Süleyman Saim Tekcan Sergisi Tophane-i Amire Beş Kubbe Salonu’nda…
“Döngüsel Seyir” sergisi açıldı
Haber: Erol Ünal
Fotoğraflar: Asuman Karaşabanoğlu
Süleyman Saim Tekcan‘ın uzun zamandır üzerinde çalıştığı kapsamlı “Döngüsel Seyir/ A Cyclical Odyssey” sergisi açıldı. Süleyman Saim Tekcan‘ın Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Beş Kubbe Salonu’nda açılan sergisi 30 Mart’a kadar görülebilir.
Döngüsel Seyir sergisi, sanatçının zamansızlığına vurgu yapan bir formatta ve serginin akışı da bu düşünce üzerinde kurgulanmıştır. Ama yine de bir çıkış noktasını alıp bugüne getirmek mecburiyeti kaçınılmazdı. Mecburiyetin sebebi Tekcan’ın yol hikâyesinin çok büyük zaman atlamalarıyla ve birbirine biçimsel/kompozisyon/tema bağlamlarında zıtlaşmayan, ancak teknik çeşitlilikle daha da deneysel bir düzeye aktarılan seyir noktalarını birbirine okutmak ve izleyiciye apaçık göstermekti.
Serginin amacı, retrospektif bir anlayışta, sanatçının zaman dizgesini adım adım takip ederek izleyiciye sunmak değildir. Serginin akışından da anlaşılacağı üzere -ki bu akışın tarihsel bir süreci yansıtması gerekliliği gibi yanılsamayı engelleyerek- sanatçının resimlerinin tarih dizimi gözetmeksizin birbirlerini nasıl etkiledikleri, nasıl okundukları ve içiçelikleriyle aslında dönemsellikten daha çok sanatsal kaygıların problemleriyle Tekcan’ın farklı bir yönü aktarılmaktadır. Yüzeyler desenlerle, desenler çok rahatlıkla yağlıboyalarla ve de lavilerle konuşmakta, sergi mekânın merkezine yerleşen heykeller ile de yüzey-hacim etkileşiminin okumaları sağlanmaktadır.
Süleyman Saim Tekcan Kimdir?
Süleyman Saim Tekcan 1940’de Trabzon’da doğdu. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümünden sonra 1963 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümünden lisans diploması aldı. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Şimdiki Mimar Sinan Üniversitesi) Resim Bölümünden lisans ve Mimar Sinan Üniversitesinde Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Sanatta Yeterlilik eğitimini tamamladı.
1975’de Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim kadrosuna girdi, 1985’de Profesör oldu ve aynı yıl Grafik Sanat Dalı Başkanlığı görevine atandı. 1970-1971’de Almanya’da baskı eğitimi üzerine araştırmalarda bulundu, 1987’de Yugoslavya’da Sarajevo Sanat Akademisi’nde iki aylık özgün baskı seminerine katıldı. 1991’de Almanya’da, Bonn’da Türk Grafik Sanatı’nda 12 Sanatçı ve Çağdaş Türk Resmi’nden Bir Kesit başlıklı iki ayrı konferans verdi.
1996’da Büyükada’da eğitime başlayan Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ni kurdu ve ilk eğitim yılı süresince Dekanlık görevini yürüttü. 2006’da İMOGA-İstanbul Grafik Sanatlar Müzesini kurdu. 2007 Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kurucu Dekanlığı yaptı.
*****