Bülent Tekin & Büyük(Lere) Küçük(Lere) Masallar

Bülent Tekin & Büyük(Lere) Küçük(Lere) Masallar

Haber : Kemal Gönüleri

Çok yönlü Yazar Bülent Tekin‘in  “Büyük(Lere) Küçük(Lere) Masallar” kitabı Delal Yayınları tarafından yayınlandı.

2020 Yılında Basımı yapılan 328 sayfadan oluşan Bülent Tekin‘in “Büyük(Lere) Küçük(Lere) Masallar” kitabında ilginç masallar yer alıyor.

İşte bunlardan ikisi;

Şahin ile Keklik

Yaşlı bir nine Şeytan’a, “Ben senden daha fazla kötülük yapabilirim.” demiş. “Daha fazla kırar, yıkar, dökerim. Daha kötü olaylara neden olabilirim. İstersen yarış benle.”

“Başla!” demiş Şeytan yaşlı nineye bıyık altından gülerek. “Yahu bu moruk kadın kafayı yemiş herhalde?!. Dünyada benden kötüsü var mı ki?”

Yaşlı nine hemen işe koyulmuş. Etrafından sorup soruşturmuş. (…)

Kekliğin biri çok güzel ötüyormuş. Şahin sesi işitmiş, çok hoşuna gitmiş. Bir gün dalın üstüne tünemiş. Keklik öterken Şahin ona “Seninle arkadaş olmak istiyorum!” demiş. Keklik ürkmüş.

“Korkma!” demiş kendisine güvenmeyen Kekliğe. “Bana güven. Hatta seninle tüm keklikler ve şahinler adına anlaşma yapacağım: Şahinler sizleri ürkütmesin diye alçaktan uçmasın, sizlerin üstünüzden hiç uçmasınlar.”

Böylece arkadaş olmuşlar. Şahin artık kekliğin yuvasına bile gidiyormuş. (…)

Cimri Komşu

Biri varlıklı iki komşu varmış. Varlıklı olanın 200 koyunu, 200 keçisi ve 200 ineği varmış. Her gün bol bol ayran yaparmış. Ailece de içerlermiş. Ancak komşusuna bir tas ayran bile göndermezmiş. Diğer komşu ise bir kekliği ve tüfeği olan gariban yaşlı biriymiş. Ava gider, kekliğinin yardımıyla birkaç şey vurabilirse eşiyle birlikte yermiş. Yoksa yarı aç, yarı tok yaşarlarmış. 

Bir gün yaşlı adamın dağda avda bulunduğu yere zengin adam sürüleriyle gelmiş. İşte o anda bir kurt sürüsü saldırmış. Zengin adam kurtları kaçırtmak ve öldürmek amacıyla yaşlı adama seslenmiş:

“Amca tüfeğini getir, kurdu vuralım!”

Yaşlı adamın yanıtı traji komiktir:

“Ayran dök ayran!..

Bülent Tekin

Bülent Tekin Hakkında ;

15 Şubat 1954 yılında Mardin’in Derik ilçesinde doğdu.

Aslen Mardin’in Ömerli ilçesi Çınaraltı (Rissin) köyündendir. İlginçtir ki çocukluk yıllarında babası Murathan Mungan’ın babasıyla arkadaştır. Bu nedenden dolayı ailelerin birbirini ziyaretinde iki çocuk birlikte oynama olanağı bulur.

İlkokula Mardin’in Derik ilçesinde başlamasına karşın daha iyi bir eğitim alması için ailesi onu Mardin’deki anneannesinin evine yollamıştır. Bülent Tekin İlkokulu Mardin’de, ortaokulu Ankara ve Diyarbakır-Çermik’te okumuş, liseyi Diyarbakır’da bitirmiştir. İDMMA(Galatasaray) Kimya Mühendisliği ve ODTÜ(Gaziantep Kampusu) İnşaat Mühendisliği mezunudur. Üniversite yıllarında “Duygu” adlı bir senaryo çalışmasında bulunmuştur. Bu eser bir Sinema dergisinde fotoroman şeklinde senaryo edilmiştir.

Bülent Tekin, yazmaya başlamasının nedenlerini çocukluğunda dinlediği hikâyelere bağlar. Annesinden, anneannesinden çok sayıda masal ve hikâye dinler. Bunlar gelecekte onun bir yazar olmasında önemli rol oynayacaktır. İlkokuldayken (Mardin Ebul’ula İlkokulu) Valiliğin organize ettiği kompozisyon yarışmasında birinci seçilir. Lisede şiire yönelir. Üniversitede daha çok toplumcu ve devrimci şiirler yazdı.

70’li yılların şartlarında yazmış olduğu, “Oğul(roman)”, “Para(roman)”, “Toplu(msal) Şiirler(şiir)”, “Şili Sosyalizmi(araştırma-inceleme)” adlı kitap çalışmaları polis tarafından alındığından bu eserlerin basılma olanağı olmamıştır. O yıllarda daktilo edilen nüsha yok edilince yedekleme şeklinde bir güvenlik olanağı bulunmuyordu. Bu nedenle bu kitapların basılma olanağı olmamıştır.

Bülent Tekin Edebiyatçılar Derneği, BESAM, TYS, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (fahri üye), Mezopotamya Gazeteciler Cemiyeti ve PEN üyesidir. Gırgır Dergisi’nde aralıksız dokuz yıl yazdı. Ayrıca 2010-2011 yılları içerisinde KKTC’de yayınlanan ‘Afrika’ adlı gazetede köşe yazarlığı yaptı. 4 Eylül 2012 ile 31.12.2012 tarihleri arasında Dijle Tv’de yayınlanmış olan “Bülent Tekin İle Tarafsız Bakış” programını sundu. 2013 yılında da bu televizyon programını bir süre daha aynı televizyonda sunmuştur.

Kürt Sorunu Ve Sayılmayan İsyanlar(araştırma/inceleme), Kanayan Topraklar (Simko, Berzenci, Koçgiri) 1919-1923(araştırma/inceleme), Cumhuriyet Dönemi İlk Kürt İsyanları 1924-1926(araştırma/inceleme), Taarruz Yılları 1926-1930(araştırma/inceleme), Dersim’den Tunceli’ye Giden Yol 1930-1938(araştırma/inceleme), Yakın Tarihte Kürt Sorunu: 40’lardan PKK’ye (1940-Günümüz)(araştırma/inceleme), Büyük(lere) Küçük(lere) Masallar(masal) adlı eserleri TBMM Kütüphanesi’ne seçilmişlerdir. Diğer bir deyişle Türk, Kürt, Arap, Fars ilişkilerini ve Kürt sorunsalını (büyük ve komşu devletler bağlamında da) başlangıcından günümüze kadar tüm ayrıntılarıyla yazan tek yazardır.

Yayımlanmış eserleri:

Kızıldan Sarıya(şiir), Tarih Tarih Olsun(şiir), Sevdanla Yaşayacaksan(şiir), Kral Situ’nun Hikâyesi(roman), Barışla Güzeldir Sevdam(şiir), Feyyo’nun Felsefesi(roman), Ölümü Vurmak Güneşi Öpmek(şiir), Bir Türkiye Çıkmazı(deneme), Kartal Yuvası-Mardin Tarihçedir-(tarihi roman), Köpekleşmenin Şerefi(mizah/deneme), Vatan Millet Diyarbakır(mizah/deneme), Kürt Sorunu Ve Sayılmayan İsyanlar(araştırma/inceleme), Kanayan Topraklar (Simko, Berzenci, Koçgiri) 1919-1923(araştırma/inceleme), Cumhuriyet Dönemi İlk Kürt İsyanları 1924-1926(araştırma/inceleme), Taarruz Yılları 1926-1930(araştırma/inceleme), Dersim’den Tunceli’ye Giden Yol 1930-1938(araştırma/inceleme), Yakın Tarihte Kürt Sorunu: 40’lardan PKK’ye (1940-Günümüz)(araştırma/inceleme), Büyük(lere) Küçük(lere) Masallar(masal), Toplu Şiirler(şiir), Karakuşi Yıllarında Aşk(yazılar).

****

Önceki

GESAM Sergisi Portakal Çiçeği Karnavalı’nda

Sonraki

Hatice Çiçeksever’den Söyleşi

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Popüler Yazılar