Yazarımız Erol Ünal
Füze Kulübü Bildirisini Sundu
Haber : Kemal Gönüleri
- Bandırma Füze Kulübü adıyla bir de film çevrildi. Haberlerin dışında çocuk kitabı ve film senaryosu da yanlışlarla doludur.
- “Yazdığım kitap gerçeğin ta kendisi, Bandırma Füze Kulübü’nün gerçek öyküsü oldu.”
Yazarımız Erol Ünal, Balıkesir’in Kültürel Mirası Uluslararası Sempozyumu’nda “Bandırma Füze Kulübü Gerçeği” hakkında bildiri sundu. Sempozyumda sunulan bildiriler kitaba dönüştürülerek şehrin kültür hazineleri arasındaki yerini alacak.
Onur Kurulu Vali İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu‘dan oluşan Cumhuriyetin 100. yılında Geçmişten Günümüze Balıkesir’in Kültürel Mirası Uluslararası Sempozyumu‘na 150’ye yakın bildiri sunuldu.
Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit; “Balıkesir’e ait ortak kültür, dil, tarih, edebiyat, coğrafya, sanat, musiki, mimari vb. konuları içeren bildirilerin yer alacağı yeni bilimsel çalışmalarla geçmişten günümüze ışık tutmayı amaçlıyoruz.” dedi.
Erol Ünal konuşmasında; “Türkiye’de ilk füze denemeleri 1955 yılında Bandırma’da başlanmıştır. Ben 1961’de Bandırma’da Şehit Mehmet Günenç Lisesi’nde okurken okuldan arda kalan boş zamanlarımda Bandırma’da yayınlanan 3 gazeteden biri olan mahalli Ufuk gazetesinde muhabirlik yapıyordum.
Aynı zamanda Tercüman Gazetesinin Bandırma Muhabiri idim. Bandırmadaki Füze denemeleri hakkında ilk bilgileri Bandırma Füze Kulübü kurucusu Güngör Gezer’den aldım.
Güngör Gezer Bandırma Füze Kulübü’nün oluşumunu bana şöyle anlattı; “1955’de Halit Kıvanç’ın, uzay konusundaki Milliyet’te yayınlanan seri röportajları beni, ortaokuldaki birkaç arkadaşımı füzeler üzerinde çalışmaya teşvik etti. Ortaokul arkadaşlarım Artuğ Sayıner, Ali Osman Caran ve Adnan Zambak ile havacılık çalışmalarına başladık.
Bu konuda ne bulduysak okuduk. Yurtdışından kitap, mecmualar getirttik. Bütün harçlığımızı bunlara sarf ediyorduk. Ali Osman Caran’ın evinin bahçesindeki küçük bir kulübede 30cm. uzunluğunda roket yaptık. Roketi mavzer kurşununun üstüne monte edilip ateşleyince 50m. yüksekliğe ulaştı. İkinci denemeyi yakıt olarak benzin buharı, oksijen kullandığımız daha büyük roketle yaptık. Roket maalesef ancak 15m. yükseldi.
O yıllarda ortaokulda Uzay, Füzeler, Roketler konularında verdiğimiz konferanslarla ilgi çektik. 1957’de ortaokuldan mezun olup Bandırma Şehit Mehmet Günenç Lisesinde Matematik Öğretmenimiz Tahsin Çizenel ve Fizik Öğretmenimiz Selahattin Örgen’in yardımlarıyla geliştirdik.
Güngör Gezer’den bu bilgiyi aldıktan sonra Bandırma Füze Kulübü hakkında bütün bilgileri arşivlemeye başladım. Bandırma Füze Kulübü hakkında senelerce haberler yayınlandı. Bandırma Belediyesi Yazar Ahmet Şerif İzgören’in Bandırma Roket Kulübü adlı çocuk kitabını 10000 adet bastırıp Bandırmadaki tüm ortaokul öğrencilerine armağan etti.
Bandırma Füze Kulübü adıyla bir de film çevrildi. Ancak bu haberlerin bir kısmı gerçeği yansıtmıyordu. Haberlerin dışında çocuk kitabı ve film senaryosu da yanlışlarla doludur.
Ben de topladığım bu bilgilerle ‘Bandırma Füze Kulübü Gerçeği’ adlı bir kitap yazdım. Yazdığım kitap gerçeğin ta kendisi, Bandırma Füze Kulübü’nün gerçek öyküsü oldu.” dedi.
‘Bandırma Füze Kulübü Gerçeği’ Edinmek için cinius.shop ve trendyol.com
***