“Tiyatromuz Yaşasın”
imza kampanyası başlatıldı
Haber : Kemal Gönüleri
Tiyatro tarihimizde bir ilk gerçekleşiyor! “Tiyatromuz Yaşasın” imza kampanyası geniş bir mesleki katılımla, 2 Mayıs Cumartesi (Bugün) başlatıldı.
Tiyatro tarihimizde bir ilk gerçekleşiyor ve “Tiyatromuz Yaşasın” imza kampanyası geniş bir mesleki katılımla yola çıkıyor. Covid19 salgını sebebiyle kapanan, ne zaman açılacağı da belli olmayan tiyatrolar ve işsiz kalan tiyatro emekçileri, taleplerini dile getiren 2000 imzalı metni 2 Mayıs Cumartesi günü kamuoyu desteğine açıyor.
Türkiye tiyatrosu, yaşanan global salgın sürecinde toplumun her kesimi ve her meslek gibi olumsuz etkilendi. Yaklaşık iki aydır kapalı olan tiyatroların taleplerine devlet yetkilileri tarafından henüz yanıt verilmedi.
O talepler şöyleydi:
- Kamusal Tiyatrolar KDV, Gelir Vergisi, Stopaj gibi vergilerden muaf tutulmalı, mevcut borçlarla ilgili düzenlemeler yapılmalıdır,
- Elektrik, doğalgaz, su gibi faturalar 2021 Ocak ayına kadar dondurulmalıdır. Sonrası için de indirim uygulanabilecek bir düzenleme yapılmalıdır,
- 2021 Ocak ayına kadar kamusal tiyatroların salon kiraları devlet tarafından karşılanmalıdır,
- Kamusal tiyatrolarda çalışan personellerin maaşları ve SGK primleri 2021 Ocak ayına kadar devlet tarafından ödenmelidir, prim borçları ile ilgili düzenlemeler yapılmalıdır,
- Tiyatro sezonu sağlıklı biçimde başlayana dek, bildirinin başında ünvanlarıyla andığımız tüm tiyatro emekçilerinin asgari yaşamsal koşulları bireysel maddi desteklerle sağlanmalıdır,
- Zaman kaybetmeden tiyatro yasası çıkarılmalıdır. Kamusal tiyatrolar ticarethane kimliğinden kurtarılıp kamusal hizmet üreten sanat kurumu statüsüne geçirilmelidir,
- Kültür Bakanlığı tarafından ‘Özel Tiyatrolara Devlet Desteği’ olarak tanımlanan yönetmeliğin hüküm ve şartları günün ihtiyaçlarına uygun olarak acilen yeniden düzenlenmelidir.”
- Yalnız bırakılan, problemleri çözümsüz kalan tiyatrolar ve tiyatro emekçileri bir araya gelerek taleplerini bildiren bir imza metni hazırladılar. 2000 tiyatro çalışanının başlangıç imzasıyla birlikte kamuoyuna sunulan metin, tiyatrolar ve tiyatro emekçileri tarafından ortaklaşa oluşturulmuştur.
Talep metni Haluk Bilginer, Ferhan Şensoy, Sumru Yavrucuk, Genco Erkal, Zuhal Olcay , Yurdaer Okur, Levent Üzümcü, Şevket Çoruh, Orhan Aydın, Tamer Levent, levent Ülger, Nihat İleri, Laçin Ceylan gibi sanatçıların; Ankara Sanat Tiyatrosu, Amed Şehir Tiyatrosu, Moda Sahnesi, Kumbaracı 50, gibi tiyatroların; tiyatro sanatının her alanında faaliyet gösteren sanatçıların ve meslek uzmanlarının imzalarıyla, bir haftalık çalışma sonucunda ortaya çıktı.
2 Mayıs Cumartesi günü kamuoyuyla paylaşılacak imza metni, yaklaşık iki aydır kapalı olan, ne zaman açılacağı ise belli olmayan tiyatroların doğmuş ve gelecekte doğacak problemlerini giderebilmeyi hedefliyor. Tiyatroların ortaklaşa bir iradeyle oluşturduğu bu metnin kamuyla paylaşımının ardından tiyatro seyircisinden de yoğun destek görmesi bekleniyor.
Covid19 sürecinde Avrupa başta olmak üzere, pek çok ülkenin sanat alanına yönelik hızlıca harekete geçirdiği maddi kaynakları referans kabul eden Tiyatromuz Yaşasın kolektifi, Türkiye’deki tiyatro salonlarının tasfiye olmaması ve tiyatro emekçilerinin asgari ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak tüm iletişim kanallarını kullanıp ilgili kurumları bilgilendirmeye ilerleyen günlerde de devam edecek.
Bu defa alkışlarınızı değil, imzalarınızı istiyor, tiyatromuz yaşasın diyenlerle beraber, bu kararlı mücadeleyi büyütmek için yola çıkıyorlar.
Bildiriyi sadece imzalamayın, tüm inandıklarınızla ve sevdiklerinizle paylaşın; tiyatro yaşasın.
Tiyatromuz Yaşasın hareketi için kullanılan web adresi ve sosyal medya hashtag’leri:
http://www.tiyatromuzyasasin.com/
instagram / tiyatromuzyasasin , twitter / tiyatro_yasasin
- 1. Gün: #TiyatromuzYaşasın
- 2. Gün: #TiyatroYasasıÇıksın
- 3. Gün: #TiyatrodanVergilerKaldırılsın
- 4. Gün: #BetonaDeğilSanataBütçe
*****