
Fatma Girik Mezarı Başında Anıldı
Haber: Erol Ünal
Türk sineması’nın ve Yeşilçam‘ın unutulmaz isimlerinden Fatma Girik, ölümünün ikinci yıldönümünde Torba‘daki mezarı başında anıldı. Anma törenine Bodrum Belediye Başkan Vekili Emel Çakaloğlu, Torba Güzelleştirme Derneği Başkanı Tamer Yöntem, basın mensupları ve sanatçının yakınları katıldı.
Emel Çakaloğlu anma sonrasında yaptığı açıklamada, “Bugün, çok değerli ve kıymetli hemşerimiz olan sanatçımız Fatma Girik’i ölüm yıldönümünde anıyoruz. Geçen sene annesini kaybettik; aynı zamanda çok değerli sanatçılarımız Memduh Ün ve Akrep Nalan da burada yatıyor. Saygı ve sevgiyle bugün kendilerini ziyaret ettik, dualarımızı yaptık. Allah kabul etsin, mekanları cennet olsun.” dedi.
Fatma Girik Hakkında :
Fatma Girik, 12 Aralık 1942 tarihinde Münevver ve Hayri Girik’in üç çocuğundan biri olarak dünyaya geldi.
Annesi ev hanımı olan Fatma Girik’in babası ise dalgıç idi. Okulunu ailesine yardımcı olmak için bırakmak zorunda kaldı.
Fatma Girik, ortaokulu bırakınca annesi ile birlikte figüran seçmelerine katılmaya başladı.
Anne Münevver kamera karşısında fazla şans bulamasa da Fatma Girik’in yolu açılacaktı ve figüranlığın ardından küçük rollerde yer almaya başladı.
Yönetmen Seyfi Havaeri 1957 tarihli filmi ‘Leke’ için genç bir başrol oyuncusu aradığında Fatma Girik ile yolu kesişti ve filminde ona yer verdi. Bu filmde iftira nedeniyle namussuz olarak adı çıkan genç bir kızı oynayan Girik, bu tip rollerle daha sonra ününe ün katacaktı.
Fatma Girik 50 yıl boyunca aşka yaşayacağı yönetmen Memduh Ün ile henüz 15 yaşında iken Antalya’da gerçekleşen film çekimlerinde yakınlaştı.
Ancak, 1959’a kadar yaptığı Filmlerinin çoğunda Muhterem Nur başrol oyuncusu olarak rol aldı.
Memduh Ün’ün yönetmenliğinde 1960 yapımı Ölüm Peşimizde filminde Ayhan Işık’la başrol oynadı.
Cahide Şen ile evli olan ve o zamanlar 38 yaşında olan yönetmen, evliliğinde oluşan sorunlar nedeniyle ilk başta Fatma Girik ile arasına mesafe koymak durumunda kalmıştı.
Fatma Girik 1968 yılında şarkıcılık kariyerine başladı.
En beğenilen 45’liklerinden bir tanesi olan ‘Aşk Düğümü’ ile önemli bir başarıya imza atmıştır.
Bu yıllarda Öksüz, Vuruldum Bir Kıza, Köroğlu gibi yapımlarla adını daha da çok duyurmuş ve iyice ünlenmiştir.
Girik, 180’den fazla filmde rol aldı.
İlk kez 1965 yılında Keşanlı Ali Destanı filmi ile Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Kadın Oyuncu Ödülüne” layık görüldü. 1967 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, 1969, 1970 ve 1971 yıllarında Adana Altın Koza Film Festivalinde “En İyi Kadın Oyuncu Ödülüne” layık görüldü.
2006 yılında da Altın Koza Film Festivali’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü verildi.
1988 yılında aktif siyasete atılarak 1989-1994 yılları arasında Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP)’den Şişli Belediye Başkanı olarak görev aldı.
***