Murat Savaşkan’ın Eserleri Lapalette Sanat’ta

Murat Savaşkan’ın Eserleri

Lapalette Sanat’ta

Eyüp Büyükbostancı Yazdı

Değerli Grafik Sanatçısı Murat Savaşkan‘ın resimleri Bakırköy’deki Lapalette Sanat Galerisi‘nde 9 Aralık günü sanatseverlerle buluşacak.

Sergi 24 Aralık‘a kadar sürecek.

Murat Savaşkan’ın sanat anlayışı, öncelikle, sanat ve yaşamın ne kadar birbirlerini kapsadığını anlamak üzerine kuruludur.

Sanatçının sözleriyle:

“Ars longa vita brevis” (Sanat uzun, yaşam kısa), sanatçının derinlere indikçe, indiği derinliğin “henüz hiç bir şey” olmadığını daha da çok kavramasıyla, sonunu asla bulamayacağını bildiği bir yolun, aslında “yolculuğu ve yolculuğun tadını çıkarmayı öğrenme macerası” olduğunu kabullenmesiyle açıklanabilir.

Sanat, yaşamın kendisi gibi, sunulmuş tesadüfleri ne kadar kontrol edebileceğiniz üzerine verilmiş kararlar silsilesidir. Her adımınız, her duraksamanız oluşmakta olan geleceği biçimlendirir. Bir plan üzerinden gitseniz de, haritanız siz ilerledikçe şekillendiği için, seçimlerinizin doğru ve yanlışlığının kesinliği yoktur. Heyecan verici olan, kesinliğin olmamasıdır zaten; bir sanatçı sonucunun ne olacağını kesin olarak bildiği bir eseri, kafasında bitirdiğine göre artık başka bir şeye başlama zamanı gelmiş demektir.

Ve bilmediği, yalnızca sayısız olasılık ve tahminlerinin olduğu yeni bir adım atar. Yavaşça, sindirerek, tadını çıkartarak ve bir başkasının da bu keyfi paylaşabileceğini umarak…”

Murat Savaşkan Kimdir?

Murat Savaşkan 1958 Eylül’ünde İzmir’de doğdu.

İlk ögrenimini Babası Nezih Savaşkan, sonra Murat’ın da eğitim göreceği adı önce “Sanayii Nefise”, Sonradan “İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi”, şimdi de “Mimar Sinan Üniversitesi”olan Eğitim Kurumunda Çallı İbrahim ve Hikmet Onat’ın ögrencisi olmuştu.

Grafik Tasarım Bölümü’ne girdiğinde, Edip Hakkı Köseoğlu, Nurullah Berk, Sabri Berkel gibi Usta Ressamların Ve Yurdaer Altıntaş, Mesut Manioğlu, Bülent Erkmen gibi tasarımcıların ögrencisi oldu.

1982’de mezun olmadan hemen önce, İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde, ilk olmak üzere, İzmir Phoenix Gallery’de, Taksim Atatürk Kütüphanesi’nde, Elmadağ’da Notre Damme de Sion’da kişisel sergileri oldu.

1993-2000 Yılları arasında ağırlıklı olarak tasarım üzerine yoğunlaşan Savaşkan, İngiltere Reading’te dijital efekt eğitimi aldı;

Zaman zaman TV ve Sinema için preprodüksiyon, post-prodüksiyon işleri yaptı; Can YÜCEL’in yapıtlarını resimledi; Sanatla ilişkisini herzaman canlı tuttu; Sanatı hakkında iki TV programına konuk ve Digital Photo Dergisi’nde kapak konusu oldu.

Tipografiye yoğun ilgisi nedeniyle Grafik Tasarım Dergisi gibi süreli yayınlarda işleriyle yer aldı; ve bazı font tasarımları dünya çapında ilgi gördü. (Mutlu Ornamental Font internette 4 milyondan fazla “Download” edildi.)

2012 Yılında, Selçuk Efes Kent Belleği Kurumsal Kimliği ve sergi tasarımını yapmak üzere gittiği Selçuk’a yerleşti; Çalışmalarına Selçuk ve İstanbul’da devam etmektedir.

Aynı kaynaktan beslenseler de, Murat Savaşkan bir arada yürüttüğü tasarım ve sanatı birbirinden ayrı tutmaya özen gösterdi.

2019 Yılından bu yana, görsel sanatları, merkezden uzak ve sanata erişimin zor olduğu bölgelerde, sanatı toplumun gündemine taşımak için yarı kurumsal alanları kullanan “Balconnection İnisiyatifi”nin kurucu üyesi ve eş-yöneticisi olarak da etkin.

***

Önceki

8 Aralık 2023 Cuma Günün Sergisi

Sonraki

Yazarımız Vahit Şahin Yılın Gazetecisi Seçildi

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar