Dijital Armoni & Sibel Avcı Tuğal
Haber ve Fotograflar : Harika Ören
Işık Üniversitesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinlikleri kapsamında düzenlenen, Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nden Dr.Sibel Avcı Tuğal‘ın “Dijital Armoni” Sanat Sergisini 6 Mart Salı günü Galeri Işık Şile‘de sanatseverlerle buluşturdu.
“Dijital Armoni” Sergisi Feyziye Mektepleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Burak, Feyziye Mektepleri Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Sezerman, FMV Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş, Rektör Yardımcısı, Dekanlar, Öğretim Üyeleri ve öğrencilerin katılımıyla açıldı.
Sergiye ilgi yoğundu. Prof. Dr. İsmail Avcı, Prof. Dr. Halil Akdeniz, Prof. Dr. Basri Erdem, Prof. Dr. Tamer Başoğlu, sergide ilk göze çarpanlar arasındaydılar.
Açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Cemal İbiş, 71. Sergi açılışının gerçekleştiğini, bu alanda en çok sergi açan üniversite olduklarını vurguladı. Tüm kadın çalışanların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü‘nü kutlayan İbiş, Dr. Sibel Avcı Tuğal‘a teşekkür plaketini takdim etti.
Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi dekan vekili Prof. Dr. Eva Şarlak sergi konuşmasında Dijital Armoni sanat sergisinin Kadınlar Günü ve kadınların özgürlükçü, eşitlikçi mücadelesi çerçevesinde gerçekleştiğini belirtti. Işık Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi’nin bu yaklaşımın biçimlenmiş hali, manifestosu olduğunu, dekan dahil tüm bölüm başkanlarının kadın olmasının bir ayrıcalık olduğunun altını çizdi.
Prof. Dr. Eva Şarlak arıca sergi ve sanatçısı ile ilgili olarak “Bireysel uygarlığın başlangıcından bu yana geniş kitleler için sanat yapma yolunda atılan adımlar gittikçe hızlanmıştır. Gelebildiği son nokta olduğunu düşünmemekle birlikte bu hızda rol alan ve Dijital dünyanın armonisine yönelmemizi sağlayan sanatçımız Dr. Sibel Avcı Tuğal’ı yürekten kutlarım. Mitologyanın iki Tanrısı’nın birleşiminden doğan bir harika kızdan bahsetmek isterim. Savaş Tanrısı Ares ve arzu ve isteğin Tanrıçası Kıbrıslı Aphrodite’den doğan Harmonia… Uyum ve denge Tanrıçası. Sanat felsefesinin temel kavramlarından. Yazarlara göre kozmik dengeyi yöneten bir Tanrı olarak ta tasvir edilir. Çokluğun ve karşıtlığın düzenli bir birlik oluşturmasıdır Harmonia yani armoni. Pythagoras’çı estetiğin temel düşüncesidir. Armoni sanattaki unsurların tatmin edici, hoşa gidecek biçimde düzenlendiği duygusunu da dile getirir. Kandinsky’ye göre “Armoni kompozisyondur.” İçsel armoniyi ifade eden sözcüklerin yerine buradaki armoni, görsel devinimde yayılan piksellerde, yaratıcılık ve hayal gücü ile şekillenen, algıyı yönlendiren, duyguyu aktaran etkileyici bir görsel dil ile sunulmaktadır. Bütünü meydana getiren öğelerin/parçaların kendi aralarındaki iletişimi gözlerimizin önündedir.” dedi.
Dijital Armoni Sergisi Sibel Avcı Tuğal‘ın bilgisayar ortamında oluşturduğu dijital resimlerden seçkileri içermektedir. Dijital sanat alanında araştırma ve üretimler yapan Tuğal’ın sergide toplam 64 adet soyut -lirik ve soyut-geometrik dijital resim çalışması yer almaktadır.
Sergi 8 Nisan 2018 tarihine kadar Işık Üniversitesi Şile Kampüsü Galeri Işık Şile‘de izlenebilir.
*****