ÇUKUROVA 11’nci. KİTAP FUARI-1
M. Demirel Babacanoğlu Yazdı
Çukurova 11. Tuyap Kitap Fuarı, Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde (06-14 Ocak 2018) Çukurova kurdele kesilerek büyük görkemli bir törenle açıldı.
Açılışa Adana yöneticileri, saylavlar ve halk katıldı. Tuyap Anadolu Fuarları Genel Müdürü, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Valisi Mahmut Demirtaş konuştular iyi dileklerde bulundular.
Kitap alanında dünya sıralamasında 11. Sırada yer alındığımız belirtildi. 2017 yılında 382 milyon kitap üretildiği söylendi. Kişi başına 8.4 kitap düştüğü vurgulandı.
Adana Ticaret Odası Başkanı Atilla Menevşe ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü Adana Valiliği yapmış olan Ziya Paşa’nın yöneticiliği edebi kişiliğine, Batı tarzı tiyatroyu Adana’ya getirdiğine, tiyatro binası yaptırdığına değindiler. Adana’da ‘Ziya Paşa’ adını taşıyan bir tiyatronun olmadığını da belirttiler. Umarız böyle bir tiyatro kurulur.
Ziya Paşa önemli şair yazar, diplomat devlet adamıdır. Onunla ilgili çalışmalarım oldu. Aykırısanat dergisinde ve gazetelerde yazılar yazdım. Tek başıma da olsa andım, anılmasını sağladım. ‘Umarım Ziya Paşa Müzesi, okuma odaları…’ açılır. Bir ikiliğinde şöyle diyor: “Kadı ola davacı muhzır dahi şahit/ Ol mahkemenin hükmüne denir mi adalet?”
Yine her yıl olduğu gibi fuarın yarısı eğitim, yarısı kitap sergenlerine ayrıldı. (Ben ‘stant’ demiyorum, ‘sergen’ diyorum. Herkesin de ‘sergen’ demesini diliyorum. Türkçe önemlidir.) Geçmiş yıllarda yazdığım gibi ‘Eğitim Fuarı’ ayrı bir zamanda, ‘Kitap Fuarı’ ayrı bir zamanda açılsın önerisinde bulunuyorum. Eğitim sergenleri daha çok tanıtıma yönelik işlev görüyor. Öğrenciler tanıtım kağıtlarıyla ayrılıyorlar, kitap sergenlerinden kitap almıyorlar!
Denebilir ki fuara öğretmenleri tarafından en çok öğrenciler getiriliyor. Sanıyorum bende yaratılan izlenim şu; yarın fuara gideceğiz çocuklar demiyor öğretmenler(!), bu yüzden öğrenciler hazırlıksız, harçlıksız geliyor fuara, kitap almadan dönüyorlar. Yoksa kitap yasak mı deniyor acaba? Oysa, Adana yöneticileri kitabın yasak olmadığını vurguluyorlar.
Büyükşehir Belediyesi bu yılın fuarında da büyük geniş sergen açarak Adanalı ve Adana’da yaşayan şair-yazarlara hizmet verdi. Bu hizmetten mutlu olun şair yazarlar teşekkür etmeyi bir borç bildiler. Bir şair yazar gazeteci olarak ben de teşekkür ediyorum
Çukurova Belediyesi de ikinci kez sergen açıyor; sergenleri yeteri büyüklükte değil, daha büyük geniş sergen açabilirler. Belki de sergenin darlığından olacak; sergende kimlerin imza gününe katılacağını, a gelsin, b gelsin, c gelsin… diye belirtiyorlar. Oysa, Çukurova büyük bir ilçe, bu ilçede oturan, yaşayan şairler yazarlar davet edilmiş olsa daha olumlu olmaz mı?
Adanalı, Adana’da yaşayan şair yazarların bir bölümü de üye oldukları derneklerin açtığı sergenlerde yer aldılar.
Adana’da oturan Adana yaşayan şair ve yazarların çoğu kendi kitaplarını kendi paralarıyla yayınlatıyorlar. Onların dileklerini isteklerini yazmak da bana düşüyor…
Hani derler ya ‘Elçiye zeval olmaz.’ Büyük ölçüde bu güzel ve özel yazıncılar, Adana Valilik, Kaymakamlık, Belediye Başkanlıkları, Oda Başkanlıkları… İş verenlerden, sendikalardan, kurum kuruluşlardan yardım (sponsorluk) bekliyorlar…
(Süreri yarın)
*****