
“CACA, Tanrı Beni Seninle Yokladı’’
Harika Ören Yazdı
“CACA, Tanrı Beni Seninle Yokladı’’ 10 Ocak 2023’de Caddebostan Kültür Merkezi Salonu’nda prömiyer yapacak.
CACA, Adana Devlet Tiyatrosu kökenli olup şu an İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda sanatçılık görevini sürdüren Esra Ülger’in yazdığı bir “KADIN’’ oyunu. Oyunun son provasını Sanatta Engel Yok Vakfı mensubu arkadaşlarımla birlikte Tiyatro 34’de izledik.
Tam zamanında sahneye konmuş, etkileyici bir oyun olduğu inancındayım. Menajerliğini, Canan Reisoğlu’nun yaptığı oyunda Esra Ülger ve Berna Çakır birlikte son derece anlaşılır kadın duyguları üzerinden müthiş bir performans sergiliyorlar.
Atila Ertekin’in müzikleri oyuna eşlik ederken, hiç görünmeyen ama oyunda yer alan üçüncü kişilik merak uyandırıyor. Esra ve Canan hanımlarla sanatta Engel Yok Vakıf salonu’nda buluştuk. Engelli çocuklarımızın eserlerinin yer aldığı sergimizi hayranlıkla izlediler. Aynı dili konuştuğumuz bu iki özel kadının yanı sıra Berna hanımla da Rekreasyon Derneği çay partisinde buluştuk.
İstanbul Sanat Magazin ailesi olarak Basın Sponsou olmamızdan dolayı kıvanç duyduğumuz; bu değerli oyunun yaratıcılarını, sizlerle tanıştırmak istiyorum.
- Harika Ören: Öncelikle sizleri tebrik ediyorum. Esra hanım, Konu ve zamanlama son derece güncel olan bu oyunu yazmanızda neler etken oldu?
Esra Ülger: Merhaba Harika hanım, bu konuyu yazmamın nedeni günümüzde aşkın, sevginin ve güvenin hızla eriyip yok olma korkusunu yaşamaktı. Dünyadaki birçok insan yoğun hayat şartları karşısında ellerindeki güzelliklere sahip çıkamıyor. Değerler yok oluyor. Doğal olarak bizler, oradan oraya savruluyoruz.
Oyun hayat yolunda mutlu olmaya çabalayan tertemiz bir kadının bitmeye yüz tutmuş eski bir sanatçıyı yeniden hayata bağlamaya çabalarken; aslında ona gül kokulu, ceylan bakışlı yârim diyen sevdiğiyle çıktığı yolda nelerle mücadele ettiğinin hikayesi.
Yeni dünyada aşka ve güvene inanmak isteyen biz insanlar hep soruyoruz kendimize: Ey aşk sen her şeye muktedir misin? işte bu duygularla yazdığım oyunda ben de seyirciye soruyorum; gerçekten aşk her şeye muktedir midir?
10 Ocak günü saat 20:30’da finali hep beraber göreceğiz…
- Harika Ören: Berna hanım, Halk Eğitim Sahnesi Çatkapı oyuncuları, Levent Kırca Tiyatrosu ve 2018’de yazdığınız “Sessizliğin sesi’’ Oyunuyla sizi tanıyoruz. Ayrıca bir de kitap yazmaktasınız. CACA’da gördüğümüz gibi genellikle kadınlar partnerlerine uyum sağladıklarında ilişkilerinin yolunda gideceğini sanıyorlar ve onların her mazeretine bir kılıf uydurarak ne yapmaya çalışıyorlar dersiniz?
Berna Çakır: Bir de kendi uyarladığım Peter Turrini’nin tek kişilik oyunu “Nihayet Bitti’’yi eklemek isterim. CKM ve özel tiyatrolarda ilgiyle izlendi. Sorunuza gelince; Kadın duygusal bir varlık, karşısına seveceğine inandığı bir erkek çıkınca, her ne olursa olsun, ne yanlış yapılırsa yapılsın bunun geçici veya bir daha tekrarlanmayacak bir hata olduğuna inandırıyor kendini.
Buna tutunuyorlar diyelim. Çünkü bu düşünce onların ruhunu onarıp besliyor. Kendini kandırmak, partnerini terk etmekten çok daha kolay ve acısız. Yalancı mutluluğu ayrılığa tercih ediyorlar ve maalesef sonrasında daha büyük yıkımlarla savaşmak zorunda kalıyorlar.
- Harika Ören: CACA konusu ağır ama temposuyla son derece sürükleyici bir oyun. Bize biraz rollerinizden bahseder misiniz?
Berna Çakır: Caca; saf, naif ve kolay inanan, her ne pahasına olursa olsun mutlu olmaya kararlı, asla karamsarlığa kapılmayan ve çok coşkulu bir yapıya sahip. Ayrıca okuyamamış olmanın gizli acısını
taşıyor içinde ve bunu elinden geldiğince telafi etmeye çalışmış. Karşısına çıkan her fırsatta bunu belirtmekten de kaçınmıyor zaten.
Esra Ülger: Sarı Necla; hayat dolu, enerjisi yüksek güzeller güzeli Caca’dan farklı. O eski bir sahne sanatçısı. Hayat deneyimleri fazla ve bunlar ona yük haline gelmiş. Görmüş geçirmiş ve kendince defterini kapatmış. Yani o artık köşesine çekilmiş bir kadın.
- Harika Ören: Rollerinize hazırlanırken sizler için baz alınması gereken en önemli şey ne oldu? Karakterlerinizi oluştururken dışa vurmaya çalıştığınız vurucu etki neydi?
Berna Çakır ; Dışa vurulması gereken en vurucu etki şuydu bizim için; bu oyunu ortaya çıkarırken hem rolümüzü çalıştık, hem de kendimize dış göz olup oyunun bütününü bozmamak, hedeften sapmamak için mücadele verdik. Tabii çalışırken bazen kendimizi kaptırıp yoğun bir şekilde olayın içine giriyorduk.
Esra Ülger: İşte öyle zamanlarda uzun yıllar Kadıköy Halk Eğitim ve Çat Kapı Tiyatrosu’nda yönetmenlik yapan Atilla Ertekin‘e müracaat ettik ve onun da deneyimlerinden yararlanıp yolumuza devam ettik.
Biz de size çalışmamızla ilgili böyle anlamlı ve güzel sorular sorduğunuz için teşekkür ediyor, Sanatta Engel Yok Vakfı’nın başarılarının devamını diliyoruz.
- Harika Ören: Bakışları parıldayan, heyecanlı bir menajerle karşı karşıyayım. Ne yalan söyleyeyim, enerjinize hayran kaldım. Canan hanım “CACA TANRI BENİ SENİNLE YOKLADI’’ sizi neden ve nasıl etkiledi? Bize anlatabilir misiniz?
Canan Reisoğlu: Öncelikle sizin bize katmış olduğunuz, sevgi ile dolu olan kaynaktır o, ışıldayan bakışlarımıza sebep olan. İsminiz gibi harika bir enerji ile bizi karşıladınız. Bunun etkisi ile şahane hissettiğimi kendi adıma söylemek istiyorum. Ayrıca “Sanatta Engel Yok” Vakıf ziyaretimizde göstermiş olduğunuz ilgi ve misafirperverliğinize çok teşekkür ediyoruz.
Berna ve Esra’nın oyundaki performanslarını gördüğümden beri, karakterlerinin bende oluşturdukları o tanıdık hissi herkesin yaşamasını istedim. Şahit olduğumuz ve alışılmış olan çok önemli noktalara değiniliyor oyunda. Hepimizin hayatında belli dönemlerde var olan, çeşitli nedenlerle hayatımıza girmiş ya da kendi yapımızda yaşadığımız; inişli çıkışlı, bazen tutarlı bazen de tutarsız seven, coşan, ağlayan, yaşamın her noktasına dokunan duygularla bezenmiş bir oyun.
- Harika Ören: Kadın aşka saf bir yanıyla aşık sanki değil mi?
Canan Reisoğlu: Oyunu bütünüyle ele alırsak KADIN’ın yapıcı ve saf tarafını hissederken, ne olursa olsun hayatta kalabilmek için yaşam enerjisini kimi aşktan, kimi işten, kimi de dost ve arkadaştan alan yapısının ne kadar güçlü olduğunu görmekteyiz. Oyunumuzun etkileyici sonu için de; toplumların gelişmişlik düzeyini irdelemek adına bir farkındalık hatırlatması diyelim. İki sevdiğim arkadaşımın bu derece etkileyici ve şeffaf bir şekilde sergiledikleri oyuna destek ve katkı sunmak istedim.
Oyunumuzu değerli bularak bizimle söyleşi yaptığınız için size ve İstanbul Sanat Magazin’e teşekkür ediyor, 10 Ocak 2023’te Sanatta Engel Yok Vakfı’yla düzenleyeceğimiz ortak sergi ve tiyatro oyunu için heyecan ve mutluluk duyuyorum.
CACA oyun ekibi, Sanatta Engel Yok Vakfı’yla el ele vererek, 10 Ocak 2023’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenecek prömiyerlerinde, butik bir sergiyle engelli sanatçıların eserlerine de yer verecek. Heyecanlı bekleyiş başladı.
*****