Sıra Dışı Bir Sanatçı RIF@RT İstanbul Doku Sanat’ta

Sıra Dışı Bir Sanatçı RIF@RT

İstanbul Doku Sanat’ta


Haber: Erol Ünal

Bodrumun Sıradışı Ressamı Rıfat Koçak 21 Şubat Perşembe günü saat:18:00’de İstanbul Doku Sanat Galerisi‘nde Resim ve Heykel sergisi açıyor. Sergi 12 Mart’a kadar Doku Sanat Galerisi – Süreyya Ağaoğlu Sok. No:10/D Köşe Apt. Teşvikiye’de görülebilir.

Bodrum’da yaşayan Sanatçı Rıfat Koçak resim ile başladığı sanat hayatına kattığı heykeltıraşlıkta adeta bir çığır açtı. Rıfat Koçak resmin dışında atık demir parçaları birer sanat eserine dönüştürüyor. Bodrum’daki atölyesinde geri dönüşüme farklı boyut kazandırıyor. Koçak geri dönüşüm sanatı için; “Genelde araçlar, motosiklet ve bisiklet parçaları olsun makinelerin çok ciddi miktarda atığı oluyor. Bu malzemeleri yan yana getirerek “recycle art” yani geri dönüşüm sanatı diye adlandırdığımız eserler ortaya çıkıyor.” diyor.

Çalışmalarını Bodrum Kızılağaç’daki atölyesinde sürdüren sanatçı Halikarnas Balıkçısı” olarak tanınan Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın 8 metrelik heykeli bir ton atık metal parça birleştirilerek heykeli Turgutreis D.Marin‘de sergilemişti.

Rıfat Koçak; “Günümüzde ciddi düzeyde bir tüketim toplumu haline geldik ve haliyle atıklarımızda olabildiğince fazla. Bunları değerlendirmek açısından, sanatsal bir objeye, bir sanat eserine çevirmenin önemli olduğunu düşünerek yıllardır çalışmalarıma devam ediyorum.” diyor.

RIFAT KOÇAK Kimdir?

Rıfat Koçak 1971’da Tokat’da doğdu. 1992’de Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. 1995 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi’nde Yüksek lisans eğitimini tamamladı. “Kabus ve Korkular”, “Ayin”, “Helezonik Düşler”, “Atölyelerim”, “Balıkların Gecesi”, “Yokuş Aşağı”, “Tren Yolları” gibi dizi resimler yaptı. Çalışmalarını Bodrum Kızılağaç’daki atölyesinde sürdüren sanatçının, yurtiçi ve yurtdışı birçok koleksiyonda resimleri bulunmaktadır.

Sanatçı 1993’de İstanbul Maltepe Sanat Galerisinde (Kabus ve Korkular), İstanbul Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesinde (Ayın dizisinden), 1994’da İstanbul Maltepe Sanat Galerisi’nde (Balıkların Gecesi), 1998’de İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Sanat Galerisinde (Tren Yolları), Ankara Galeri Serada (Kamera ve Kadın), 2000’de Kadıköy Kültür ve Sanat Merkezinde, 2001’de Ankara Büyük Tenis Klübünde, İzmir Başak Sigorta Sanat Galerisi’nde, Bodrum Halikarnassos Kültür Merkezinde, 2002’de Bodrum Epsilon Sanat Galerisinde, Hollanda Amsterdamda Gallery W.G. Kunst’da, 2003’de İstanbul Ares Sanat Evi’nde, Bodrum Hadigari’de, Adana Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde, Çanakkale Sanat Evi’nde, 2004’de Bodrum Jazz Now Sanat Galerisinde, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Sanat Fuarında, 2005’de İstanbul Belgi Sanat Galerisinde, Yunanistan Midilli Ticaret ve Sanayi Odası Sanat Galerisinde, 2006’da Bodrum Marmara Koleji Sanat Galerisinde, 2006-2007’de Bodrum Karia Princess Hotel’de, 2007’de Bodrum Osmanlı Tersanesi Senat Galerisinde, İstanbul TÜYAP Sanat Fuarında, 2008’de Beyaz Sanat Galerisinde, 2009’da İngiltere Londra The Brick Lane Galleryde, 2009-2010’da Bursa Ördekli Kültür Merkezinde, 2010’da İstanbul Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisinde, Bodrum İdart Sanat Galerisinde, 2011’de İstanbul 21 Sanat Evinde, Antalya Art Park Sanat Galerisinde, Bodrum Yengeç Sanat Platformunda, Bodrum Marmara Koleji’nde(Zaman-Mekan-İnsan-An), Ankara Nurol Sanat Galerisinde, Bodrum Nurol Sanat Galerisi’nde, 2011-2012’de İstanbul Ecofestİstanbul Festivalinde, 2013’de İsviçre Zurih Globarte Temporary Galleryde, Avusturya Linz Neues Rathausde, Bodrum Mey Arşipelde, Bodrum LVZZ Hotelde, 2014’de İzmir Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde, 2016’da İstanbl Galeri Bohem’de, 2017’de Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nda kişisel sergi açtı.

 

*****

Önceki

BANA GELEN DEĞİŞİK KONULU KİTAPLAR

Sonraki

Beyoğlu Öğretmenevi’nde; Şiir ve Müzik Dinletisi

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar