“Toprak Dede” Hayrettin Karaca

“Toprak Dede” Hayrettin Karaca

Harika Ören Yazdı

Ne der Mevlana;

“Bütün kainat birbirine sevgiyle bağlanmış.

Sevgini vermesini öğren ki gönlün anlasın

Hepsine yer varmış.

Sevgisiz insandan DÜNYA

Unutma ki KORKARMIŞ!’’

21-26 Mart Orman Haftası’nı kutluyoruz.

Kainatı seven kendini Doğa’ya adamış biridir Hayrettin Karaca. Erozyonu düşman beller, ağaçların köklerine tutunur, yeşiline sevdalanır.

TEMA Vakfı’nın kurucusu, sayısız ödül sahibi 97 yaşında hayata gözlerini yuman Hayrettin Karaca Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da ‘’Orman Kahramanı’’ unvanına da layık görülür.

Türkiye’nin ilk özel arboretumunu 50’li yaşlarında kurar. Yurtiçi ve yurtdışında gezdiği her yerden tohumlar toplar. Botanik bahçelerini gezer, görür, bilgi edinir. Karaca‘nın Yalova’da kurduğu Türkiye için adeta bir gen koruma merkezi olan Karaca Arboretum’u içerisinde 14.000 türü barındırmaktadır. Hannover Üniversitesi‘nden ekoloji profesörü Franz H. Meyer hayretini gizleyemez, Hayrettin Karaca‘dan “Şimdiye kadar hiç böylesine kişisel çıkar gütmeden, kendini insanlığın yararına çalışmaya adamış birine rastlamadım.” diye bahseder.

TEMA Vakfı’nın kurucusu ve onursal başkanı Hayrettin Karaca, liseyi bitirir. Kırım muhaciri ailesinin işi başına geçerek Karaca firmasını, ülkenin en başarılı sanayi kuruluşlarından biri, Türkiye ihracatının lideri yapar.

Emekliliğinde Doğal hayatla ilgilenmeye, özellikle ağaç dikim çalışmalarına hız verir.

Right Livelihood Award 2012 (Alternatif Nobel Ödülü), Birleşmiş Milletler “Orman Kahramanı Ödülü”, 2013 Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından Fahri Doktora, 1990 Birleşmiş Milletler Çevre Programının ‘Global 500 Roll of Honour’ Ödülü, 1992 Çevre Bakanlığı tarafından “Çevre Beratı” ve diğer birçok ödülün sahibidir.

Türkiye Çocuk Dergisi tarafından Babalar Günü nedeniyle 1998 “Toprak Baba” unvanını alır ve Türkiye’nin Toprak Dedesi olarak ölümüne kadar kendini doğaya adar.

Kırmızı kazaklı Toprak Dede sürekli aynı kazakla görünür. Merak edenlere nedenini ‘’Birkaç tane var. Artık hepsi delik deşik. Gömleklerimin manşetlerini, yakalarını değiştirtirim. Ayakkabılarıma pençe yaptırırım. Param mı yok? Var tabi ama hakkım yok. Fazladan aldığımız her bir tüketim malzemesinin doğaya bedeli var” diyerek anlatır.

Hayrettin Karaca hep söylediği gibi yaşar. İhtiyacı olmayan hiçbir şeyi almaz.

Hani şu Denizyıldızı hikayesi var ya… Adam sahile vuran Denizyıldızlarını denize atarken biri der ki ‘’ Hepsini kurtarman mümkün değil’’ ve ‘’Birini kurtarsam yeter’’ cevabını alır.

İşte Hayrettin Karaca’da ‘’Bir kişinin yaptığı çok önemli. Milyarlarca insanla çarpılınca doğada inanılmaz bir etki yaratır.’’ Prensibini benimseyen değerli bir insanımızdır.

Orman denilince hep aklımıza gelecek, doğayı seven, kefenin cebi olmadığını bilen, kendini yeşile adayan bu özel adamı hep anacağız.

Bir 4 Nisan günü kaybettiğimiz Hayrettin Karaca’nın anısına saygıyla, ormanlarımızı koruyacağımız, çoğaltacağımız, doğanın dışımızda değil bizimle bir bütün olduğu farkındalığının insanlık tarafından anlaşılacağı günlere, umutla…

*****

Önceki

22 Mart 2021 Pazartesi Günün Sergileri

Sonraki

Çanakkale’den Bir Anzak Askerinin Mektubu

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar