ÇUKUROVA BELEDİYESİ KARİKATÜR FESTİVALİ

ÇUKUROVA BELEDİYESİ

KARİKATÜR FESTİVALİ

M. Demirel Babacanoğlu Yazdı

Dördüncü Uluslararası Çukurova Belediyesi Karikatür Festivali, 15 Kasım 2019 günü belediye salonunda gerçekleştirildi. Sergide çok sayıda yerli/yabancı, yapıtlar sergilendi.

Çukurova Belediyesi, uluslararası karikatür festivalini geleneksel hale getirmiştir. Çukurova Belediyesi Başkanı Soner Çetin‘i kutlarız.

Karikatür, olayları, düşünceleri çizgiyle anlatma sanatıdır.

Bir zamanlar Akbaba, Tef gibi dergiler vardı. Akbaba’yı yakından izliyordum. Sahibi Yusuf Ortaç’tı. Ercüment Ekrem Talü, Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz, Muzaffer İzgü, Cafer Zorlu, Demirkaya, Nehar Tüblek, Turan Selçuk, Yalçın Çetin, Bülent Şeren gibi imzaları oradan tanımıştım…

Yapıtlara bakalım:

Ercan Akyol, dört karikatürün dördü de dikkati çekiyor. Ama biri daha çok… İnsanın kafası hapishane mi, yoksa kuş yuvası haline mi getirilmiş. Kafesteki kuş zeytin dalı uzatıyor… Barış. Evet barış!

Antonio Antunes, bunun da dört insanı var ama insanların başında zindancı, keyfine göre yönetmek, kazanmak istiyor. Onlara göre insanların çoğu alt düzeydedir.

Antonino Rodriguez, yumruğuyla, eliyle, kafasıyla ülkeleri yönetmek, ele geçirmek gibi bir anlayışı temsil eden yapıtıyla yer almış.

Hemad Javadzade, çevreyi süpüren-götüren sakallı sarıklılar keyiflerini çatmışlar yaşıyorlar…

Gani Müjde, kesmişler biçmişler ağaçları, kesen biçenler bir tane ağaç kesmiş miyiz diyorlar; haydi beee!

Hicabi Demirci karmaşık düşünceler içeren yapıtlar, kimi siyah, kimi güleç, kimi köpeğe bir şey sunuyor…

Hilal Özcan, basınçlı su altındaki adama şemsiye tutuyor, dikiş makinesinden çıkmış renkli sergen ve masada oturan, sineklerle uğraşan robot… görülüyor. Geleceğin düşlerini yansıtıyor…

Kamil Masaracı, kuşlar ve insanlar, çiçeklerle dünyadan güzel şeyler bekliyorlar…

Mehmet Çağçağ, Leman dergisinin kapağından barajlar, kentler, otolar,değişik görüntüler sunuyor.

Muammer Olcay Ağaçları kesen, yürüyen insanlar, hocanın önünde ders alan çocuklar yaşama ulaşmak için çaba harcıyorlar.

Ali Raşit Karakılıç, ülke geleceğinin düşlerini uğraşmış.

Mustafa Öncül kent yaşamını, günlük çalışmaları anlatıyor.

Ve Turgay Karadağ kentsel varlığı, Zeynep Gargı mültecileri, Mehmet Saygın günlük yaşamı, Sefa Sofuoğlu kent gidişatını, Serdar Sayar köpek gezdiriciliği, ördek bakımını ele almış.

Çocuklar harikalar yaratmış… Onlardan birkaçı; Duygu Güntay, Baran Karay Korkmaz, Deniz Kolay, Melek Aloğlu, Pınar Durukan, Serkan Eren, Mustafa Can Birincioğlu, Oğuzhan Kocadal, Yusuf Emre Karaçay, Onur Güler, Ali Gülmez ve daha onlarca isim…

*****

Önceki

Efsane GÜNAYDIN’cıların 24 Kasım Buluşması

Sonraki

Ressam Baydar’ın Sergisi “kadına şiddete” tepki

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar