Eskişehir’de Prof. Dr. Atilla Özer Müze Evi
Harika Ören Yazdı
Karikatür, çizginin gücünü ortaya çıkaran, sözcüklerle tanımlayamadığımız tabuları, eleştirileri, ironileri rahatlıkla anlatır. Çizgi onlarca kelimenin yerine geçer.
Atilla Özer Karikatürlü Ev tuğla-kiremit sektörünün mirası niteliğinde kent kültürü içinde önemli bir yer tutuyor. Eskişehirlilerin uğrak noktası olan sanat merkezi Espark önünde tek katlı, tuğla bir yapı.
Atilla Özer kimdir? Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’ni bitiren, karikatür sanatıyla çizer ve araştırmacı olarak ilgilenen; Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni kuran, karikatür sanatına önemli katkılar sağlayan merhum Özer alanında ilklere imza atmış bir isimdir.
1978 yılında Nasreddin Hoca’nın doğduğu Hortu Köyü’nde sergi açar. 1983 yılında Anadolu Üniversitesi Karikatür Kulübü’nü kurar, amblemini tasarlar. 1984 yılında Türkiye Üniversitelerinde ilk karikatür dersini Anadolu Üniversitesi İletişim Sanatları Fakültesi’nde verir ve ölümüne kadar sürdürür.
5 Eylül 2002 yılında Anadolu Üniversitesi Karikatür Sanatı Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni kurar ve amblemini tasarlar. 2004 yılında bu merkeze bağlı olarak Eğitim Karikatürleri Müzesi’ni kurar. Amblemini tasarlar ve 54 serginin kurulumunu yapar.
2009 yılında Dünya Karikatür Müzeleri Birliği’ni oluşturmak için Eskişehir’de 1.Karikatür Müzeleri Yöneticileri Buluşması’nı gerçekleştirir.
Eskişehirli emekli Almanca öğretmeni olan eşi Vicdan Özer’le ‘’İlk Adımdan Cumhuriyet’e’’ sergimizi ziyarete geldiği sırada tanıştık ve sohbet ettik. 2011 yılında kaybettiği eşi Prof. Dr. Atilla Özer’in anısına yaşadıkları evi, eşinin yüzlerce karikatürünü tüm odalara asarak, nasıl müze eve dönüştürdüğünü kendisinden dinleme imkanı buldum.
Vicdan Özer, Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi ve aynı üniversiteye bağlı Eğitim Karikatürleri Müzesi’nin müdürü olan eşi Prof. Dr. Atilla Özer’i 62 yaşındayken 23 Nisan 2011’de kaybeder. Acısı çok tazeyken 2 gün sonra 87 yaşındaki babası Necmettin Bulunmaz yaşama veda eder. 25 Nisan’da, babasıyla, eşini aynı anda toprağa veren Özer acısını tek katlı bahçeli evin tüm odalarını eşinin yaptığı karikatür, afiş ve resimlerle donatarak acısını hafifletme yolunu seçer. Atilla Özer, tüm sanat dallarıyla ilgilenen bir kişiliktir. Kendisinden geriye karikatürler, afişler, resimler, kitaplar kalır. 36 senelik birikimi, 420 civarında karikatürü artık ‘’Karikatür sanatçısı Prof. Dr. Atilla Özer Müze Evi’’n de ziyaretçilerle buluşmaktadır.
İlk Adımdan Cumhuriyet’e Prof. Dr. Atilla Özer’in ölümünden sonra Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Espark Alışveriş Merkezi yanındaki Tepebaşı Sanat Galerisi’ne ‘Prof. Dr. Atilla Özer’’ adını verir.
Vicdan Özer her yıl eşinin doğum tarihi olan 3 Nisan’da bu salonda sergi açmaya devam ediyor. 3 Nisan’ın Özer ailesi için önemi büyük. Atilla Özer 3 Nisan’da doğmuş, 3 Nisan’da profesör olmuş. 2012 yılında kurduğu Dünya Karikatür Müzeleri Günü için Belçika’da doğum günü olan 3 Nisan ‘’Dünya Karikatür Müzeleri Günü’’ olarak kabul edilmiş.
Karikatürist Kâmil Masaracı’nın desteğiyle Tepebaşı Belediyesi tarafından kurulan ‘Prof. Atilla Özer Karikatürlü Ev, yaşamı çizgiyle tanımlamaya çıkan çizerlerin buluştuğu yer hâline gelir. Karikatürlü Ev’de Tepebaşı Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Karikatür Atölyeleri ile ülkemizin tanınmış karikatür sanatçıları, karikatüre meraklı çocuklarla atölye çalışmaları gerçekleştiriyor. Çocuklara eleştirel düşünme yeteneğini kazandırırken ustalarla da çalışma fırsatı sunuyor.
2016 Eskişehir Sanat Mekanı Ödülü ve 2017 Karikatür Atölyeleri Ödülü’ne sahip olan mekan sergilerle sanatseverlere hizmete devam ediyor.
*****