EĞİTİM

EĞİTİM

M. Demirel Babacanoğlu Yazdı

Her işin başı eğitimdir. Eğitimli olan kişi her işi olumlu yapar, olmayan kişi bozar gider.

Okullar açıldı ya, gündemde eğitim var.

Eğitim, öğrenme sonucunda oluşan olumlu davranış değişikliğidir. Davranış değişikliği olmamışsa eğitim yoktur.

Olumsuz davranış biçimleri eğitim değildir. Yozluktur, körlüktür, cahilliktir…

Sınıfa giriyorsunuz, günaydın diyorsunuz çocuklara. Onlar da sağol diyorlar.

Öğretmen öğrenci arasında iletişim başlamıştır. Sevgiyle, saygıyla sürer bu iletişim.

Öğretmen sınıfa, sınıf içinde dışında çocukların nasıl davranacaklarını öğretir.

Öğrencilere öğretilen bilgiler sonucu, öğrencilerde davranış değişikliği somut olarak görülür. Sınıfa nasıl girileceğini, sınıfta nasıl durulacağını, derse nasıl çalışılacağını; büyüklere küçüklere karşı nasıl davranılacağını öğrenmiştir!…

Söz gelimi; dersimiz “Temizlik Ünitesi” olsun. Önce bulunduğumuz yerden başlayalım işe. Yani yakından uzağa. Bulunduğumuz yer sınıf. Sınıfımızı temiz tutalım. Yerlere kağıt çöp gibi kirletici şeyler atmayalım.

Atarsak ne olur?

Sınıf kirlenir. Kirlenmiş sınıf bizim hoşumuza gitmez. Başkalarının da hoşuna gitmez. Öğrenciler de aynı davranış içindeler.

Öyleyse sınıfımızı temiz tutalım.

Az sonra bakıyorsunuz, yerler tertemiz, sıralar düzgün, masalar ders yapmaya elverişli konuma getirilmiş. Öğrenciler hazır.

Aferin çocuklar diyor öğretmen. Öğrenciler seviniyor. Öğretmen de seviniyor. Davranış değişikliği somut olarak görülmüş.

Sınıf temiz

Ya bunun tersi olsaydı?!

Sözgelimi, A adlı öğrenci altına kağıt atmış, B adlı öğrenci kalemini açmış yongasını sıra altına sürmüş, C adlı öğrenci de sıranın düzenini bozmuş. (…) Eğitim oldu mu şimdi?

Olmadı.

Çünkü adı geçen öğrencilerde olumlu davranış değişikliği olmamıştır. Öğretmen, bu olumsuzluğu olumluya çevirmek için çaba harcayacaktır… Birinci, ikinci, üçüncü uyarılarını yapacak, yine olmazsa ders yılı sonuna dek bu sürecektir.

Eğitim kesintiye uğramaz;

Uğratılamaz.

Olumlu bir eğitim gerçekleştirilemezse; evler, konaklar, sokaklar, caddeler, kırlar, dağlar, denizler, göller, ırmaklar, dereler (…) kirlenir, önüne geçilemez olur. Bulaşıcı hastalıklar çıkar. Bundan insanlık, somut olarak büyük zarar görür. Felaketlerle uğrar.

Uygarlık temizlikle başlar desek, yanlış söylemiş olmayız.

Haydi hep birlikte temizliğe dikkat edelim.

Önce kendimizden başlayalım.

Elimizi yüzümüzü yıkadık mı? Tırnağımızı kestik mi? Saçımızı taradık mı? Banyo yaptık mı? Evimizi süpürdük mü? Çevre temizliği yaptık mı? Elimizdeki çöpü çöp kutusuna attık mı?

Yanıt evetse, eğitim olmuştur.

24 Eylül 2023, Adana

*****

Önceki

“Sanat Güneşi” Zeki Müren, Bodrum’da Anıldı

Sonraki

Bodrum’da “Sessiz” Kafe Açıldı

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar