Nihal Güres’in “Fırça” Sergisi Açıldı

Nihal Güres’in “Fırça” Sergisi Açıldı

Haber : Kemal Gönüleri

Fotograflar : Nihal Güres

Ev sahipliğini Ayşe Takı Galerisi’nin yaptığı Ünlü Ressam Nihal Güres‘in “Fırça” isminden esinlendiği eserlerini içeren kişisel sergisi 14 Haziran 2021 Pazartesi günü 12.00-18.00 saatleri arasında Sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Pandemi kuralları çerçevesinde gerçekleştirilen serginin açılış kokteylinde; Sanat Dünyasının önde gelen isimlerinden Dünya çapındaki tasarımcımız Sezgin Sander, Gedik Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim üyesi Ayşin Şisman, İFSAK Yönetim Kurulu Başkanı Dayk Danzig, İFSAK Genel Koordinatörü Ebru Akalın, Ressam Tankut Bilge,  Ressam Quelhan (Gülhan), Berfin Bahar Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve sahibi İsmet Arslan, Oktay Kapdan ve Sanatseverler Nihal Güres‘i yalnız bırakmadılar.

Açılış Kokteylinin en ilginç konuğu ise, satın aldığı Nihal Güres‘in “Ölünce de Kırmızı Ruj Sürüyor musunuz?” isimli kitabını  imzalatmak için özel olarak sergiye gelen Sanatsever oldu.

Sergide Pandemi dönemine ithafen hazırladığı Maskeler dikkat çekerken, Nihal Güres‘in “Fırça” Sergisi 30 Haziran‘a kadar Ayşe Takı Galerisi‘nde Sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

AYŞE TAKI GALERİSİ

Adres : Şakayık Sokak 53 Tuna Palas Daire: 1 Teşvikiye/İstanbul

Tel: 0212 343 21 5

NİHAL GÜRES KİMDİR?

İstanbul Üniversitesi Klasik Diller ve Filoloji bölümünden birincilikle mezun oldu. Nihal Güres, çalışmalarına Türk resminin ustalarından Sabri Berkel ile başladı. Sabri Berkel ile çagdaş sanat çalışmaları yaptı. Güres aynı zamanda Türk Minyatür sanatının inceliklerini öğrenmek üzere uzun araştırmalarda bulundu. Remzi Köklü ile kağıt yapım atölyelerinde, Semiha Berksoy ile hem dostluk hem de sanatsal birlikteliklerde bulundu. Eserleri Aydın Sofu tarafından lirik–ekspresyonist olarak adlandırılan Güres heykel alanında da calışmalarda bulundu ve gerek yurt içi gerek yurt dışında çeşitli atölyelerde çalışarak bir çok başarılı çalışmalara ve sergilere imza attı.

İlk sergisini 1993 yılında hocası Sabri Berkel‘in desteğinde ve yönlendirmesinde açan sanatçı bugüne kadar 20 den fazla kişisel ve yüzlerce karma sergiye katıldı. Sanatçının yayınlanmış bir öykü kitabı bulunmaktadır, Kağıt Üzerine Karışık Teknik Öykü ve sanatsal yazıları bir cok dergi ve gazetelerde yayınlanmıştır. Pekçok sergiden başarı ve teşekkür ödülleri almış olan sanatçı calışmalarına yurt içi ve yurt dışında çeşitli sergi ve organizasyonlarla devam etmektedir.

Nihal Güres kendini “Babam tarih profesörü, annemde pek çok becerilere sahip bir İstanbul hanımefendisi olunca ben de eserlerimin lirik-ekspresyonist-nostaljik olmasına şaşmadım. Atölyede ilk minyatürlerimi yaparken, değerli hocam Neşe Aybey hanımefendi, kızım sen git biraz modern sanat ile ilgilen dedi. Niye hocam, dedim, ama niye derken hocamı biraz da düşündürttüğümü, şaşırttığımı fark etmiştim, çünkü ben klasik minyatür geleneğine, klasik aile genetik faktörlerimi katmaya başlamıştım. Minyatürleri işlerken, biraz da çağdaş sanattaki o özgürlüğü düşlemiştim. Hani o boyanın gürül gürül aktığı, hani o boyanın tuvallere sığmayıp da kendi yoluna doğru gidiverdiği, hani o boyanın ruhtan taşıp sınırlanamaz kadar coştuğu anlar …..

İstasyon Sanat Merkezi`nin Teşvikiye`deki atölyesine girdiğim zaman her şey bana neşeli bir oyun gibi görünüyordu. Hülya Düzenli ve Eşsiz Sabri Berkel hocam beni görür görmez neyi yapıp neyi yapamayacağımı kesin anlamışlardı.” diye anlatıyor.

*****

Önceki

16 Haziran 2021 Çarşamba Günün Sergileri

Sonraki

16 Haziran 2021 Çarşamba Günün Söyleşisi

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar