“Antik Çağ’dan günümüze Muğla Mutfağı” kitabı tanıtıldı.
Haber: Erol Ünal
Antik çağlardan günümüze kadar Muğla mutfağının lezzetlerinin toplandığı kitabın tanıtımı Muğla Valisi İdris Akbıyık ve eşinin katılımı ile Bodrum Kalesinde yapıldı. Muğla Valiliği koordinesinde, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kapurcuk Kültür ve Gastronomi İşletmesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile hazırlanan kitapta antik çağlar, Osmanlı dönemi ve günümüze ait yemek tarifleri yer alıyor.
Muğla mutfak mirasının tanıtımı ve markalaşması, bölgede gastronomi turizminin canlandırılması hedeflenerek oluşturulan kitapta yer alan tariflerin içinden oluşturulan özel menü ile her yemeğin mitolojisi-tarihsel hikâyesi davetlilere anlatıldı ve tadım etkinliği yapıldı.
Antik döneme ait 35, Osmanlı dönemine ait 6, yöresel ve günümüze ait 25 yemek tarifi ile toplam 66 tariften oluşmaktadır. Kitap 260 sayfa,
Kitap yazımı proje koordinatörü Muğla Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu Proje Uzmanı Doç. Dr. Buket Ballıel Ünal, Editörler; Girişimci ve Kapurcuk Marka Direktörü Av. S. Ece Baysal, Öğretim Görevlisi Dr. Selma Atabey, Öğretim Görevlisi Dr. Alper Gölbaş, tüm kazı başkanları ve bölüm yazarları ile hazırlanmıştır.
Antik Çağ’dan Günümüze Muğla Mutfağı kitabı; tüm kazı başkanlarından bölgelerine ait yemek kültürü verileri, bölüm yazarları tarafından kaleme alınan ilçenin coğrafi konumu, demografik özellikleri, tarihi, yazarın kazı çalışmalarını yürüttüğü alanlarda yapılan kazılar sırasında tespit edilen arkeolojik veriler, editörler tarafından yazılan ürün bazlı bölümleri, mutfağımızı yüzyıllardır zenginleştiren ürünleri ve tarihten bugüne yemek tarifleri ile oluşturuldu.
Muğla Valisi İdris Akbıyık kitap projesi ile ilgili verdiği demeçte ”Proje çok değerli. Malum Muğla özellikle arkeolojik kazılar açısından Türkiye’de en çok kazı yapılan ilimiz. Orada kazıları yöneten hocalarımızın yine içinde olduğu proje ekiplerimizin, değerli akademisyenlerimizin içinde olduğu kolektif bir uzun çalışmanın ürünü Antik çağdan günümüze Muğla mutfağı. Hem gastronomi turizmi anlamında hem de bizim bu geniş yemek kültürümüzün yaşatılması anlamında bu tarifler hepsi altın değerinde.” dedi.
Kitap projesinin koordinatörü Muğla Valiliği Proje Ofisi‘nde görevli Doçent Dr. Buket Ballıel Ünal kitap ile ilgili; “Antik Çağdan Günümüze Muğla Mutfağı kitabının oluşturulmasında proje koordinatörü olarak görev yaptım. Kitabımızın en önemli özelliği güçlü bir ekiple ve iyi paydaşlarla güzel Muğla’mızın tüm paydaşları ile birlikte hazırlanmış olması.
Ekibimizin güçlü olması ve birçok kurumun yer alması, Muğla’daki tüm kazı başkanlarının içerisinde olması kitabımızın kaynağının ve temelinin, içeriğinin, literatürünün güçlü olduğunu bir göstergesi. Bu bağlamda biz Muğla Gastronomisi ile birlikte ekibimizle gastronomi turizminde bir ilke imza atıyoruz ve bu projemizin kitabımızın genişletilmiş baskılarıyla ve yapacağımız birçok projeyle Muğla adına ve ülkemiz adına çok daha iyi işler yapacağımıza inanıyoruz” dedi.
****