ASLI’nın KEREM’inden BİR ÖYKÜ

ASLI’nın KEREM’inden

BİR ÖYKÜ

M. Demirel Babacanoğlu Yazdı

Kerem ile Aslı‘nın ; Aşık Kerem’ini bilmeyeniz yoktur. Ondan türküler şarkılar söylenir düğünlerde, eğlentilerde, dağda, yolda, belde.

Kerem, İsfahan Şahı’nın oğludur. Asıl adı Ahmet Mirza’dır. Şahın hazinedarı Ermeni Keşiş’in kızına aşık olur. Keşiş kızı vermek istemez. Gizlice İsfahan’dan kaçar. Kerem de, arkadaşı Sofu ile kızın ardından gider. Yıllarca Aslı‘yı arar. Sonunda Halep’de bulur.

Halep Paşa‘sının zorlamasıyla Aslı, Kerem’e verilir. Ama Aslı’nın babası Keşiş bu evliliğe razı olmaz. Büyülü bir giysi diktirir kızına. Düğmesi açıldığında kendiliğinden kapanır. Kerem aşkına ulaşamaz. Yüreğindeki ateşle tutuşur, yanar kül olur. Aslı, Kerem’in küllerini saçıyla süpürür. Bu sırada Kerem’in küllerinden o da yanar, kül olur.

Aşk bu , aşkla oynamaya gelmez.

Biz gelelim Kerem’in bir öyküsüne.

Aşık Kerem, arkadaşı Sofu ile Aslı’nın ardından o dağ senin, bu dağ benim, sazını çala, türküsünü söyleye gider… Bir köye uğrar yolu. Köy odasında toplanan köylülere anlatır olayı. Aşık olduğunu söyler, Keşiş’i sorar, Aslı’yı sorar.

Köylüler, aşık olduğuna inanmazlar.

Sen hele biraz dur bizim cenazemiz var, namazını kıldır ondan sonra söyleyelim Keşiş’in nereye gittiği derler… ” Köyden birini yatırırlar tabuta canlı canlı, getirirler musalla taşına korlar. Kerem’e “haydi bakalım bu cenazenin namazını kıldır” derler.

Kerem, “hey ağalar, kıldırayım da, ölü niyetine mi, canlı niyetine mider. Köylüler hep birlikte çıkışırlar! “Ölü niyetine kıldıracaksın, canlı niyetine olur mu?” derler. Kerem yineler sözünü üç kez. Köylüler de ” üç kez, ölü niyetine kıldıracaksın canlı niyetine olur muderler.

Kerem peki der, kıldırayım. Kerem imam olur, köylüler arkasında cenaze namazına dururlar. Kerem namazı kıldırır, selam verir.

Köylüler hemen çıkışırlar Kerem’e; ” tabutun içindekinin canlı mı, ölü mü olduğunu nasıl bilmezsin? Canlı adamın cenaze namazı kıldırılır mı?… Şimdi ne olacak?” 

Koşarlar tabutu açarlar. Bakarlar ki adam ölmüş.

Kıssadan hisse; düşünelim: Yalanla sınav olur mu?                                                 09.02.2020, Adana

*****

Önceki

Rekreasyon Derneği’nin kahvaltı toplantısı yapıldı

Sonraki

11 ŞUBAT 2020 S A L I Günün Sergileri

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar