Turgutreis Sanatçılar Sokağı Sanat Dolu

Haber: Erol Ünal

  • Bu sokakta resim, heykel, seramik, karakalem, karikatürlerin yanında el sanatı standlarında; geleneksel Türk sanatları, rölyef, ahşap oyma, takı, ahşap boyama, ev tekstili, telkari, otantik oya, heybeler, keçe, takılar, Bodrum’a özgü magnetler, taş boyamalar, süs kabağı lambaları, kuklalar, keçe ve bez bebekler, minyatür tekneler, ahşap boyama ağırlıklı bir şekilde yer alıyor.

Bodrum Turgutreis’te her yaz Turgutreis Sanatçılar Sokağı açılır. Turgutreis Sanatçılar Sokağı bu senebiraz gecikme ile 29 Haziran Pazartesi günü açıldı. Sokak ilk kurulduğu günden bu yana yoğun ilgi görüyor. Turgutreiste yaşayan 10 Ressam tarafından başlatılan “Ressamlar Sokağı” projesi bu sene 16. yılını kutluyor. Senelerce evvel kurulan “Ressamlar Sokağı”na bir süre sonra “El Sanatları” yapanların da katılmasıyla “Turgutreis Sanatçılar Sokağı“nda standlar 70’e ulaşmış. Şu anda Bodrum yarımadasında en uzun “Sanatçılar Sokağı” Turgutreiste bulunuyor.

Turgutreis’e gelen turist ve tatilcilere, çevrede yaşayanlara ekonomik, orjinal alışverişin yanında renkli bir kültür sanat köşesi sunmakta… Standlarda hizmet veren sanatçılar sergiledikleri ve satışa sundukları ürünleri, yapıtları kendileri üretiyorlar. Standların görünüm ve fiziki koşulları bazı el ürünlerinin sergilenmesi için yeterli gibi olsa da; özellikle ressamlar bölümü için oldukça yetersiz kalmakta. Yaklaşık sekiz / on metrekare gibi olan sergileme alanı resimlerin gerektiği gibi; ya da daha fazla yapıtın sergilenmesine olanak vermemekte. Belediyelerin standları iyileştirme ve belde içinde yaygınlaştırma konusunda yıllardır güzel projeleri olmasına karşın bulunamayan maddi kaynaklar nedeniyle yaşama geçirilemiyor. Sokakta üretim yapan sanatçıların ortak beklenti ve dilekleri bu projelerin bir gün gerçekleşmesi, yapıtlarının gerçek değerlerini bulması için uygun sergileme olanaklarına kavuşmalarıdır. Sanatçılar Sokağı’nda stand yeri alabilmek için ilçede ikamet edilmesi, standda stand sahibi sanatçılar tarafından üretilen ürünlerin satılması zorunlu… Başvurular Belediyeye Ocak ayına kadar yapılıyor.

Standlarda Bodrum’a özgü minyatür yel değirmenleri, magnetler, süs kabağına delikler delip, bu deliklere boncuk yerleştirmek suretiyle yapılan lambalar, kuklalar, keçe bebekler, minyatür tekneler de yer alıyor. Sanatçı ve zanaatkârların kendi el emekleri ile ürettikleri ürünleri, kültür ve turizmiyle ünlü beldeleri ziyarete gelen yerli ve yabancı misafirlere teşhir edebildikleri, talep olması durumunda satabildikleri bu stantlar, yöre’ye görsel bir zenginlik katmakta…

Yaz aylarında tatilcilerin büyük ilgi gösterdiği bu sokakta resim, heykel, seramik, karakalem, karikatürlerin yanında el sanatı standlarında; geleneksel Türk sanatları, rölyef, ahşap oyma, takı, ahşap boyama, ev tekstili, telkari, otantik oya, heybeler, keçe, takılar, Bodrum’a özgü magnetler, taş boyamalar, süs kabağı lambaları, kuklalar, keçe ve bez bebekler, minyatür tekneler, ahşap boyama ağırlıklı bir şekilde yer alıyor. Standlar Ekim sonuna kadar her gün akşam açık oluyor. Her yıl Sanatçılar Sokağındaki sanatçı sayısını artıyor.

*****

Önceki

TRT 2’de Her Akşam Farklı Film

Sonraki

Doğum Yıldönümünde Attilâ İlhan…

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar