Gülmek, Gülmek

Gülmek, Gülmek

M. Demirel Babacanoğlu Yazdı

Gülmek, insana özgü bir olay. Gülmenin kaynağı, komiklik, mizah, ironi gibi şeylerdir. Yalnızca insanlar değil, canlılar gülebilir. Bir kedinin, bir köpeğin, bir atın (…) güldüğünü görmüşsünüz. Hatta bitkilerin, ağaçların da güldüğünü görmüşsünüzdür.

Gülmek, ailede, okulda, toplumda, hatta anne karnında öğrenilir. Her insanın gülebileceği şeyler farklıdır. Birinin güldüğü şeye diğer bir insan gülmez. O şey insana yakın, insanı ilgilendirir olmalı.

Gülmenin de bir sınırı vardır. Bu sınırı, aile, okul, toplum koyar. Bizim toplumda gülmek oldukça sınırlanmaktadır… Sözgelimi; bir şeye gülecek olsan, ne gülüyorsun, pişmiş kekle gibi sırıtıyorsun diyerek bunaltırlar… Ya da açık bir şey mi gördün derler.

Gülmek doğal bir olay. Doğal bir olayı başkalarının kısıtlama hakkı yoktur. Bir eğitim işidir gülmek. Eğitimle dozu ayarlanabilir… Aşırı gülmek yarar getirmez, zarar bile verebilir. Kahkahayla çok gülenler, gülmekten bayıldım diye söylenirler.

Bakınız, gülmenin yararları ne kadar çok:

Gülmek sağlıklı olmayı, yaşamayı etkiler…

Gerginliği azaltır, sinirleri düzenler. Kalp rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olur. Stres belasından uzaklaştırır. Kasları gevşetir, hareketimizi kolaylaştırır. Hastalığın kısa sürede iyileşmesini sağlar. Bağışıklığı güçlendirir. Uykuyu düzenler. Öfkeyi önler. İlişkilerimizi üst düzeye çıkarır. Kaygılarımızı azaltır. Sindirimi düzenler. Akciğerlerimizdeki kirli havayı boşaltır. Şeker rahatsızlığını giderir. Boğaz ağrılarını azaltır. Mutluluğumuzu yükseltir… Barış içinde yaşatır.

Bir şarkımız var.

“Neşeli ol ki genç kalasın

Bu dünyadan da zevk alasın”

Şu kısacık ömrümüzü (Yüz yıl olsa da…) can sıkıntısına, içinden çıkılmaz sorunlarla boğmayalım. Olumsuzluklara kızmayalım, gülelim geçelim. Suyumuzu içelim, ekmeğimizi yiyelim. Falana, filana can sıkarak günümüzü, yaşantımızı berbat etmeyelim… Neşeli olalım. Neşeli olmak bizim elimizde. Zoraki de olsa gülelim. Karşımızdaki de gülsün. Gülmek kişiden kişiye geçen bir edimdir. Siz gülerseniz karşınızdaki de güler.

Toplum gülmez oldu. Toplumsal olaylardan, kişisel olaylardan iyice sıkıldı. Gülünecek iyimser şeyler bulmalıyız. Tanıdık olsun, olmasın selamlaşmalıyız. Yanımıza oturan, masamıza gelen insanlara güler yüz göstermeliyiz, merhaba deyip hal hatır sorabilmeliyiz. Dertlenmekten, acı şeyler anlatmaktan kaçınmalıyız… Hiç değilse bir günümüz güllük gülistanlık edelim… 06 Eylül 2021, Çamlıyayla

*****

Önceki

7 Eylül 2021 Salı Tiyatro Rehberi

Sonraki

8.Barış Ve Sevgi Buluşmaları Sona Erdi

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar