ŞENGÜL AKSOY RESİM SERAMİK SERGİSİ

ŞENGÜL AKSOY RESİM SERAMİK SERGİSİ

M. Demirel Babacanoğlu Yazdı

Seramik, resim sanatçısı Şengül Aksoy, 04 Şubat 2019 günü AÇS’de yapıtlarını sergiledi. Sanatçının yakınları, arkadaşları, dostları, davetlileri ilgiyle izlediler.

Sanatçıyı tanıyalım:

1977 Hatay-Erzin doğumlu. Adana’da yaşıyor. Ortaokuldayken seramikle ilgilendi. İzmit Kız Meslek Lisesi; Marmara Üniversitesi seramik bölümünü bitirdi.

Öğretmenlik yapmaktadır.

Kadın temasına ağırlık veren Sanatçı, kadın içsel yaşamlarını, kadına şiddet ve baskıları işlemiş.

Üç yıllık birikimini paylaşıyor izleyicilerle…

Yapıtları şöyle:

Daha çok portre, el ve bedensel yapı üzerinde durmuş, soğuk, sıcak renkleri dengeleştirmiş.

Portreleri kömür kalemle işlenmiş… Çizgilerle, düzlem taramalarıyla olgunlaştırmış. İç duyguları yansıtmış yüze. Karşımda orta yaşın üstünde bir kadın, yüzünü eliyle kapamış bir bay, ağzında sigara bıyıklı bir başka bay bakıyorlar uzaklara sanki bir arayış içindeler, iç tepileri vurmuş yüzüne… Haaa bir de şurada çizgiler ve sulu boya ile işlenmiş orta yaşlı, kesik saçlı, yüzü yazmayla kapalı ilginç bir bayan portresi…

Ayrıntı çalışmalarına da yer vermiş sanatçı. Piyano tuşunu dokunan bir el… Elin doğasal yapısı betimlenmiş, piyanodan çıkan seslere uyum sağlamış. Hemen yanında göz muayenesi yapan iki el, doktor mu ne?

Natürel bir çalışma diyebiliriz bunlara.

Renkli çalışmalar da şunlar, musluğa konmuş kuş, masa üzerine uzatılmış iki ayak, düzlem üstünde soyutlama… Özgün çizgilerle, sıcak renklerle betimlenmiş bütün bunlar. Musluğa konmuş minicik bir kuş, susamış, belki, arkadaşlarını arıyor, yahut çağırıyor onları, gelin su buldum diye! İki ayak masanın üstünde, birinde takı, ortada içilmiş kahve…

Seramiklere gelince; çamura yaşam vermek anlamına geliyor seramik çalışması! Daha çok kahve fincanı türünden araçlar, el ve tırnaklar, baş gövde figürler göze çarpıyor.

Seramikler sıcak-soğuk renklerle betimlenmiş, soyutlamalar içeriyor bir bakıma. Şu başa bakınız, başta el, parmaklar ucunda tırnaklar öne çıkıyor. Yüz doğal renk…

Bir başka el, parmaklar arasında takı yerine dikenli tel; tutsak alınmış bir kadın eli bu! Yine başka bir el, kolda pazıyı kavramış, simgeliyor gücü…

Şurada bir kadın figürü, Kibele Ana mı desem, uzamış kocaman memeler, dikleşmiş saç, sert bakışlı gözler, kopuk kollar… Evet bir de seramik portreler…

Düşündürüyor… 05.02.2019, Adana

*****

Önceki

Hüseyin Gazi Ekşioğlu “Uzaktaki Sevgili”

Sonraki

Orhan Deliorman’dan özel bir sergi “Yeni Hayat”

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar