Gümüşlük’ten Konrad Richter geçti
Haber: Erol Ünal
- 15.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinde Konrad Richter konseri klasik müzikseverleri mestetti.
Bodrum Klasik Müzik Derneği tarafından düzenlenen 15. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinde 20 Ağustos Pazartesi akşamı piyanist Konrad Richter müzikseverlerin karşısına dopdolu bir programla çıktı.
15. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali “Taşta” konserleri kapsamında Alman piyano virtüözü Konrad Richter’i dünyanın yedi harikasından biri olan Mausolleion Anıt Mezarı’nın yapımında kullanılan taşların çıkarıldığı Gümüşlük sınırları içersinde yer alan ve bin kişinin aynı anda izleyici olarak katılımına imkân sağlayan 25 asırlık “Antik Taş Ocağı”nda konuk etti. Solist, oda müzisyeni ve “Lied” piyanisti olarak Avrupa’daki en önemli müzik merkezlerine ve festivallere misafir olan Konrad Richter müzik şöleninde repertuarında Avusturyalı besteci Franz Schubert’ten derlediği iki eseri seslendirdi. Piyanist Konrad Richter “Çeşitli temalarda spontane doğaçlamalar” başlığı altında topladığı repertuarla verdiği konserde Jean-Baptiste Lully, Franz Schubert, Georges Bizet, Camille Saint-Saëns ve Joseph Haydn’ın eserlerini seslendirdi.
Programda “Four Impromptus, Op.Post.142, D.935” ile başlayan konser; “I Allegro moderato in f minor, II Allegretto. in As major, III Thema Andante in B major (Variation 1 – Variation 2 – Variation 3 – Variation 4 – Variation 5) ve “IV Allegro scherzando in f minor” ile devam etti. Verilen aradan sonra “Sonata in D Major, Op.53, D.850 (I Allegro – II Con moto – III Scherzo: Allegro vivace- IV Rondo: Allegro moderato)” adlı eserler vardı.
KONRAD RICHTER
1935’te Almanya’nın Yukarı Lusatia ilinde (Neusalza-Spremberg) doğan Konrad Richter henüz 20 yaşındayken Detmold Konservatuvarından mezun oldu. Bunu takiben piyano performansı eğitimi alan Konrad Richter uluslararası kariyerine erken yaşlarda başladı. Solist, oda müzisyeni ve “Lied” piyanisti olarak en önemli Avrupa müzik merkezlerinde, Japonya’da ve “Salzburg Festivali”, “Wiener Festwochen” ve “Moskova Aralık” gibi büyük müzik festivallerinde misafir oldu. Radyo ve TV için sayısız kayıtların yanı sıra tanınmış plak şirketleri için de kayıt yaptı. Sanat kariyerine paralel olarak Konrad Richter kariyerini öğretmen olarak sürdürdü. 1968’de 33 yaşında Hamburg Musikhochschule’de Profesör olarak atandı. İki yıl sonra, piyano sınıfının yanı sıra şarkıcılar ve piyanistler için Lied yorumunun birinci sınıfını kurduğu Stuttgart Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi (University of Music and
Performing Arts) Stuttgart Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü’nde 2004’e kadar ders verdi.
ŞİDDET KURBANLARI PROJESİYLE ALTIN PLAK ÖDÜLÜ ALDI
1986’dan 1990’a kadar Musikhochschule Stuttgart’ın Rektörü olarak görev yapan Konrad Richter iki dünya savaşında ve toplama kamplarında öldürülen bestecilerin eserlerinin keşfine ve yayılmasına önemli bir katkı sağlayan “Şiddet kurbanları” projesini başlattı. Özellikle besteci Viktor Ullmann’ın eserleri üzerine çalışarak, bestecinin piyano konçertosunun prömiyerini yaptı ve bu çalışmanın kaydı “Alman Plak Ödülü”ne layık görüldü. Ayrıca 7 piyano resitalinde Ullmann’ın 7 piyano Sonatas’ı dünya çapında prömiyerini gerçekleştirdi ve “Schott”da yayınlandı.
1970’lerden beri Konrad Richter Japonya’da konserler verdi, kurslar düzenledi. 2004-2006 yılları arasında Tokyo Devlet Güzel Sanatlar Üniversitesi “Geidai” ve Tokyo Müzik Koleji’nde Profesör olarak çalıştı. 2013 yılında Richard Strauss‘un “Zen-On Publishing House Tokyo” ve Richard Strauss‘un hazırladığı orkestra şarkılarının yeni bir piyano versiyonunu yayınladı. Alman virtüöz, en önemli Avrupa müzik merkezlerinde, Japonya’da ve “Salzburg Festivali”, “Wiener Festwochen” ve “Moskova Aralık” gibi büyük müzik festivallerinin aranan konuğu olarak performanslarını tüm dünyada sürdürmektedir.
KONRAD RICHTER GENÇ MÜZİSYENLERE DERS VERDİ
2006 yılından beri festivalin bir eğitim kurumu olarak hayata geçen, 2014 yılından itibaren Gümüşlük Festival Akademisi (GFA) adını alan kurum düzenlenen ustalık sınıflarında bugüne kadar usta müzisyenlerle, genç yetenekler bir araya getiriyor. Festival boyunca konserlere gelen müzisyenler organizasyon kapsamında masterclasslar açarak genç müzisyenlere ustalık dersleri veriyor. Dünyanın dört bir yanından Gümüşlük’e gelen virtüözlerden ders alma fırsatını yakalayan genç müzisyenler için unutulmaz bir tecrübe oluyor ve kursların ardından genç müzisyenler konser veriyorlar. Festival kapsamında genç müzisyen dünyaca meşhur virtüözlerin masterclasslarına katılarak piyano, keman, viyolonsel, flüt, arp, orkestra şefliği, şan, kompozisyon ve gitar dallarında sertifika sahibi olyorlar. Açıldığı yıldan bu yana ESMA/GFA’ya katılan 10 öğrenci yurtdışında tam zamanlı eğitim görüyor.
*****