12.Mandalina Çalıştayı ve Paneli
Haber: Erol Ünal
Senelerdir geleneksel olarak düzenlenen “12. Bodrum Mandalina Şenliği” kapsamında Nurol Kültür Merkez’inde Bodrum Mandalina Çalıştayı ve Paneli yapıldı. Coğrafi işaret teşvikli Bodrum Mandalinasının sürdürülebilirliğini kapsamında; Çalıştay, Panel, Mandalina Bahçelerinde Tarımsal Uygulama Atölyeleri, Slow Food Yaveş Gari Birliği’nin Mandalinalı Çikolata, Kozmetik, Yemek Atölyeleri gibi birbirinden ilginç etkinlikler düzenlendi.
Bodrum Mandalina Şenliğinde Bodrum’un yerel değeri mandalinanın tanıtılması ve yaşatılması amaçlanıyor. Etkinlikler kapsamında ulusal ve yerel sanatçılar konserler veriyor. Şenlik alanında dernekler stant açarak ürünlerini sergiliyor. Stantlarda Bodrum mandalinasından yapılan Mandalina Reçeli, Mandalina Dolması, Mandalina Dondurması, Mandalina Suyu ve Mandalina Sabunu gibi ürünler; kadın üreticilerin yaptıkları el işi takı ve tekstil ürünleri ile yöresel tatlar sergileniyor. Kadınlar da stantlarında yufka açarak Bodrum dağlarında yetişen çeşitli otlardan Gözleme yapıyor.
Bodrum Meydanında soğuk bir havada gerçekleşen şenlikte Ortakent Yahşi Gençlik ve Spor Kulübü “Karya Çiçekleri”nin dans gösterilerinin ardından, Bodrum’un yerli sanatçılarından tenekeci Mehmet ve Neco’nun müzik ziyafeti ile birlikte yöresel oyunlar oynandı. Müzik ve dans gösterileri, Selcan Kökçen Şahin, Gülsen Karatoprak ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Popüler Müzik Orkestrası’nın konserleri verildi. Etkinliklere yabancı turistler de ilgi gösterdi.
MANDALİNA ATÖLYELERİ
Etkinliğin ikinci günü Bodrum Meydanı’nda etkinlikte kurulan stantlarda yerli üreticilerin mandalinadan yaptıkları çeşitli ürünler sergilendi. Slowfood’un organizasyonluğunda Reçel Atölyesi (Ortakent Mandalina Bahçesi) Yemek Atölyesi (Bitez Mandalina Bahçesi Şef Sibel Yalçın), Sabun Atölyesi (Bitez Mandalina Bahçesi Serpil Bilsel), Kozmetik Atölyesi (Bitez Mandalina Bahçesi Marbling Bodrum), Çikolata Atölyesi (M.O.S. Pastanesi) kuruldu.
Bu seneki şenlikte “En İyi Mandalina Bahçesi” unvanlarını Mehmet Kanber, Mustafa Tulum, Ali İhsan Tarsus; En İyi Mandalina Mahsulü unvanlarını da İbrahim Çömez, Mustafa Özhan ve Ali Nergis aldı. Bodrum Mandalina Şenliği’nde Okullararası Resim-Kompozisyon-Şiir Yarışması, Mandalinalı Lezzetler Yemek Yarışması ve ödül törenleri de gerçekleşti.
BODRUM MANDALİNASI BAHÇELERİNDE ARGO TURİZMİ PANELİ
Nurol Kültür Merkezi’nde “Bodrum Mandalinası Bahçelerinde Argo Turizm” konulu panel düzenlendi. Panele Kültür Turizm Bakanlığı Yatırımlar Daire Başkanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü Yerel ve Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanlığı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi, Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi, Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Turizm ve Otel İşletmeciliğinden, Muğla Sürdürülebilir Kalkınma Derneğinden ve çeşitli çevre derneklerinden yetkililer katılarak sunumlar yaptı.
Bu yıl 12. kez kutlanan Bodrum Mandalina Şenliği ile ilgili açıklama yapan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, mandalinanın Bodrum halkının bir zamanlar en önemli geçim kaynağı olduğunu belirterek; “Bodrum’da seneler evvel mandalina yetiştirip satarak düğünler yapılır, çocuklar okutulurdu. Ancak Bodrum’da turizm faaliyetlerinin artmasıyla ve gelişmesiyle birlikte mandalina unutulmaya başlandı. Bu şenlik ile amacımız Bodrum Mandalinası’nı yeniden yaşatmak, hem mandalinayı eski zenginliğine kavuşturmak hem de mandalina bahçelerimizi mümkün oldukça koruyabilmek” dedi.
*****