak derslerine başlamıştır. Dört yıl boyunca her yıl onlarca öğrenciye geometrik desenlerin konstrüksiyonu Uzman Serap Ekizler Sönmez’in analizleri üzerinden yine kendisinin yürütücülüğünde öğretilmiştir. Atölyenin en önemli özelliği, seçilmiş öğrencilerle birlikte geometrik desenlerin analizleri ile birlikte medeniyet tasavvuru bağlamında ele alınmasıdır. Özellikle Türk-İslam Mimarlık Tarihi üzerinden ele alınan geometrik desenlerin tarihsel süreçte ve farklı coğrafyalardaki farklarına dair de kazandırılan bilinçle desen analizleri yaptırılmaktadır. Özellikle desenler arası akrabalıklar, desenler arası ilginç geçişler ve buradan hareketle yeni tasarımlara dair farklı farklı yaklaşımlar ayrıntılı bir biçimde ele alınmaktadır.

Bir kurs olmakla birlikte günümüzde hiçbir akademik ortamda verilmeyen ders, Şehir ve Medeniyet Okulunda akademik nitelikte işlenmektedir.

Derslerin Türkiye’de içeriği ve süresiyle ilk olmasının yanında bu sene gerçekleşen sergi de bu alanda yapılmış ilk sergidir. Zira tüm eserlerde yer alan çizimler Serap Ekizler Sönmez tarafından cetvel-pergel konstrüksiyonu ile yapılan çözümlemelerle çizilmiştir.

*****

Önceki

Ukraynalı çocuklar Marmaris’te dans edecekler

Sonraki

“Sevdamız Sanat” Sergisi Açılıyor

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar