Büyük bir sanatçıyı daha kaybettik; Ali Koçak

Büyük bir sanatçıyı daha kaybettik;

Ali Koçak

Haber: Erol ÜNAL

Bodrum Kızılağaç’da yaşayan Usta Ressam Ali Koçak’ı kaybettik. Bodrum’un çok değerli sanatçılarından Ressam Ali Koçak 2006’da sergi açtığı Zeynep Sanat Galerisi’nin bulunduğu Bodrum Cam Sanat Galerisi’nde 12 Eylül 2019’da Son Dönem Kişisel Sergisini büyük bir katılımla açmıştı. Bu sanatçının açtığı son sergi oldu.

Ali Koçak Mayıs 2016 ‘da kızı Elif Koçak’ı (43), Ocak 2020’de oğlu Rıfat Koçak’ı (49) kaybetmişti. Ünlü ressam Ali Koçak (66) tedavi gördüğü Ankara’daki özel bir hastanede yaşamını yitirdi.

Ali Koçak yaklaşık 8 yıldır prostat ve akciğer kanseri tedavisi görüyordu

Resim çalışmalarını, Bodrum’a yakın olan Kızılağaç’taki kendi atölyesinde eşi Ressam Saliç ile sürdüren sanatçının bugüne kadar 25 kişisel, 15 karma sergide resimleri sergilenmiştir. Ayrıca sanatçının yurtiçi ve yurtdışı (Almanya, ABD, Fransa, Avusturya, Finlandiya, İngiltere) olmak üzere birçok özel koleksiyonda eserleri bulunmaktadır. Ali Koçak eşi Saliç ile bir süre önce verdikleri kararla, planlarını çizdikleri evlerini inşa etmeye başlayan çift iki katlı olarak, genelde ahşap ve taş kullanarak yerel ustalarla birlikte bitirdikleri evi atölye haline getirmişlerdi.

Ev iki bölümden oluşuyor. Ana bölüm yaşam alanı, diğer bölüm ise resim atölyesi. Evde otantik malzemeler, yer döşekleri, doğal haliyle ahşap malzemeler, ortada köylülerin “maşanga” dedikleri fırınlı odun sobası ve yine köylülerin “ocak” tabir ettikleri sürekli yanan bir şömine bulunuyor. Ali Koçak evini “her ay bir sergi” sloganıyla ressamlara açmıştı. Ali Gürel, Saliç, Rifat ve Bettina’nın yapıtları sergilenmişti.

ALİ KOÇAK 

1954 yılı Tokat doğumlu olan Ali Koçak, ilk ve orta öğrenimini Sivas’ta tamamladı. 1973 yılında girdiği Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’na 3 yıl devam ettikten sonra ayrılan sanatçı, resim çalışmalarına bir süre ara verdi. Ancak resme olan tutkusu bir an bile azalmadı. Ağabeyi ressam Kasım Koçak’ın atölyesinde 4 yıl çalıştıktan sonra 1988 yılından itibaren resim yapmaya devam etti. Geçmişteki tecrübelerinin de yardımı ile iç dünyasındaki fantezilerini, düşlerini duygusal bir bağlamda, figüratif bir anlatım yolu ile ifade etmeye çalıştı.

İlhan Berk ; Ali Koçak için şu yorumları yapmış; “Ali Koçak’ın resmini ilk gördüğümde, kimseye benzemediğini kendine özgü resimler yaptığını farkettim. İlk anda bu kişiliği vuruyor insana. Çok özgün, o denli sıcak ve yalın. Hemen de sizi kendine çekiyor. Başka bir şey düşünemez oluyorsunuz. Böylece de yalnız onun dünyasında olduğunuzu anlıyorsunuz. Nereye, kime bakarsa baksın; resimleri içten, çocuksu bir tavır koyuyor ve bu çocuksu tavrıda her yere taşıyor. Bu yalnız figürlerde değil, dokunduğu her şeyde görülüyor. Kişiliğini de öyle kurduğunu anlayıveriyorsunuz.

Büyük bir güzellik diye bakıyorum ben buna. İçtenlik sıcaklık da bundan kaynaklanıyor. Bu da her şeye vuruyor, siniyor. Bir ressam için de bu büyük bir özellik. Zengin bir renk anlayışı, istif, kompozisyon O’nun resmini zenginleştirmiş. Bu özellik de kompozisyonlarında daha çok görülüyor, daha ne istenir ki. Ali Koçak’ın son zamanlarda yaptığı resimlere gelince; neredeyse birdenbire büyük bir değişiklikle karşı karşıya geldiğimizi görüyoruz. Bu değişiklik daha çok resimlerin yapılarında göze çarpıyor. Konular, renkler pek değişmiş denemez, ama yapı baştan aşağı yer sarsıntısına uğramış, parçalanmış, bozulmuş, yeni biçimler kazanmış. Resmin kurgusu için de aynı şeyleri söyleyebiliriz: O da baştan aşağı değişmiş hissini veriyor.

Ali Koçak resmi Picasso gibi parçalayarak yapıyor. Resimler artık ilk kurgularını bir yana bırakarak, parça parça kuruluyor. Sanki resmi önce kuruyor da sonra yıkıyor ve yeniden yapıyor. Resme dikkatle bakıldığında bunu görmek zor değildir. Buradan şuraya da varıyoruz. Ressamın bu hale kolay kolay gelmediğini görüyoruz. Resimler yara almışlar, sonra kendilerine gelmişler. Bunun için de yanlı yapısal değişim yetmemiş. Deformasyon nerede ise basa geçmiş. Aslında yanılsama resmin önemli bir ilkesi olmuş. Deformasyon ve yanılsamanın bir ilke olduğu göze çarpıyor. Bu da resimlere, yeni büyük boyutlar kazandırmış. Hem iyi bir resme biz buradan bakmıyor muyuz? Ali Koçak onu yakalamış; renklerde, biçimde yeni zenginlikler göze çarpıyor. Ressamın içten, çocuksu tavrı daha bir ağırlık kazanmış. Böylece resimler şaşırtan bir boyutta göze çarpıyor. Hep, bir resmin şaşırtmasını istemez miyiz ? Bu son dönem resimleri O’nu çok değiştirmiş. Bütün bütün yeni bir havaya bürünüyor. Ali Koçak gerçek bir ressam.”

SERGİLERİ

  • 1990 Maltepe Sanat Galerisi / İstanbul
  • 1990 Ayşe Takı Sanat Galerisi / İstanbul
  • 1991 Maltepe Sanat Galerisi / İstanbul
  • 1991 İçel Sanat Evi / İstanbul
  • 1991 Akdeniz Sanat Evi / Antalya
  • 1992 Maltepe’deki Kendi Atölyesinde / İstanbul
  • 1993 Uran Sanat Galerisi / İstanbul
  • 1995 Maltepe’deki Kendi Atölyesinde / İstanbul
  • 1997 İstanbul Menkul Kıymetler Borsa Sanat Galerisi / İstanbul
  • 1999 Berker Sanat Galerisi / Bodrum
  • 2000 Kadıköy Kültür Merkezi (3’lü Sergi) / İstanbul
  • 2001 Epsilon Sanat Galerisi / Bodrum
  • 2001 Yansıma Sanat Galerisi (3’lü Sergi) / Ankara
  • 2002 Ankara Menkul Kıymetler Borsa Sanat Galerisi / Ankara
  • 2004 Dulda Sanat Evi / Bodrum
  • 2006 Bodrum Milta Marina Osmanlı Tersanesi Sanat Galerisi / Bodrum
  • 2007 Karia Princess (3’lü Sergi) / Bodrum
  • 2007 TÜYAP Sanat Fuarı / İstanbul
  • 2008 Trança Sanat Galerisi Bodrum
  • 2017 BoHo Art Gallery / Ankara
  • 2017 Koçak Sanat Galerisi / Bodrum
  • 2019 BoHo Art Gallery / Ankara
  • 2019 Zeynep Sanat Galerisi / Bodrum

*****

Önceki

OTİZMLİ REMZİ’den Sanatçı REMZİ’ye

Sonraki

Koronavirüste Şimdiye Kadar Bildiklerinizi Unutun!

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar