Gülhan’ın Yeni Sergisi Büyükada’da Açılıyor

Gülhan’ın Yeni Sergisi Büyükada’da Açılıyor

Haber : Kemal Gönüleri

Büyükada’da yaşamış olan ünlü Rus yazar Trotskiy‘nin yaşamından etkilenerek yeni sergisinin adını “Trotskiy’nin Yolu” olarak koyduğunu belirten Adalı Ressam Gülhan‘ın yeni sergisi 21 Ağustos 2021 Cumartesi günü saat : 17.30‘da Adalar Kent Konseyi Çelik Gülersoy Kültür Merkezi’nde bir söyleşi ile açılacak. Sergi 27 Ağustos akşamına kadar sürecek. Serginin açılış kokteylinde bir de söyleşi yapılacak.

Söyleşiyi Moderatör İskender Özturanlı yönetirken ; konuşmacı olarak ,

Ressam Gülhan, Yazar Ali Rıza Tura, Yazar Foti Benlisoy, Yazar Masis Kürkçügil katılacaklar.

Sergisi ile iligili olarak duygularını dile getiren Gülhan yazılı açıklamasında;

“Trotskiy’nin Yolu Adalar Kent Konseyi, Büyükada, 21 Ağustos 2021 Trotskiy’nin Yolu etkinliğinin sanat işçisi Gülhan, Büyükada’ya taşındığı yıl Trotskiy’nin de Büyükada’da yaşadığını öğrendi. İlk fırsatta kırmızı tuğlalı evine gitti. Ev harabe, terkedilmiş ve ıssızdı. Oysa daha görkemli bir ev görmeyi bekliyordu. Gördüğü o yıkık görüntü “Sürgün Yolu” aldı resminin de silueti oldu. Gülhan’nın bir ritüelidir Adaya gelen misafirlerini Trotskiy’nin evine götürmek. Bu ziyaretlerden birinde arkadaşı ona Trotkiystlerin çok okuduğunu, silahlarının kitap olduğunu söylediğinde serginin ilk düşüncesi oluşur.

On yıldır cinayetler konulu İnsan İnsanı Öldürür adlı bir sergi projesi için çalışan Gülhan Trotskiy’nin hikayesini Suikastlar bölümüne almaya karar verdim. Trotskiy hakkında okudukça araştırma derinleşir. Onun hayatından, devrimci kişiliğinden, entelektüel, mücadeleci ve üretken yanından etkilenerek başka bir hayatın mümkün olabileceğini, her koşulda üretilebileceğini gördüm. Serginin içinde bir konu olan Trotskiy başlı başına bir sergi ve daha da büyüyerek etkinlik olur böylece. Trotskiy’den kısaca bahsetmek gerekirse; 1917 Rus Devrimi’nin önde gelen isimlerindendir. Sovyetler Birliği’nin kurulmasında, ihtilâl sonrası iç isyanların ve ayaklanmaların bastırılmasında birinci derecede rol oynar. Kızıl Ordu’nun kurucusudur. Savaştan sorumlu Halk Komiseri olarak Kızıl Treni yaratır. Trenle 105 bin km yol yaparak 2,5 yılda iç savaşı bastırır. Rus Devrimin mutlak zafer kazanmasını sağlamıştır. Lenin’in ölümünden sonra, uzun yıllar Sovyetler Birliği’nde Bolşevik Parti üyesi olarak kalır Trotskiy. Stalin ile olan siyasi mücadeleyi kaybeder ve tüm resmi görevlerden alınır. Sovyetler Birliği’nden ikinci kez sürgün edilir. Geliştirdiği sürekli devrim teorisiyle lV. Enternasyonalin lideri olarak mücadeleye ölene dek devam eder. Tüm hayatı yolda, sürgünde hapishanede geçer. “Benim üniversitem hapishane, sürgün ve mültecilik oldu” der dünyayı değiştiren devrimci Trotskiy. Defalarca sürgün edilir, tutuklanır, sınır dışı edilir. Sovyetlerden gönderildiği son sürgünde bir ara hiçbir ülkeden vize alamaz. “Vizesiz Gezegen” der yaşadığı dünyaya. Sürgünlerde kaçışlarda hep başka adlar kullanır. Ömür boyu taşıdığı isim de bir gardiyanın adıdır aslında. Leon Trotskiy, sürgün yolunda yürürken, ölüme gittiğini bildiği halde üretmekten vazgeçmez.

“O adlar, ülkeler, evler gibi tüm mülkiyetlerini aşıp öz kimliğini kazanmış, ayaklarının altında toprak olmadan yürüyebilmiş önemli bir insandır” der Gülhan. Onunla aynı adada adım atmış olmak hissini büyülü ve ilham verici bulur. Bu sergiyi çalışırken kendisini Trotskiy’nin yolunda yürürken bulur.

Bu nedenle serginin adını Trotskiy’nin Yolu olarak koyar. Sergi Resim, Fotoğraf ve Yerleştirmelerden oluşmaktadır.

Sergideki işler:

  • Trotskiy’nin Üç Sürgünü,
  • Ahşap Üzerine Yazı Yerleştirme, 2019,
  • Vizesiz Gezegen,
  • Tuval Üzerine Resim, 2020,
  • Trotskiy’nin Bavulu,
  • Yerleştirme, 2020,
  • Trotskiy’nin Yolu,
  • Yerleştirme, 2020,
  • Trotskiy’nin Adları,
  • Fotoğraf üzerine müdahale, 2021.

Sizleri, Adalar Kent Konseyi Çelik Gülersoy Kültür Merkezi’ndeki Söyleşi, sergi ve etkinliğe bekleriz.” dedi.

Adalar Kent Konseyi Çelik Gülersoy Kültür Merkezi

Adres : Çınar Caddesi Kozalak Sokak Büyükada

*****

Önceki

76. Adalı Ressamlar Sergisi Açılıyor

Sonraki

Özlem Çadırcı & “Birtakım Fısıltılar”

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar