Aşık Seyfi Metin’den “Yaralı Kalbim”

Aşık Seyfi Metin’den

“Yaralı Kalbim”

M. Demirel Babacanoğlu Yazdı

Seyfi Metin’in kitabı elimde; 65 şiir var içinde.. İnce, ince dokunmuş, nakış, nakış süslenmiş, aşk, dert, yaşam yüklü şiirler. Şairin derdi çok.. Kitabın başlığı bile dert yükünü içeriyor: “Yaralı Kalbim”.

Aşk, sevgi, anne, baba, kardeş, akraba, arkadaş, yaşam, dost, öğüt, güzellik, turna, göç, köy, kent, asker, mezar, Türk, dedikodu, hak, dünya, iki evlilik, gönül, halk, sigara, ağlamak, ağıt, can, Azrail, Tanrı,vatan, bayrak, kemancı, yalan, gerçek, yemek, para, dağ, yayla, gençlik, kıskançlık, pir, Osmaniye, şikayet, hapishane, ekmek, emek.. konularını işliyor şair.

Kitaptan edinmenizi öneriyorum; umarım, ilgiyle okuyacaksınız kitabı..*

Şair Osmaniye’nin Hemite Köyü’nde, 1948’de doğmuş, yedi aylıkken babasını yitirmiş; yetimlik, yoksulluk çekmiş. İlkokulu bitirmiş.. 1968’de evlenmiş. Biri kız altı çocuğu olmuş. 1969 askere gitmiş, Yozgat’ta bitirmiş. 1972-80’de, Adana’da bir tekstil fabrikasında çalışmış Libya’ya işçi olarak gitmiş. Dönünce pirim ödemiş, 1997’de emekli olmuş. 11 yaşından beri şiir yazan şairin “Güzel İki Gönül Bir”, “Yaralı Kalbim” adlı şiir kitapları vardır. Köyünde oturuyor. Osmaniye Şair Yazarlar Derneği’nin yönetim kurulu görevinde bulunuyor..

Böyle Büyüdüm (s. 10) şiirinden bir örnek..

Soruyorum kendime niye gelmişim/ Gelmeyen kalmadı başıma benim/ Yedisine kadar kimse sormadı/ Orda burada seke seke büyüdüm// Tezek yakıyorduk görmedik soba/ El açmadım ele, eyledim çaba/ Acımadı kimse yok idi baba/ Çalı çırpı yaka yaka büyüdüm/…/ Adıma uygun ben Dertli Metin/ Anasız babasız bir garip yetim/ Bir gün dökülecek bedenden etim/ Ele boyun büke büke büyüdüm”

Şair şiirlerini sekizlik, on birlik hecelerle, dörtlük düzeninde yazıyor.. Sosyal konulara, yaşam konularına değiniyor.. İnsan, toplum, yaşam sorunlarını anlatıyor..

Nasihat (s.14)-

Bunca insan sizin için çabalar/ Nasihatı dinlen diyor babalar/ Sigaradan küle döndü obalar/ İçmeseniz olmaz mı bu zıkkımı// Kül edip atıyon bunca paranı/ Kapanmaz ediyon ufak yaranı/ Ölüm deyip bekler oldun sıranı/ İçmeseniz olmaz mı bu zıkkımı/…/ Atıver çakmağı kaldır tütünü/ Sabahları rahat içsen sütünü/ Dinleyiver şair Seyfi Metin’i/ İçmeseniz olmaz mı bu zıkkımı”

İnsan şair olur da aşk şiirleri yazmaz mı?

Sakla Sevdiğim(s.87)-

Çeyiz bohçasına koyduğun gibi/ Kıymetli yerlerde sakla sevdiğim/ Ölümüne sevip canım verdiğim/ Sandıklarda beni sakla sevdiğim// Kanefçe üstüne nakış eylesen/ Beni sevdiğini ele söylesen/ Kundaklayıp beleklerde belesen/ Karalar üstüne akla sevdiğim/…/ Sevgiyi Metin’e söyleme bilir/ Yaktığın yetmez mi yandırma nolur/ Yaradan görüyor ne derse olur/ Bir de benim kalbim yokla sevdiğim”

Para: Para üstüne çok deyim, söz var.. “Ah Ulan Para” (104), anayı kızdan ayıran para.. Para için yapılmayan iş yok. Ne demiş Napolyon:Para para para..

Seyfi Metin de “Ah ulan para” diyor..

Para denen şu melanet/ Sürdürür san sefalet/ Elinde çalışır alet/ Paralı olduğun zaman// Para yüzü sıcak yakar/ Dostun oluk gibi akar/ Yerinde mis gibi kokar/ Paran olduğu zaman/…/ Seyfi’m der ki sözüm haşa/ Şaştım kaldım ben bu işe/ Düz yol olur dört bir köşe/ Paralı olduğun zaman”

Osmaniye tarihi bir kent.. Adını koymuş Derviş Paşa.. Kınıklılara yurt olmuş. Avşar’ı, Cerit’i, Bozdoğan’ı.. taşır içinde. Tarlaları fıstık. Her derde deva…

“Osmaniye’mi” (s.122):

Tarife sığmaz ki, dar gelir sayfa/ Nasıl tarif edem Osmaniye’mi/ Onunla yaşadım, yaktım sinemi/ Nasıl tarif edem Osmaniye’mi// Bahar bir başka, yazı bir başka/ Gelini bir başka, kızı bir başka/ Ördeği bir başka, kazı bir başka/ Nasıl tarif edem, Osmaniye’mi// Çarşısı sokağı şirin mi şirin/ Dağları ovası derin mi derin/ Hele insanlarını gelin görün/ Nasıl tarif edem Osmaniye’mi/…/ Ben dertli Metin’im derdim yazarım/ Köşe bucak adım adım gezerim/ Nerde kalır, nasıl olur mezarım/ Nasıl tarif edem Osmaniye’mi”

Derdim çoktur diye üzülme şair, bir gün sen de gülersin. Güller açılır memleket döner bahçeye, halkın hepsi güler, sen de görürsün, ben de…

***

* Seyfi Metin, Yaralı Kalbim, kendi yayını 2011; Osmaniye.

Kitap isteme:

Tlf.: 0538 955 24 80 – e-posta: seyfimetin80@hotmail.com

*****

Önceki

Fatma Akyüz Güher, evde sanatla terapi yapıyor

Sonraki

DÜNYA SANAT GÜNÜ KUTLANIYOR

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar