Sevim Arslan “Dokuma” Sergisi

Sevim Arslan “Dokuma” Sergisi

Haber : Erol Ünal

Sevim Arslan “Dokuma” Sergisi 7 Haziran Perşembe 18:00’de Arnavutköy Dere Sokak Galeri Selvin’de açılacak. Sergi 24 Hazirana kadar görülebilir.

Sevim Arslan çalışmalarını ve sergisinin hikayesini; “Binlerce yıllık gelenekten gelen dokuma tekniklerinin görsel farklılıkları ve estetik yapısı bir sanat yapıtının oluşması için fazlasıyla yeterli ögeleri elde etmemize olanak sağlıyor. Temel dokuma prensiplerini estetik yapı elemanı olarak ele alırken, ipliklerden bir palette boya karıştırırcasına elde ettiğim renklerle dokuma resim dilini oluşturuyorum ve bir yandan da estetik olanla pratik olan arasında kurulan karşıtlıklığı işaret ediyorum. Soyut ve somutun iç içe kullanıldığı bir anlatım biçimi seçtim, yalın ve özgün bir tavrı
dokumanın peşindeyim. Geleneksel motiflerden seçtiğim ayrıntılardan örülerek oluşan “mühür”lerle yüzeyde oynanan oyunlar geleneksel yapının hem dışına çıkıyor hem içinde kalıyor. Dokuma eylemi bir süreçtir aslında, burada dokuyarak oluşan en yalın haliyle zamandır bir yanıyla…” sözleriyle anlatıyor.

Esra Aliçavuşoğlu sanatçıyı; “Sevim Arslan uzun bir süredir, geleneksel olanın çağdaş bir dille nasıl yeniden yorumlanabileceği üzerine düşünüyor, üretiyor. Dokuma sanatının binlerce yıldır ilmek ilmek oluşturulan serüveninde, güncel bir yorumla, yeni elemanlar, motifler, malzemelerle işbirliği yaparak gelenekle diyaloga giriyor. Geçmişin sözcükleriyle yeni cümleler kuruyor; izleyicinin kültürel belleğinde yer etmiş kimi sembolleri, biçimleri ve görsel kültürü tekrar biçimlendiriyor, yeniden canlandırılmasına aracılık ediyor. Yalınlık, Sevim Arslan’ın işlerinin en dikkat çekici tarafı olmakla birlikte gerek “mühür”lerle oluşturduğu düzenlemeler ve figür kullandığı gravürlerinde gerekse soyutlamalarla ördüğü dokumalarında bu yalın estetik arayışın izleri sürülebiliyor. Yalın, kendinden başka hiç bir anlamı imlemeyen sözcüklerle dokumalarına ve işlerine yaşam soluğu üflüyor.” şeklinde tanıtıyor.

”BEZLERİN GÖÇÜ” 65×105 cm. Malzeme: Kendir, Varak, Buldan bezi, Bürümcük, Beledi dokuması, Şile bezi, Rize bezi, Trabzon bezi, Elpek bezi, Meydaniye, Kutnu Sanat ve göç kavramları bağlamında yaratma süreçleri ve bu yaratma süreçlerinde gelişen biçimlenmeler, gerçek olanın sürekliliği, gerçekte bildiğimiz şeylere farklı bakış açılarıyla dikkat çekerek yeniden ortaya koymak. Yerleştirmenin öznesini oluşturan Anadolu’da dokunan “Bezler” gündelik yaşamdan ödünç alınarak, kendi varlığı ve kültürel tanıklıkları ile sanatsal ifadeler oluşturmakta…
Eser adı: “LAURUS” 80×130 cm.
…bir defne yaprağının izi sürüldüğünde, Teselya ırmağı Peneus’un kızına ulaşmak; Akdenizlidir defne ağacı, bilgeliği ve şanı sembolize eder. Yaprağını hiç dökmez, hep yeşil kalır yaprakları; ölümsüzlük ve sonsuzluğun simgesidir. Apollon’un tacıdır ilkin, sonra Antik Roma’da şiir ve müzikteki başarılar defne yapraklarından yapılan taçla onurlandırılırlar. Koruyucudur evin bahçesine dikilirse. Apollon’un aşkından kaçmak için defne ağacına dönüşen Daphne’dir aslında…

SEVİM ARSLAN KİMDİR?

Sevim Arslan 1987’de Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun oldu. 1990 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uygulamalı Sanatlar Bölümü Tekstil Ana Sanat Dalında “Karapınar Tülü Halıları” konulu tez çalışması ile Yüksek Lisans Programını tamamladı. 1996’da Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Geleneksel Türk El Sanatları Anasanat Dalın’da “Feshane Halıları” konulu tez çalışması ile Sanatta Yeterlik Programını tamamladı. 1999’da Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesine yardımcı doçent kadrosuna atandı. 2013’de Doçent ünvanı aldı. Halen Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Türk Halı Sanatı ve Avrupa Tapestry dokumaları alanında araştırmaları ve yayınları bulunmaktadır. Dokuma Resim ve Özgün Baskıresim alanında Uluslararası ödülleri bulunan sanatçı ulusal ve uluslararası pek çok kişisel, karma sergi ve Bienallere katılmıştır. Dokuma Resim ve Özgün Baskıresim çalışmalarını İstanbul’da sürdürmektedir.

2000’de İstanbul Exlibris Akademisi Derneği tarafından düzenlenen ”Exlibris İstanbul 2000″ konulu yarışması’nda birincilik ödülü, 2.Concorso Internazionale Ex-Libris Lomazzo (como) İtalya’da mansiyon, 1.st International Exhibition of Miniature Art Czestochowa Polonya’da mansiyon, 2001’de İstanbul Exlibris Akademisi Derneği tarafından düzenlenen “Nazım Hikmet 1902-2002” konulu yarışmada Kültür Bakanlığı teşvik ödülü, 2003’de TRT II. Resim ve Seramik Yarışmasında birincilik ödülü, 2008’de The Fine Arts International Contest  Antonio Gualda Composer”, Granada, İspanya’da Honorary Mention, 2011’de “Bienalİzmir” 1. Uluslararası İzmir Sanat Bienali’nde ödül almıştır.

1998’de Basın Müzesi Sanat Galerisinde “Dokunmalar”, 2004’de “Artisan Sanat Galerisinde “Özgün Baskı ve Dokumalar”, 2006’da Antalya Müzesinde “Özgün Baskıresim Özgün Dokuma Sergisi”, Bodrum Cam Sanat Galerisinde “Resim Sergisi”, 2010’da İstanbul Galeri Selvin’de “Mühürlediklerim” Dokuma Sergisi, 2017’de Bursa Merinos Tekstil Sanayi Müzesinde “Seçtiklerim” adlı kişisel Dokuma Resim, Baskıresim Sergisini açtı.

2000’de Polonya Ostrow Wielkopolski’da 9th International Biennale Exhibition of Small Forms And Ex-Libres, İtalya Lomazzo Como’da “2.Concorso Internazionale Ex-Libris”, Polonya Czestochowa’da “1.st International Exhibition of Miniature Art”, 2002’da Polonya Malbork ‘da 19th International Biennıal Exhibition Of Modern Exlibris, Çek Cumhuriyeti Havirov’da Gallant And Erotic Creation İn The Exlibris And Small-Sized Graphic, 2003’de Polonya Ostrow Wielkopolski’de 10Th Internatıonal Bıennale Exhıbıtıon Of Small Forms And Ex-Libris, Belçika Sint-Niklaas’da14th Internatıonale Exlibriswedstrijd (Mythologie), İtalya Acqui Terme’de Rotary Club 6th Internatıonal Biennial of Engraving, İtalya Acqui Terme’de Exlibris Section, “The Dream Of Aphrodite”, İtalya Acqui Terme’de 6th International Biennial of Engraving Ex Libris Section “The Dream Of Aphrodite” Competition, Polonya Ostrow Wielkopolski’de 10th Internatıonal Biennale Exhıbıtıon of Small Forms And Ex-Libris, Polonya’da V. International Graphic Competition For Ex Libris Gliwice, 2004’de İtalya Torino’da İnternational Ex Libris Competition “II Bosco Stregato”, 2006’da Mısır’da 5th Egyptian International Print Triennale, Kore’de The Exchange Exhıbıtıon Between Turkey And Korea, 2008’de Romanya Köstence’de Uluslararası Ahmet Yesevi’den Günümüze İnsanlığa Yön Veren Türk Büyükleri ve Türk Kültürü Sempozyumu ve Kültür Sanat Etkinlikleri, İspanya Granada’da The Fine Arts International Contest 2008” Antonio Gualda Composer”, 2009’da Bulgaristan Sofya Güzel Sanatlar Akademisinde Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyeleri Sergisi, İspanya Ourense Devlet Sanat Galerisinde ”Marmara O Arte Nas Suas Ribeiras, The Art On İts Shores”, 2012’de Austria Galerie Daliko Krems’de“The Labyrinth” Exhibition, 2013’de Italy Fortezza da Basso’da Biennale Internazionale d’Arte Contemporanea di Firenze, 2015’de Italy Fortezza da Basso’da X Edizione della New Florence Bienale di Arte Contemporanea, 2018’de Bulgaria Boris Georgiev Varna City Gallery’de Art Forever Grup Exhibition, Japonya Tokyo’da Uluslararası Kağıt İşler Sergisi “50”, Paris Galerie Da Vinci Art’da Exhiport “les travaux sur papier” adlı Yurtdışındaki Uluslararası Karma Sergilere katıldı.

*****

Önceki

3 Haziran Pazar İstanbul&Ramazan

Sonraki

ORÇUN ÇADIRCI RESİM SERGİSİ

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar