BALIKESİR LİSESİ ŞEHİTLERİ ANILDI
Haber ve Fotograflar : Harika Ören
- Tarihin, gururun, onurun kendisi, Balıkesir Lisesi Şehitleri’ne bin selam olsun..
Günlerce önceden başlayan, araştırmalar ve çalışmalar sonucu hazırlanan Balıkesir Lisesi Şehitleri Anma Etkinliği, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102’nci yıl dönümü’ nde Balıkesir Lisesi, tarihi binası önünden başlayarak, gerçekleştirildi.
Etkinlik, Çanakkale’de şehit olan izciler için saygı duruşuyla başladı. Balıkesir Liseliler Derneği Başkanı Abdi Kahyaoğlu, Balıkesir Lisesi Tarihi binası önünde “102 yıl önce düşman Çanakkale’ye taarruz etti. Memleketten bir seferberlik çağrısı geldi. Bu okulun evlatları, Balkanların yetim çocukları üst kattaki sıcak yataklarından, alt kattaki sıcak aşlarından vazgeçip savaşa gitmeye karar verdi. Hiçbiri rüştünü ispatlamamıştı. Çoğunun bıyıkları bile terlememişti. Onlar bizim kınalı kuzularımızdı. Onlar Balıkesir Lisesi’nin keşşaf (izci) bölüğüydü. Puslu bir sabah, okula veda edip, bir sel gibi Çanakkale’ye akarak ölüme gittiler. Hiçbiri geri gelmedi. Üç yıl boyunca lisemiz hiç mezun vermedi, sadece şehit verdi” cümleleriyle, temsili anma gününü başlattı.
Tören sırasında duygulu anlar yaşandı. Gözyaşlarını tutamayan Balıkesirliler, baştan sona törene eşlik ettiler. 102.ci yıl önce olduğu gibi, izci kıyafetleri aslına uygun enveriye şapkaları, ellerinde bayraklarıyla tren istasyonuna yürüyen kınalı kuzular; o dönemin komutanları gibi giyinen, dernek yöneticileri tarafından temsili olarak, sülüslerini alarak Çanakkale’ye uğurlandılar.
Liseliler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Sezer Koman, “O dönem Sultani olarak bilinen birçok liseden 15 yaşında bile olmayan çok sayıda öğrenci Çanakkale Savaşı’na gitti ve şehit oldu. Etkinliğimizin diğer liselere de örnek olmasını diliyorum. Amacımız etkinliğimizi geleneksel hale getirmektir.” Dedi.
Dernek başkanı Abdi Kahyaoğlu, tören sonrasında ‘’Balıkesir’derüya gibi bir gün yaşadık .O buz gibi havada titreyen ama şikayet etmeyen aslan parçaları; neden çıkarıp ceketimi vermedim? İnanın o günü yaşadım.Yoldaşlarım Gökten hoca, binlerce teşekkürler. Sezer abi, Fikri abi, rollerine kendilerini öyle kaptırdılar ki, hep birlikte gerçek gibi yaşadık. Tören aksamadan yürüdü,eksik bir şey yok gibiydi. Sosyal medyada 10 000 izlenme sayısıyla paylaşıyor olmak muhteşem. Basın mensubu arkadaşlarım, meslektaşlarım hepsinin ellerine,emeklerine sağlık. Sayın valimiz Ersin Yazıcı’ya bize sağladığı kolaylıklardan ötürü minnettarız. BASAF yöneticilerine Bahar Özmen’in şahsında şükranlarımızı sunuyoruz. İstasyon Müdürü okul mezunumuz İsmail kardeşim sağ olsun. Son sahnede o çocukları gerçekten uğurladım, gerçekten sarıldım, rol değildi ve dostlar utanmasam, ağlayacaktım’’ diyerek, duygularını belirtti.
Balıkesir Liseliler Derneği bir ilke imza atarak, 102 sene evvelini yaşattılar. Milli Kuvvetler Caddesi trafiğe kapandı. Balıkesir Liseliler yürüyerek geçtiler. Aslına uygun olarak düzenlenen Askerlik Şubesinden sülüslerini aldılar. İstasyona anma töreni için özel tren geldi. Kıyafetleriyle davranışlarıyla geçmişi yaşattılar. Emeklerini, paralarını harcayarak en ince ayrıntıya kadar kusursuz davranmaya çalıştılar. Yasal izinle eski lise binasını açtırdılar. Kıyafetlerin aslına uygun olması için yoğun bir çaba harcadılar.
1885 yılında kurulan Balıkesir Lisesi, Çanakkale Savaşı’nda en çok şehit veren okullardan birisiydi.1914-1916 yılları arasında Balıkesir Lisesi’nde okuyan ve gönüllü olarak cepheye giden 100 izci öğrenciden 94’ü şehit oldu. Lise o yıl hiç mezun veremedi.
*****