Ordu’da “Yason Kültür ve Sanat Festivali” Yapılacak
Erol Ünal Yazdı
Ordu‘da birçok kültürel miraslardan en önemlisi Perşembe‘deki mitoloji kahramanı Yunanlı Yason‘un ünlü “Altın Post” öyküsünün geçtiği ve burada konakladığı doğa ve tarihsel harikası olan Yason Burnu’dur. Sonraki yıllarda burada bir kilise yapılmış ve her gün artan önemiyle burası bir turistik değer kazandı.
Mitolojik değeri yüksek olan Yason ile ilgili birçok edebi ve sahne sanatları dalında eserler var. Hele konusu ve adı Yason olan İtalyan Barok dönem bestecilerinden olan Cavalli’nin bir operası var ki; konusu tamamen bu topraklarda geçmektedir.
Giasone (Jason) üç perdelik bir opera ve Francesco Cavalli‘nin müziğive Giacinto Andrea Cicognini‘nin bir libretto’nun yer aldığı bir önsözden oluşmaktadır. Bu operanın galası Teatro San Cassiano, Venedik’te 5 Ocak 1649 tarihindeki bir karnavalda yapılmış. Giasone “17. yüzyılın en popüler tek operasıydı”. Konu, genel olarak Jason’ın ve altın postun hikayesine dayanıyor. Ancak opera da birçok komik öğe içeriyor.
DÜNYADA İLK VE TEK
Yason adlı opera eserinin eserle aydı adı taşıyan Yason’da sahnelenmesi halinde bu etkinlik Ordu ve onun yönetim kadrosu için ‘’Tüm Dünya’da bir ilk’’ olması bakımından çok büyük bir prestij olacak.
ETKİNLİĞE DEVLET OPERA VE BALESİ DESTEK VERECEK.
Etkinliklere Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü her türlü desteği vermeyi çok büyük memnuniyetle belirtmiş. Kurumun Ordu’ya yakınlığı nedeniyle Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nün sanatçı ve teknik ekibi tarafından bu etkinlik Yason’daki doğal ortamda açık havada yapılabileceği konusunda güvence vermişler.
Bunun dışında aynı adlı bale ve modern dans, tiyatro, konser, çeşitli Türk Sanat ve Halk Müziği konserleri, folklorik danslar, plastik sanatlar etkinlikleri gibi birçok sanat dalı içeren etkinliklerin diğer uygun açık alanlarına dağılımı ile yapılması Ordu ilinin değerini son derece arttıracak ve her yıl tekrarı sayesinde, yerli ve yabancı sanatseverlerin akınına sahne olacak.
Konu ile ilgili olarak İsmail Hakkı Aksu’nun görüşme yaptığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, İl Kültür Müdürlüğü ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Mehmet Hilmi Güler ve Prof. Rengim Gökmen ile destek vereceklerini belirttiler.
Etkinlikle ilgili çalışmalara bir an önce başlayacak. Pandemi koşullarında açık hava etkinliklerinin izin verdiğinde “Ordu Yason Kültür Ve Sanat Festival” yapılacak. Hem tarihsel hem de kültürel açıdan oldukça zengin bir il olan Ordu’da bu festivalin ilgi göreceği belirtiliyor
İsmail Hakkı Aksu Kimdir?
İsmail Hakkı Aksu 1 Ocak 1950 tarihinde Ordu’nun Perşembe ilçesinde doğdu. Perşembe ilçesinde başladığı ilköğretimini İstanbul Eyüp İslambey, ortaöğretimini İstanbul Eyüp Lisesi, liseyi de Pertevniyal Lisesi’nde tamamladı. 1975 yılında, İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (Marmara Ünivesitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) Dekoratif Resim Bölümü’nden mezun oldu.
Askerlik hizmetinden sonra, 1977-1978 sezonunda ressam-dekoratör olarak girdiği İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde, basın-halkla ilişkiler, araştırmacı ve oyun yazarı olarak çalışmalara başladı. Birçok yerde yağlı boya, sulu boya ve fotoğraf sergileri açan Aksu, yarışmalara katılıp ödüller aldı. İsmail Hakkı Aksu’nun aldığı ilk ödül, öğrenci iken, Türkiye İş Bankası’nın Ankara’daki genel müdürlük binası için yaptığı vitray çalışması oldu.
Devlet operasında ve birçok özel tiyatrolarda dekor kostüm çalışmaları yapan, İsmail Hakkı Aksu’nun İSTANBUL OPERASI 50. YIL kitabı DOBGM tarafından yayınlandı. Bu kitapta, Osmanlı’dan günümüze İstanbul’da opera etkinliklerine kısa bir bakışla, İstanbul Devlet Operası ve Balesi sanatsal ve yapısal olarak inceleniyor. Kadıköy Süreyya Operası’nda, “DOBGM Dekor ve Kostüm” ve “DOBGM Afişleri” sergi hazırlıklarına katılan İsmail Hakkı Aksu, yine aynı mekanda 2015 yılının ilk yarısında “Türk Bestecileri” sergisi düzenledi.
İstanbul Operası’nın kuruluşundan günümüze, sanatsal etkinliklerini yaptığı resimlerle yarı belgesel olarak hazırladığı sergisini, 26 Aralık 2014 tarihinde İstanbul Teşvikiye Kent Galeri’de sergiledi.
İsmail Hakkı Aksu, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin kuruluşundan bugüne, kaybolmaya yüz tutmuş belgelerini toparlayıp değerli bir arşiv haline getirdi. Ayrıca, İstanbul Şehir Operası’nın kuruluşundan itibaren günümüze kadar sahne üstü sanatçı resimleri yapmakta ve sergiler hazırlamaktadır.
*****