“BirBüyüktürİki” Sergisi
Artizan Sanat’ta
Haber : Kemal Gönüleri
Küratörtüğünü Mehmet Lütfi Şen‘in üstlendiği “BirBüyüktürİki” Sergisi, 11 Haziran 2024 Salı günü Saat: 19.00 – 21.00’de Artizan Sanat‘ta Sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
“BirBüyüktürİki” Sergisi’nde Leyla Sabah‘ın Resimleri, Tanın Helvacı‘nın da Fotoğrafları yer alıyor.
Leyla Sabah “BirBüyüktür” sergisi hakkında ;
“BirBüyüktürİki sergisi, tuvale basılan fotoğrafların resimle dönüşüm oluşturma denemesidir.
Bu çalışmalar resimle fotoğraf arasındaki farkı daha net ayırt etmemi sağladı. Fotoğraf var olanı gösteriyor ve gözü perspektife mecbur bırakıyordu. Fotoğraftaki hazır konu ve detaylar çalışmayı kolaylaştırırken, aynı zamanda bütünlük ve akış oluşturmak için de engel oluyordu.
Resimdeki keşif hazzını ve akışkan hali yaşamakta epeyce zorlandım. Bitiş için bir fikir bekleyişi içine girdim. Bu deneysel zorlanma kendi sınırlarımı genişletmeme yol açtı, bundan dolayı fotoğraf sanatçımız Tanın Helvacı’ya teşekkür ederim.
Sanat sadece güzel pesinde koşmaz. O, hissiyatı arttırır, soru sordurtur, ayma yaratır. En sonunda da dilimiz tutulur. O zaman elimiz kendini, kendi gelen güzelliğe bırakabilir.” şeklinde duygularını dile getirdi.
Sergi , 11 Temmuz akşamına kadar Artizan Sanat‘ta Sanatseverler tarafından ziyaret edilebilecek.
Artizan Sanat
Adres : Şehit Muhtar Mah. İstiklal Caddesi Mis Sokak No:3, Beyoğlu
Serginin Küratörü Mehmet Lütfi Şen, Sergi hakkında yaptığı yazılı açıklamada ;
“Bir Büyüktür İki Mümkün mü?
Farklı sanat disiplinlerinden doğan bütün sanat eserlerinin yenilik ve yaratıcılık gibi ortak paydaları vardır. Gerçek Sanat bize başka hiçbir şeyin yerini tutamayacağı bir deneyim yaşatır ve bilinç kazandırır. Artizan Sanat’ta BirBüyüktürİki projesi multidisipliner özelliği ile farklı sanat disiplininden gelen, iki farklı sanatçının özgür çalışmalarından oluşuyor.
İlk katman Tanın Helvacı’nın Venedik’te yaptığı özgün fotoğraf çalışmalarını kapsıyor. İkinci katman ise Ressam Leyla Sabah’ın çalışmalarıyla tamamlanıyor. Böylelikle iki farklı disiplindeki sanatçının birlikte çalıştığı 21 adet tek esere ulaşıyoruz. Bu atipik multidisipliner sergi sizin izlenimlerinizle tamamlanıyor.
Proje süreci Tanin Helvacı ile Artizan Sanat’taki sohbetlerimizin birinde kendisinin Venedik’te çektiği fotoğrafları gündeme getirmesiyle başladı. Helvacı’yla fotoğrafların tuvale baskılarının üzerine bir ressam çalışmasıyla yepyeni bir sanat çalışmasının yapılıp yapılamayacağını tartıştık.
Sonra tuval üzerine basılan fotoğraflar Artizan’a geldi. Ben fotoğrafların tema içindeki güçlerini çok beğendim. Fakat resimle birleşmesinin sanatsal algıyı nasıl etkileyeceğini öngörmek mümkün değildi. İki farklı disiplindeki sanatçının kendi özgünlüklerini koruyarak çalıştıklarında yepyeni bir eser ortaya çıkar mıydı? Bunun üzerine hangi ressamla çalışabileceğimizi düşünmeye başladım.
Sonunda Leyla Sabah’la bir Artizan sohbetinde konu gündeme geldi ve yolculuk başladı. Leyla birkaç çalışmayı tamamladı sonuçlar etkileyiciydi. Araya Japonya’da gerçekleştirdiği resim sergisi girdi. İstanbul’a döndüğü gün çalışmalara tekrar başladı ve proje tamamlandı.
Açıkçası bir fotoğrafın bir resim çalışmasıyla bütünleşince, bu iki disiplinden daha yukarıda, yaratıcılığın sınırlarını zorlayan sonuçlar ortaya çıktı. Ve birin ikiden büyük olduğunu gördük. Sanatçılarımıza, katkıda bulunan dostlarıma, Beyoğlu Belediyesi Artizan Sanat’ın ev sahibi Sayın Başkan İnan Güney’e ve izleyerek projeyi tamamlayan ziyaretçilerimize çok teşekkür ediyorum.” dedi
Leyla Sabah Hakkında ;
Leyla Sabah, 1994 yılında Mimar Sinan Resim bölümüne girmiştir.
Ressam, öğretmen, gezgin deneyimlerinin yanında yıllardır “Resimle İçgelişim” paylaşımları sunmaktadır. Bu paylaşımlar online olarak devam ediyor.
‘Karalama Hazzı’ ve ‘Kolektif Resim’ etkinlikleri oluşturmaktadır. Yurt içi-yurt dışı sergi ve bienallerde yer almıştır. “Güzelliğin Çoğaltılması” grubunun aktif elamanıdır.
Aykuşu, Aşk-İ-Kar, Resimle İçgelişim ve Güzel-İz isimli kitapların yazarıdır. Bursaarena.com internet gazetesinde ve birçok dergide makaleler yazmaktadır. “Sanatçı, yakaladığı güzelliğe yakalanmayan kişidir.”
Tanın Helvacı Hakkında ;
Ortaokul öğrencisiyken yazları fotoğrafçı çırağı olarak başlayan fotoğraf hayatı, Üniversite döneminde fotoğraf kulüplerindeki katıldığı ve yaptığı etkinliklerle gelişti. İnşaat mühendisi olarak profesyonel çalışma hayatında da bulunduğu ortamlarda, şantiyeler de fotoğraf çekmeye devam etti.
2010 yılından itibaren ise daha sistemli, kontrollü olarak fotoğraf çalışmalarını hayatının merkezine aldı. Ulusal ve uluslararası dergi ve sitelerde fotoğrafları yayınlandı. Çalışmalarıyla birçok sergiye katıldı.
FOTON (Fotoğraf Organizasyonları Derneği) yönetim kurulu üyesi olan Helvacı, çeşitli fotoğraf derneklerinde ulusal uluslararası projeler ve fotoğraf topluluklarında periyodik olarak fotoğraf sunumları yapmaktadır.
Fotoğrafta ana teması şehir, insan portreleridir. Yan tema olarak da belgesel tadında sokak fotoğrafları çekmektedir.
****