İnteraktif Sanat Süreci
Harika Ören Yazdı
Mart ayından beri Dünya’yı kasıp kavuran pandemi tükenmişliğine karşı sanat karşı konulmaz rekreativesini sürdürüyor. Her şey gibi Sanat’ta deviniyor, dönüşüyor, yeni bir şekil alıyor.
Müzeler ve sanat galerileri yeni deneyimler ve değişimlerle durumun en güzel örneğini oluşturuyor. Dijital etkileşim, her yaştan izleyicinin müze, galeri, atölye ortamlarına çok daha kolay erişimini sağlıyor. ‘’Sanata zaman ayıramamak’’ bahanesini ortadan kaldırıyor.
İstanbul Modern yeni koleksiyonunu paylaşıyor. 1950 yılları devamında Türk Sanatçılarının resim gelişimini, figüratif ve soyut yapıtlar üzerinden doğa-çevre bağlamında sanatseverlerle buluşturuyor. Sergide Nejat Melih Devrim,Tomur Atagök, Bedri Baykam, Cihat Burak, Bedri Rahmi ve Eren Eyüpoğlu Çifti, Canan Tolon, Fahrelnisa Zeid gibi değerli sanatçılarımızın yapıtları yer alıyor.
İstanbul Modern Direktörü Levent Çalıkoğlu; 1980 sonrası sanat yapıtlarıyla, doğanın ritmine, kaynakların tükenmesine, çevre sorunlarına gereken önemin verilmemesiyle, oluşan doğa kaybına dikkat çekmeyi amaçladıklarını belirtiyor.
Açılışlarına yetişemediğimiz sanat etkinliklerinin içinden geçtiğimiz zor dönemde belirsiz tarihlere ertelenmesi, kapanması, mecburen verilen ara, İnteraktif Sanat Ortamı’nı yarattı. Eğitim programları, sergi turları, sanat diyalogları interaktif ortama taşındı.
Bu anlamda –sanal- sözcüğünü kullanmayı doğru bulmuyorum. Kelime anlamı olarak sanal, =gerçekte yeri olmayan, var olmayan, zihinde tasarlanan demektir. Oysa interaktif= karşılıklı etkileşim yoluyla anlaşmak, anlamındadır ki; sanal sergi, sanal gösterim, sanal gezi tamlamalarında yer alan sanal kelimesi, ortaya konulan gerçekliği yok saymak anlamına gelmektedir.
Dijital ortamların deyimi olan interaktif, internet üzerinden sunum yaratma amacıyla paylaşılan çevrimiçi etkinlikler için en uygun sıfat olarak görülmektedir.
Orhan Kemal Roman Ödülü
Ayhan Geçgin ‘’Bir Dava’’ isimli eseriyle 49. Orhan Kemal Roman Armağanı plaketine sahip oldu. Erendiz Atasü, Ataol Behramoğlu, M.Nuri Gültekin, Çimen G.Erkol, Adnan Özyalçıner, Tahir Şilkan ve Nazım K. Öğütcü’den oluşan seçici kurul; hukuksuzluk, keyfilik, belirsizlik ve öngörülemezlik konularının, güçlü bir olay örgüsü, karakterler, anlatım, dil ve roman tekniğiyle birleşiminin ‘’Bir Dava’’ romanına ödül kazandırdığını açıkladılar.
Orhan Kemal Müzesi’nde plaketini alan 1970 doğumlu Ayhan Geçkin 2003 yılı itibariyle yazdığı Kenarda, Gençlik Düşü, Son Adım, Uzun Yürüyüş isimli dört romanı daha var. Genç edebiyatçıyı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.
Hicabi Demirci’ye Dünya Mizah Ödülü
Karikatür sanatı, görsel etkiyi kullanarak, yalın çizgilerle ele aldığı konuyu mizahi bir şekilde anlatan etkili bir sanat; Leonardo da Vinci tarihin ilk bilinen karikatürlerini çizgiye döken sanatçıdır.
Türkiye’de de karikatür ilgiyle izlenen ve toplumla iletişimde önemli bir yeri olan anlatım aracıdır. Çizerlerimizden (Sözcü Gazetesi) Hicabi Demirci İtalya’da 5.si düzenlenen, konusu ‘’Yaşam Kaynağı Su ‘’ olan World Press Awars yarışmasında Karikatür dalında ikincilik ödülü sahibi oldu. Plaketini 11 Eylül’de İtalya’da Dünya Mizah Ödülleri Organizasyon Başkanı Gianandrea Bianchi’den alan Demirci, konusunda ödül şampiyonu. Demirci’nin Desen yayınlarından çıkan iki karikatür kitabı var.
5. Kısa Film Atölyesi
İstanbul Film Festivali kapsamında düzenlenen 5. Kısa Film Atölyesi sinemacıların proje ve filmlerinin gelişimlerinin sürdürülmesi için Anadolu Efes, Asteros Film desteği, Short By Short ve Film Rental İstanbul katkılarıyla 14-23 Eylül tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleşiyor.
Başvurular arasından seçilen ‘’Büyüdüğüm Yaz, Dün, Nasıl olunur?, Promotör,Telefon’’ isimli 5 kısa film projesinin yazar, yönetmen ve yapımcıları; projelerini sinema sektöründen deneyimli yönetmen, yazar, yapımcılarla gerçekleştirecekleri gurup çalışmasıyla, atölye sonunda sunum dosyalarını hazırlamış olacaklar.
Zeynep Dilan Süren’e Film Ödülü
Zeynep Dilan Süren ‘’Büyük İstanbul Depresyonu’’ isimli kısa filmiyle 26. Saraybosna Film Festivali’nde ‘’En İyi Öğrenci Filmi’’ ödülünü aldı. Nazlı Bulum’un yapımcısı olduğu film, konusu ve enerjisiyle birçok farklı sorunu anlatma şeklinden dolayı seçildi.
Zeynep Dilan Süren, online gerçekleşen törende ‘’Ödülümü dünyada yolun başında olan tüm kadınlar için alıyorum. Düşe kalka yolunu bulmaya çalışan, yaşam mücadelesinde dayanışmaktan vazgeçmeyen kadınlar için’’ dedi. Tebrikler Zeynep Dilan Süren.
Türkiye’de sanatı sırtlayan sanatçıların kariyerini önemli kılacak Uluslararası seviyede yapımların, eserlerin artmasına, tanıtımlara destek olacak her kişi ve kuruluşa selam olsun.18 Eylül 2020
*****