Hafize Elibollar Ortaç’ın “Nar” Sergisi Açıldı

Hafize Elibollar Ortaç’ın “Nar” Sergisi Açıldı

Haber : Erol Ünal

Fotoğraflar: Süha Kumbasar, Hakan Ortaç

  • Hafize Elibollar Ortaç’ın “Nar’ın Bereketi ve Kutsallığı” resim sergisi 10 Ağustos 2017 Perşembe günü Re/max Pasha Art Gallery’de açıldı.

Hafize Elibollar Ortaç‘ın güncel olayları Nar ile anlatan resim sergisi Bodrumlu sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Perşembe günü Re/max Pasha Art Gallery‘de “Nar’ın Bereketi ve Kutsallığı” isimli resim sergisinde ressam Hafize Elibollar Ortaç‘ın tuval üzerine akrilik boya kullanarak yaptığı 40 eser yer aldı.

Serginin açılışına Bodrumlu sanatçılar ve sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Açılışta Ressam Tahir Daştan ve eşi Esma hanım, HGC Art Galery sahibi Hülya Gökyürek ve eşi Cem bey, Serap Atala, Art Sanatsal Malzemeler sahibi Ali Türkyılmaz, IBM eski üst düzey yöneticilerinden Murat Arzuman, Ted Koleji Kampüs Müdürü Sevinç Zeren, İngilizce Öğretmeni Gaye Say, Sevcan Peker, Kerem Kobanbay ve eşi Aslı Kobanbay ile kızları Bade katıldı. Sergi sanatçılar ve sanatseverler tarafından oldukça beğenildi.

Hafize Elibollar Ortaç sergisi hakkında; “Nar ve nar’ın felsefesini konu olarak seçtim. Güncel olayları anlatırken olayları nar ile simgeledim. Ben nar’ı nar olarak görmüyorum. Ben nar’ı resmetmeye karar verdiğim zaman nar’ın deseninden sonra içindeki tanelerini çalıştım. Hepsi birer insan. Her insan nasıl birbirine benzemiyorsa, nar tanecikleri de birbirine benzemiyor? Hepsi o kadar farklı ki… Nar bizim dinimizde de çok kutsal olduğu için ayrıca doğurganlık ve yaşanmışlık felsefesinin üzerinden gittim. Işığı yakalamak istiyorsanız, bir hedefiniz vardır o hedefi tutmak için koşmanız lazım. Bunu simgesel olarak nar ile anlattım. Mültecileri, kafeslenen basını ve daha birçok konuyu nar ile anlattım” dedi.

Hafize Elibollar Ortaç sergisine ismini verdiği Nar’ı; “Nar’ın insanlığın var olduğundan beri sağlık kaynağının olmasının yanında dini ve mitolojik yönü de vardır. Nar aslında yasaklı meyvedir henüz yerleşik bir medeniyete ulaşmamış toplumlarda totemleştirilmiş ve ilkel bir tapınma aracı olarak kullanılmıştır. Toplumların inanç, ritüel ve sözlü anlatım aracı olmuştur. Ruhun ölmezliği doğanın mükemmelliği, bolluk ve refahın anlamlarını ifade ederek ritüellerinde ve dinsel törenlerinde yerini almıştır. Doğurganlığın, bolluğun, bereketin ve refahın sembolü de olmuştur. Savaşta gücün ve yenilmezliğin sembolü, işareti olarak da kabul edilmektedir. Ayrıca evlilik bağının çözülmezliğini, güzelliği, çocuğu, yaşamı, politika ve yeniden doğuşu simgelemek için de kullanılmıştır. Estetik açıdan narın görselliği zerafeti her zaman insanda farklı duygu ve anlamlar yüklemiştir.” diye tanımlıyor.

1959 Erzurum doğumlu Hafize Elibollar Ortaç; Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Ana Sanat Dalı 1983 mezunudur. Prof. Ateş Arcasoy’un atölyesinde, daha sonra Yıldız Porselende dekor tasarım bölümünde çalıştı. Bozöyük Seramik Meslek Lisesi‘nde Seramik öğretmenliği yaptı.  Mimar Sinan Üniversitesi’nde iki sene Prof. Ercüment Tarcan’dan dekorasyon eğitimi aldı. İçmimar Ahmet Kaleli’nin yanında çalıştı. Ardından resme yöneldi. “Maltepeli Ressamlar Grubu”na katıldı. Yedi yıl resim çalıştıktan sonra İngiltere Hastings’e dil eğitimi almak için gitti. Bu arada orada resim çalışmalarına hız verdi. Hastings Güzel Sanatlar Akademisi’nde bir yıl Prof. Tony Norman ve John Gott atölyesi’nde misafir öğrenci olarak resim eğitimi aldı. Türkiye’ye döndükten sonra  Maltepe’de kendi atölyesini kurdu. Eserlerinden bazıları yurtiçi ve yurtdışında özellikle de İngiltere, Fransa, Belçika, Yunanistan, Japonya, Çin ve Almanya’da özel kolleksiyonlarda bulunmaktadır. 3 yıl Modern Sanatlar Müzesi Derneğinde İstanbul Bölge Sorumlusu olarak çalıştı. Yurt içinde çeşitli Çalıştaylara katıldı. Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD), Modern Sanatlar Müzesi Derneği, Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği (BRND) üyesidir.

Sergi Konacık’taki Re/max Pasha Art Galeri’de 31 Ağustos tarihine kadar sanatseverler tarafından gezilebilecek.

*****

Önceki

15 Ağustos Salı GÜNÜN SERGİLERİ

Sonraki

Ergin İnan 50. Sanat Yılını Sergi ile Kutluyor

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar