Bodrum’da İlhan Berk için anma sergisi
Haber: Erol Ünal
- 1918 Yılında Manisa’da doğan İlhan Berk ; Sanatçının ölüm günü olan 28 Ağustos tarihinde açılacak İlhan Berk 100. Yaşında Anma Sergisi anılacak.
İlhan Berk 100. Yaşında Bodrum Oasis Sanat Galerisi’nde anılıyor. Sanatçının ölüm günü olan 28 Ağustos tarihinde açılacak Anma Sergisi’nde İlhan Berk’in resimleri, şiirleri, filmi, fotoğrafları ve şahsi eşyaları yer alacak.
Sergi 28 Ağustos Salı saat : 18:00’de açılacak ve 31 Ağustos 2018 tarihine kadar, pazartesi hariç her gün 11.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
İkinci Yeni’nin en önemli şairlerinden biri olan İlhan Berk araştırmacı kişiliği, özgün duyarlılıkları ve buluşlarıyla 20. Yüzyıl Türk şiirinin en önemli isimleri arasında yer almaktadır. Ziyaretçiler İlhan Berk’in yazıyı çizgiyle süsleyen bir şair ya da çizgiyi yazıyla destekleyen bir ressam olmadığı; dahası, onun yazıyla çizgiyi hiç ayırmadığına, izleyenler hayatının önemli bir bölümünün geçirdiği Bodrum kentindeki bu sergide şahit olacak.
İLHAN BERK
1918’de Manisa’da doğan İlhan Berk ilk ve ortaöğrenimini burada tamamladıktan sonra Balıkesir Necatibey İlköğretmen Okulu’nu bitirdi. Giresun Espiye’de iki yıl ilkokul öğretmenliği yaptı. 1944’te Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Bölümü’nden mezun oldu. 1945–1955 yılları arasında Zonguldak, Kırşehir ve Samsun illerinde Fransızca öğretmeni olarak çalıştı. 1956’da başladığı Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü Yayım Bürosu’ndaki çevirmenlik görevinden 1970’da emekliye ayrıldı. Bu süre içinde modern dünya şiirinin iki büyük şairi sayılan Arthur Rimbaud ve Ezra Pound’un şiirlerini çevirerek kitaplaştırdı.
Daha sonra Bodrum’a yerleşen İlhan Berk edebiyat-resim çalışmalarını burada sürdürdü ve 28 Ağustos 2008 tarihinde Bodrum’da 90 yaşında vefat etti, cenazesi Bodrum’da defnedildi.
İlk şiirleri 1935’te Manisa Halkevi Dergisi’nde çıkan İlhan Berk’in ilk kitabı “Güneşi Yakanların Selamı” Manisa Halkevince yayımlandı. Şiirleri Uyanış, Varlık, Çığır gibi dergilerde çıktı. 1953 yılına kadar çıkardığı kitaplarla gerçekçi bir şair görüntüsü veriyordu. 1953’te Yenilik dergisinde yayımladığı ”Saint-Antoine’ın Güvercinleri”, ileride İkinci Yeni adını alacak şiir akımının habercisi oldu. Bu özellik daha sonraları gelişerek sürdü ve İlhan Berk’in özgün tutumu durumuna geldi. Giderek İkinci Yeni şiirinin öncüsü ve en güçlü savunucusu olarak anılmaya başladı. Şiirlerinde cinsellik ve tarih ana temalar olarak belirdi. Çeşitli nesneleri, kent, sokak gibi olguları ayrıntılı bir ”kimlik kartı” somutluğu taşıyan bir biçimde şiirleştirdi. Düzyazı şiirler, aforizmalardan harflere, nesneleri ve semtleri sevmeye dek genişleyen çok kollu bir şiir ırmağıdır İlhan Berk. Tüm bunların yanında yazma eyleminden biraz olsun kurtulup, nesneleri resmeden ve resmederken de ayrı bir mutluluğa ulaştığını belirten bir ressamdır da… Destansı yönünün ağır bastığı adeta bir Türk Walt Whitman’ı olarak adlandırıldığı dönemde İstanbul (1947), Günaydın Yeryüzü (1952), Türkiye Şarkısı (1953) ve Köroğlu’nu (1955) yayımladı.
İlhan Berk’in yapıtlarından “Kül” kiabıyla 1979 Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü’nü, “İstanbul” Kitabıyla 1980 Necatigil Şiir Ödülü’nü, “Deniz Eskisi” kitabıyla 1983 Yeditepe Şiir Armağanı’nı, “Güzel Irmak” kitabıyla da 1988 Simavi
Edebiyat Ödülü’nü kazanmıştır.
Şiir üzerine sözleri ve yazılarıyla da ilgi çeken İlhan Berk’in şiirde özü ve anlamı yadsıyan yapıyı / öne çıkaran görüşleri tartışmalara konu olmuştur. Şiirde sürekli yenilikler aradığı ve şiirin uçlarında dolaştığından Behçet Necatigil onun için “şiirin uç beyi” der. Memet Fuat’a göre ise; İlhan Berk “şiirin kırk türlü yazılabileceğini göstermek ister. Dokunduğunu şiire dönüştürür.” der.
*****