‘’Öncü Kadınlarımız’’ Eskişehir’de Açıldı

‘’Öncü Kadınlarımız’’ Sergisi

Eskişehir’de Açıldı

Haber : Harika Ören 

‘’Öncü Kadınlarımız’’ sergisi Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Atilla Özer Karikatürlü Ev‘de 21. açılışını, 21 Mayıs 2018 Pazartesi günü yaptı. Cumhuriyet’in öncü kadın kişiliklerini konu eden sergide 25 sanatçının 40 eseri sanatseverlerle buluştu.

Öncü Kadınlarımız Sergisi’nde Kurtuluş Savaşı cephelerinde görev alan cefakar, fedakar kahraman kadınlarımızdan, ilk meslek sahibi kadınlar ve başarı öyküleriyle ilk sanatçı kadınların özgün tasarlanmış portreleri yer alıyor.

Ruslarla 93 Harbinde mücadele eden Nene Hatun ile başlayan Türk Kadını‘nın Kurtuluş Savaşına katkıları büyük olur. Her yaştaki Türk Kadını, kağnısı yoksa sırtına yükleyip cepheye, mermi, erzak ve giyecek taşır. Hemşire olur, askerin ağrısını dindirir, yarasını sarar. Kadınlar, işgale karşı halkı uyandırmak için protesto mitinglerine, yürüyüşlere katılırlar. Silahlarını kapıp, Kurtuluş Savaşı’nda yer alırlar. Evlatlarını, canlarını vatan toprağı için şehit verirler. Şehit düşer. Gazi olurlar.

Mustafa Kemal, fedakar, cesur, sabırlı Türk kadınının toplum içinde yer almasının yaratacağı faydaları görür. Kadına toplum içinde erkeğin yanında yer açar. Seçme ve seçilme hakkı verir. Aile hayatındaki düzenlemelerle kadının yerini öne alır. Kadının eğitimine fevkalade önem verir. İzmir konuşmasında kadınların bilim ve fen sahibi olmaları gereği üzerinde önemle durur;

“Milletimiz kuvvetli bir millet olmaya azmetmiştir. Bugünün levazımından biri de kadınlarımızın her hususta yükselmelerini temindir. Binaenaleyh kadınlarımız da âlim ve mütefennin olacaklardır ve erkeklerin geçtikleri bütün derecat-ı tahsilden geçeceklerdir. Sonra kadınlar hayat-ı ictimaiyyede erkeklerle beraber yürüyerek birbirinin muin ve müzahiri olacaklardır. Binaenaleyh bizim hey’et-i içtimaiyyemiz için ilim ve fen lazımsa bunları aynı derecede hem erkek hem de kadınlarımızın iktisap etmeleri lâzımdır.” Der . Aileleri kız-erkek çocuklarını okutmaya teşvik eder.

Öncü Kadınlarımız sergisinde yer alan kadınların her biri kahraman kadınlardır. Öncü kadınlarımızı hatırlamak, anmak, unutturmamak amacını güden serginin Küratörü Ülkü Cılızoğlu, Basın Danışmanı Harika Ören’dir.

Sergide, eserleriyle; Alev Demirkesen, Ayşe Erkan, Ayten Akgürbüz, Ayten Durukan, Aysel Erez, Aşupka Esen, Azniv Çoban,  Belma Akdağ, Bensen Ünlüoğlu, Başak Tiryaki Nakip, Canan Arabacı, Ceyda Ildıroğlu, Dilek Mumcuoğlu Bölükbaşı, Dilek Nadas, Esra Alkan, Harika Ören, Kuzey Ulufer, Meliha Özer, Meryem Kılınç, Mine Atabay, Mine Arasan, Mine bağ, Mine Özkul, Nadire Sönmez, Necla Sayacı, Nilgün Karatopraklı, Nur Ulubil, Aynur Kesler, Rahime Dizdaroğlu, Rahime Halide Soysal, Simay Bodur, Seran Tepeoğlu, Tülin Atabay, Ülkü Cılızoğlu ve Ziya Yılmaz yer aldılar.

*****

Önceki

22 Mayıs 2018 Salı Günün Sergileri

Sonraki

Baklalı Köyünde Kültür Sanat

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Popüler Yazılar