Zülfü Livaneli’nin “Son Ada”sı 1 Eylül’de Raflarda!

Zülfü Livaneli’nin “Son Ada”sı

1 Eylül’de Raflarda!

Haber : Kemal Gönüleri

Fotograf : Cem Talu

  • Zülfü Livaneli’nin çok ses getiren ve en politik romanı olan Son Ada’nın, Gezi direnişçilerini selamlayan yenilenmiş baskısı İnkılâp Kitabevi etiketiyle 1 Eylül’de raflarda yerini alacak.

Edebiyatçı, sanatçı ve fikir insanı kimliğiyle tanınan Zülfü Livanelinin, yayınlandığı günden bugüne çok ses getiren romanı Son Ada, yeni baskısıyla yeniden okurlarla buluşuyor. 2009 Orhan Kemal Roman Armağanı’na layık görülen ve pek çok dile çevrilip dünya çapında okunan Son Ada, İnkılap Kitabevi basımında Livanelinin yeni eklediği sürpriz epilog ve Gezi direnişçilerini selamlayan yenilenmiş finaliyle tekrar okur karşısına çıkıyor.

Romanları 40 dilde yayınlanan ve uluslararası pek çok ödüle layık görülen usta edebiyatçı Zülfü Livanelinin Son Ada romanı hem dünya hem de Türk edebiyatı için büyük bir değer taşıyor. Gözden uzakta, kendi oluşturduğu adil bir sistem içinde huzurla yaşayan ada halkının değişen hayatını anlatan klasik romanda, bir diktatörün halka ve doğaya nasıl düşmanca davrandığı alegorik bir anlatımla gözler önüne seriliyor.

Türk edebiyatının mihenk taşlarından Yaşar Kemal, Son Ada için kaleme aldığı önsözde romanı Edebiyatta görkemli bir söz vardır, büyük kapıdan girmek. Bu, büyük bir eserin yazarı demek. Zülfü büyük kapıdan bu romanıyla girmiştir.” şeklinde anlatıyor.

Zülfü Livaneli imzalı Son Ada, İnkılâp Kitabevi etiketiyle 1 Eylül’den itibaren raflarda, inkilap.com, dr.com.tr ve kitapyurdu.com adreslerinde yerini alacak.

ZÜLFÜ LİVANELİ Kimdir?

Ömer Zülfü Livaneli (1946, Ilgın)

Eğitimini önce Ankara Maarif Koleji’nde, ardından Stockholm’de felsefe ve müzik eğitimi ile sürdüren Livaneli, ayrıca ABD Fairfax Konservatuarı’nda uzaktan eğitim aldı.

Hem Türkiye hem de dünya yazınına ve kültürel birikimine müzik, edebiyat, sinema gibi çeşitli mecralarda katkı koydu. Üretken yazarın romanları 40 dilde yayınlandı; İspanya, Kore ve Almanya’da çok satanlar listesine girdi. Son olarak Serenad, basının ve uluslararası kültür çevrelerinin yoğun ilgi gösterdiği bir organizasyonla Amerikalı okurlarıyla buluştu. Zülfü Livaneli’nin romanları İtalya ve Fransa’da Yılın Kitabı Ödülü, ABD’de çeşitli edebiyat ödülleri, Balkan Edebiyat Ödülü; Türkiye’de Yunus Nadi Roman Ödülü, Orhan Kemal Roman Armağanı ve Beyaz Martı Onur Ödülü gibi ulusal ve uluslararası ölçekte pek çok saygın ödüle layık görüldü.

Harvard, Princeton, Shangay, St. Petersburg, Kazan Üniversiteleri gibi dünya çapında prestij taşıyan üniversitelerin yanı sıra, çeşitli Türk üniversitelerinde de konferanslar ve dersler veren usta edebiyatçının romanları, Missouri Southern State University (MSSU)’de ders kitabı olarak okutuldu. Cengiz Aytmatov ev sahipliğinde Arthur Miller, Peter Ustinov, James Baldwin, Yaşar Kemal gibi 20. yüzyılın edebiyat dâhileri ve düşünürlerinin katılımıyla gerçekleşen Issık Göl Forumu’nda yer aldı.

Romanları kadar fikirleri ve müziği ile de dünya basınında övgülerle karşılanan bir sanatçı olan Livaneli edebiyat, müzik ve sinema alanlarında 30’dan fazla ulusal ve uluslararası ödül sahibi. Çalışmaları, dünya çapında yüz binlerce okur ve dinleyici tarafından takip ediliyor.

1972 yılında, dönemin politik atmosferinin etkisiyle düşünceleri nedeniyle suçlanarak hapis ile cezalandırılan ve uzun yıllar sürgün hayatı yaşayan fikir-sanat işçisi Livaneli; Türk-Yunan ilişkilerinin zor dönemler yaşadığı 1980’li yıllarda Türk-Yunan Dostluk Derneği’nin kurucularından biri oldu. 1996-2016 yılları arasında UNESCO İyi Niyet Büyükelçisi olarak görev yaptı. 2002-2006 yıllarında ise milletvekili olarak TBMM’de yer aldı.

Türkiye müzik, kültür, fikir ve siyaset sahnesinde vazgeçilmez bir yeri olan Zülfü Livaneli, düşünsel ve edebi üretimine halen yaşadığı İstanbul’da devam etmekte.

*****

Önceki

Oğuzhan Koç & yeni Single’ı “Heyecandan”

Sonraki

Kadınlar Sanatla Buluşuyor

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar