Atatürk’ün Dünyamızdan Ayrılış Yıldönümü

Atatürk’ün Dünyamızdan Ayrılış Yıldönümü

M. Demirel Babacanoğlu Yazdı

Atatürk’ün dünyamızdan ayrılış yıl dönümünün 83. yılındayız. Dünyamızda O’nu tanımaın bilmeyen yoktur! Yalnızca bizim değil dünyanın takdirini kazanmıştır. Cumhuriyeti kurmuş, devrimler yapmıştır. Her insanın gönlünde aklında büyük insan Atatürk, Türk halkının bileşkesidir.

Atatürk için bir İngiliz devlet adamı Lord Curzon şöyle diyor: “Dünya yüz yılda bir dahi yetiştirir, o da Türklere nasip oldu.” Rauf Orbay da şöyle diyor:, “Atatürk olmasaydı biz bu vatanı kurtaramazdık. Biz olmasaydık O kurtarırdı.” Ne yazık ki bu geçici dünyada ölümün elinden alamadık onu. Bu konuda şöyle diyor Atatürk: “Elbet bir gün benim vücudum toprak olacaktır, ama, Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacaktır.”

Biz, yurttaş olarak Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuruma direnci içindeyiz. Atatürk’ü, 83’üncü yaşamdan ayrılış yıl dönümünde ülke olarak, yurttaş olarak sevgi saygıyla anıyoruz.

Savarona Yatı

Atatürk’ün birçok özel mektupları bulunmaktadır. Bu mektuplardan biri de yaşamdan ayrılmasına dört ay yirmi altı gün kala Afet İnan’a, Savarona Yatı’ndan yazdığı mektuptur. Bu mektupta, kendi konumunu, nasıl ve nice olduğunu anlatmaktadır.

Bu nedenle söz konusu mektubu olduğu gibi aşağıya alıyorum:

“Afet,

Savarona Yatı: 14 Haziran 1938

H. R. Soyak(ın) benden mektup beklediğini bildirmiştin. Arzun her gün hatıramdadır. Şifahen Celal’e (Başyaver merhum Celal Üner) telefonla bildirmek üzere söylemekteyim. Ancak henüz kendim bir şey tespit edemedim.

Vaziyetim şudur: Bence doktorların yanlış görüş ve hükümleri sebebiyle hastalık durmamış, ilerlemiştir. Vakitsiz ayağa kalkmak, yürümek hususiyle burunda yapılan atuşman üzerine gelen kusma neticesi, yapılan istirahatleri hiçe indirmiştir. İstanbul’a gelince, hükümet reyimi almaya lüzum görmeksizin Fissenger’yi getirti.

Yeniden tetkik, muayene yapıldık. Karaciğeri eski halinden farksız ve karnı birkaç kiloluk birikmiş su ve gaz dolayısıyla şişkin ve degfigüre bir halde buldular. Şimdilik Temmuz on beşe kadar yeni tiretman ve yeni rejim altında repo apsülüyü (Kesin istirahati) zaruri buldular. Bunun esası da yatak ve şezlong istirahatidir.

Bu müddet sonunda Fissenger tekrar gelecektir. Umumi ahvalim iyidir. Tamamen iadeyi afiyet ümit ve va’di kuvvetlidir. Senin için asla merakı ve endişeyi mucip olmamalıdır. Serinkanlılıkla imtihanlarını vererek muvaffakıyetle dönmeni bekler muhabbetle gözlerinden öperim.

İkamet için Savarona’yı tercih ettiler. Yat, şimdilik saray karşısında demirlidir.

Malûmun olan devlet işleri için başbakan ve diğer bakanlar sık sık gelip yatta misafir olmaktadırlar.

Nutkunu, Şükrü Kaya Türkçeye çevirmektedir. Matbuata verilecektir.”

*H. R. Soyak: Hasan Rıza Soyak/ Dr. Fisenge: Fransa’dan getirtilen doktor./Degfigüre: anlamlı/ Tiretman: Plan, yöntem, senaryo./ Atatürk’ün Özel Mektupları, Hazırlayan Sadi Borak, 192 s., 2. Baskı 1962 Varlık Yayınları

09 Kasım 2021, Adana

*****

Önceki

Harika Ören “O’nu toprağa değil, yüreğimize gömdük.”

Sonraki

İDSO “Atatürk’ü Anma Konseri” AKM’de

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar