İnternetin ‘Karanlık’ Yüzü…

İnternetin ‘Karanlık’ Yüzü…

Anibal GÜLEROĞLU Yazdı

Teknolojik gelişmeler günümüz insanının en büyük yardımcısı. Lakin bu gelişmelerin bir kısmının yanlış ellerde hayli zarar verici hale gelebileceği de bir gerçek. Nitekim çağımızın en önemli iletişim aracı haline gelen ve hayatımızın vazgeçilmezlerinden olan internet için de aynısı geçerli. Zira sağladığı faydaların yanı sıra fazlasıyla zararlı olma potansiyelini de bünyesinde barındırıyor.

Nasıl ki yaşayan en önemli aydınlardan olan Noam Chomsky, ‘İnternet; eğitim, organizasyon ve anlamlı bir topluma katılım yönünde çok olumlu bir adım olabilir’ derken… Gazeteci-yazar Andrew Brown da ‘İnternet o kadar büyük, o kadar güçlü ve anlamsız ki, bazı insanlar için hayatın yerini tamamen alıyor’ sözüyle internetin olumsuz yönüne vurgu yaparak ikilemi ortaya koyuyor.

Öte yandan insanları sanal dünyanın yalnızlığına çekerek asosyal hale getirme gücündeki internetin olumsuzluğunun bu kadarla kalmadığı, derinliklerinde sınırsız kötülükler-karanlıklar barındırdığı da bir gerçek. Dolayısıyla internet aleminin ‘suç’ cenneti olma potansiyelini yabana atmayıp uyarı babında sıkça gündeme getirmek gerek. Bu noktada kurgulara büyük iş düştüğü muhakkak. Özellikle gençlere hitap edecek tarzda yapımlarla sık sık internetin karanlık yüzüne ayna tutmakta fayda var.

Nitekim son yıllarda internet ve sosyal medya kaynaklı tehlikeler üstünden geliştirilen farklı kurgular seyirciyle buluştu. İnternette özel günlere dair görselleri paylaşarak ölümsüzleştireceğini sanmanın nasıl büyük bir hata olduğu detayıyla yola çıkarak burada yatan tehlikeleri işleyen ‘Unfriended’ ve devamında gelen ‘Unfriended: Dark Web’ filmleri başta olmak üzere sayısız örnek mevcut.

Şimdilerde ‘Karanlıktaki Çığlık/ Dark Web: Descent Into Hell’ filmi internetin karanlık yüzüne dair en taze uyarıcı olarak öne çıkmakta.

‘KARANLIKTAKİ ÇIĞLIK’ UYARISINA DİKKAT!

Diego Savignano yönetmenliğinde beyazperdeye taşınan ‘Karanlıktaki Çığlık/ Dark Web: Descent Into Hell’ filminin en önemli özelliği seyirciye ‘Dark Web’ olayının barındırdığı tehlikeleri ve kötülükleri aktarmak. Peki… ‘Dark Web’ nedir derseniz… Haberdar olmayanlar için kısaca açıklayalım.

İnternetin normal yollarla ulaşılamayan, erişim için özel tarayıcı gerektiren bölgesi olan ‘Dark Web’, çocuk istismarı başta olmak üzere akla gelen gelmeyen her türlü yasadışı faaliyetin fütursuzca sergilendiği… Hacker’ların cirit attığı illegal bir alem. Anlayacağınız bu gizli internet topluluğunun varlığı, özgürlüğü korumak adına normalleştirilmeye çalışılsa dahi, içinde barındırdığı fidye-kimlik avı gibi kötü amaçlı yazılımlar, dolandırıcılar ve sapkın zihniyetler yönüyle gayet tehlikeli bir ortam doğurmakta. Dolayısıyla ‘Deep Web’in yasadışı içerik barındıran bölümü olan ‘Dark Web’ için internetin uzak durulması gereken katmanı demek hiç de yanlış olmayacaktır.

İşte Lucas Sarquiz, Jimena Frontera, Chucho Fernández gibi isimlerin yer aldığı ‘Karanlıktaki Çığlık/ Dark Web: Descent Into Hell’ filmi tam da bu yanlışı vurgulayan bir tabloyla çıkmakta karşımıza.

Şöyle ki; ‘Ludovico 122’ adındaki genç bir YouTuber’ın takipçileri için ‘Dark Web’ aleminde olan biteni kayda alma girişimi üstünden yola çıkan filmin içeriği, internetin geleneksel arama motorları tarafından erişilemeyen bölümünde gerçekleşen işkenceciliğe ve ölümcül eylemlere pencere açıp buradan korku atmosferini geliştirerek uyarıcılığını yapmakta.

Arama motorları üzerinden erişilebilen normal içeriklerle yetinmeyenler için ‘Dark Web’in sekizinci seviyesine ulaşmaya çalışarak bir anlamda kendi popülaritesini de artırmayı hedefleyen ‘Ludovico 122’ bu süreci izleyicileri için kayıt altına alırken ilk etapta zararsız gibi duran cazibeli görüntülerle karşılaşıyor. Ancak kısa sürede masumiyet sonlanıp yerini şiddete bırakıyor. Ondan sonra da gelsin sanal ile gerçekliğin ‘Dark Web’ harmanı…

Filmdeki YouTuber’ın bir anda hayatını değiştirecek korkunç sürprizlerle karşılaşıp gerilimin göbeğine düşmesi ve yaşanan ölümcüllük bu gizli dünyanın çekiciliğine kapılanlar için ne derece etkili ve caydırıcı olur bilemem ama… En azından gençlerin birilerinin gazına gelip körü körüne karanlığa yem olmaması adına kayda değer bir uyarı niteliğinde! Tabii bu meydanda meraka kapılacaklar ya da iştahı kabaran sapkın zihniyetler de olacaktır kuşkusuz. Maalesef böyleleri için kurguların elinden gelen bir şey yok.

SONUÇTA;

İşkencecilikten korku gerilimi türetme mantığını internetin dipsiz karanlığından aktaran ‘Karanlıktaki Çığlık/ Dark Web: Descent Into Hell’ filmi özünde bildik bir içeriğe ve atmosfere sahip. Sahnelerde ve çekimde de sıra dışı bir performans bulunmamakta. Ancak hedef çıtasını yüksek tutmayan filmin ele aldıkları alışılmadık olmasa dahi göz ardı edilmesi hata olur.

Çünkü heyecan, para ve ün uğruna olmadık eylemler gerçekleştirip bunları internet ortamında paylaşan… Lüks yaşam özentisiyle her türlü istismarcılık karşısında açık hedefe dönüşen gençlerin günümüzde geldikleri noktanın tehlikeli boyutu düşünüldüğünde… Devlet sırlarından, önemli kişilerin özel bilgilerine… Müstehcen içeriklerden, pedofiliye… Kumardan, kara paraya… Uyuşturucudan, yasadışı silah satışına… Türlü illegal içeriği bünyesinde barındıran ‘Dark Web’in varlığı daha bir ciddiyet kazanıyor.

Dolayısıyla bu gizli tehlikeyi fark edebilmek, en azından tekrar hatırlayabilmek için ‘Karanlıktaki Çığlık/ Dark Web: Descent Into Hell’ filminde vurgulanan internetin karanlık yüzünden yayılan çığlığa bir kez daha kulak vermekte fayda var derim.

Velhasıl ünlü bilim insanı Stephen Hawking’in de işaret ettiği gibi ‘Artık hepimiz, dev bir beyindeki nöronlar gibi internetle birbirimize bağlıyız’ ve ‘Dark Web’den yayılan kötülükler bu bağ üzerinden toplumları hastalık gibi sarabilir!

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal

*****

Önceki

Altın Koza’da ”Gondol’da Sinema Keyfi”

Sonraki

Atahan Özkanlı’nın Fotograf Sergisi Büyükada’da Açıldı

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar