“Müzeyyen” Müzikali ayakta alkışlandı
Haber: Erol Ünal
“Müzeyyen” müzikali Kurban Bayramın birinci gününde Bodrum Antik Tiyatroda sahnelendi. Seyirci ile buluştuğu her yerde büyük beğeni toplayan “Müzeyyen” Müzikali Bodrum Antik Tiyatroyu dolduran izleyicilerden de tam not almayı başardı. Figen Şakacı’nın yazdığı, Engin Alkan’ın yönettiği, Fahrettin Yarkın’ın sanat direktörlüğünü, Cem Yılmazer’in sahne dekor tasarımını ve Esra Başıbüyük’ün kostüm tasarımını üstlendiği müzikalde, Şevval Sam’a daha önce Müzeyyen Senar ile birlikte çalışan usta müzisyenler; Serdar Kaşıkçılar, İsmail Topyanak, Mustafa Taşpınarlı, Sezgin Sezer ve Fahrettin Yanar eşlik etti.
Ünlü sanatçı Şevval Sam‘ın sahnelediği Türk müziğinin efsane sesi Müzeyyen Senar’ın hayatından önemli kesitlerin ve iz bırakan şarkıların yer aldığı “Müzeyyen” müzikali Bodrum Antik Tiyatroda sahnelendi. Müzeyyen Senar’ın kızım dediği Şevval Sam tarafından sahnelenen müzikli gösteri, seyirciden tam not aldı. Müzeyyen Senar’ın Bursa’dan İstanbul’a gelişi, Atatürk’ün önünde ilk kez şarkı söyleyişi gibi önemli anılarının sahnelendiği yaklaşık iki saat süren müzikalde, sanatçının anneliği, aşkları, hüzünleri ve mutluluklarına dair kesitlerde seyirciyle paylaşıldı. Şevval Sam kendisini dinlemeye gelenler arasında bulunan engelli müzikseverlerin yanlarına gidip ellerini sıkmayı ihmal etmedi.
YÜZ’ÜNCÜ YAŞIN KUTLU OLSUN “MÜZEYYEN SENAR”
Konserin sonlarına doğru Müzeyyen Senar’ın yüz’üncü yaşını kutlayan Şevval Sam; “Onun adı Müzeyyen, o ölecek değil ya biz ağladığımızda, her aşık olduğumuzda bir daha doğacak” dedi. Gösterinin sonunda seyirciler için çok özel bir sürpriz hazırlayan Müzeyyen Müzikali ekibi duayen sanatçının biricik kızı Feraye Işıl’ı sahneye davet etti. Sahnede Müzeyyen Senar’ın “Feraye” şarkısını seslendiren Feraye Işıl seyirciden büyük alkış aldı.
“Müzeyyen” müzikalinin açık hava gösterimine pek çok ünlü isim katıldı. Müzikali izlemeye gelenler arasında cemiyet ve sanat hayatının tanınan simalarından Ayşegül-Ömer Dinçkök, Ertuğrul-Fatoş Hataylı, Nesrin Eğlik, Canan İmer, Ali Poyrazoğlu, Güneri Civaoğlu gibi isimlerde yer aldı.
MÜZEYYEN SENAR
Müzeyyen Senar 16 Temmuz 1918 tarihinde Bursa’da dünyaya geldi. Bir sure sonra İstanbul’a yerleşti. Eğitimine İstanbul’da devam ederken okuldaki müzik öğretmeni vesilesiyle Üsküdar Musiki Cemiyeti‘ne kayıt yaptırdı. Öğretmenleri tarafından güçlü bir sese sahip olduğu söylenen Müzeyyen Senar, hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lemi Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli isimlerinden de dersler aldı. 1932 yılından itibaren İstanbul Radyosu’nda söylemeye başladı. Türk Sanat Müziği’ni çok seven Mustafa Kemal tarafından yorumu beğenilen Müzeyyen Senar; Mustafa Kemal‘in özel meclislerinde şarkı söyledi. Yurt dışındaki ilk konserini Paris’te verdi. Son sahne konserlerini 1983 senesinde İstanbul’da verdikten sonra sadece nadiren özel meclislerde şarkı söyledi. 2004’de “73. Sanat Yılı” sebebiyle düzenlenen konserde kısa süre sahne aldı. 2006 senesinde İzmir’deki evinde rahatsızlandı ve hastaneye kaldırıldı. Bodrum’da hayatına devam ederken Ocak 2015’de Darüşşafaka Urla Yaşam Merkezi‘ne getirilen Müzeyyen Senar 8 Şubat 2015’da tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Hastanesi’nde 97 yaşındayken hayatını kaybetti.
*****