Timur Selçuk Vefat Etti

Timur Selçuk Vefat Etti

Haber : Kemal Gönüleri

  • Müzik dünyası bir ustasını kaybetti. Timur Selçuk 74 yaşında hayata veda etti. Türk müziğinin unutulmaz ustalarından Münir Nurettin Selçuk ile tiyatro sanatçısı Şehime Erton’un oğlu olan Timur Selçuk, müzik dünyasına unutulmaz eserler bıraktı.

Türkiye bugün büyük bir müzik adamı Besteci – Piyanist, çok sesli müziğin duayeni Timur Selçuk‘u (74) kaybetti. Müziğinde sanatsal kaliteyi popüler olmanın önüne koyan, zamanının hep ötesinde işler yapan ve müzikteki tarzını anlamayanlar için, “Bir süre sonra benim ne yaptığım netleşecek inşallah o netleştiği zaman ben hala hayatta olurum” diyen büyük usta kurduğu sanat merkezi ile pek çok gencin de yetişmesine ön ayak oldu.

II. Dünya Savaşı’ının hemen sonrasında 1946 yılının İstanbul’un’da doğan Timur Selçuk‘un yapacağı meslek büyük ihtimalle anne karnından çıktığı an belliydi. Zira babası bir Türk Sanat Müziği efsanesi olan Münir Nurettin Selçuk‘tu.

İstanbul Sanat Magazin Ailesi olarak; Müteveffa Timur Selçuk‘a Allah’tan rahmet, sevenlerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Allah rahmet eylesin.

Artık anılarımızda kalan; Timur Selçuk‘a  2017 “Emeğe Saygı” Ödülünün teslimi sırasında çekilen fotografları bir kere daha yayınlıyoruz.

TİMUR SELÇUK HAKKINDA

Beş yaşında piyano çalmaya başlayan Timur Selçuk, yedi yaşında ilk konserini vermişti. Usta müzisyen, Galatasaray Lisesi’nden mezun olmuştu. Aynı zamanda İstanbul Belediye Konservatuvarı piyano bölümüne de devam etmiştir.

Selçuk, Paris’teki École Normale de Musique de Paris’te bestecilik ve orkestra yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra 1975’te Türkiye’ye dönmüştür.

“Ayrılanlar İçin”, “Sen Nerdesin” ve “İspanyol Meyhanesi” gibi parçaları müzik dünyasına kazandırmıştır.

Ümit Yaşar Oğuzcan, Orhan Veli, Attila İlhan ve Nazım Hikmet’in şiirlerinden bestelediği şarkıları seslendirmiş, 1976’da İstanbul Oda Orkestrası’nı ve kendi öğrencilerini yetiştirdiği Çağdaş Müzik Merkezi’ni kurmuştur.

Ankara Sanat Tiyatrosu’nda 10 yıl çalışmış, Bilgesu Erenus’un “Nereye Payidar” oyunu için besteler yapmış, Uğur Mumcu’nun Sakıncalı Piyade’sinin müziklerini yapmış, ayrıca “804 İşçi”, “Ferhat ile Şirin”, “Şeyh Bedrettin Destanı”, “Tak-Tik”, “Küçük Adam Ne Oldu Sana”, Rumuz Goncagül ve “Galilei-Galileo” adlı oyunların müziklerini yapmıştır.

“Sarıpınar 1914”, “Üç İstanbul”, “Cahide”, “Hakkari’de Bir Mevsim” gibi filmlere de fon müziği bestelemiştir. 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.

TİMUR SELÇUK’UN ÖDÜLLERİ

Adana Altın Koza Film Festivali En iyi Müzik Ödülü (1994) – En İyi Müzik (Mavi Sürgün)

Antalya Altın Portakal Film Festivali (2003) – En İyi Müzik (Abdülhamid Düşerken)

İstanbul Sanat Magazin 2017 – “Emeğe Saygı” Ödülü

Selçuk’un “Ayrılanlar İçin” şarkısı Fransızca da yorumlanmıştı.

*****

Önceki

7 Kasım 2020 Cumartesi Tiyatro Rehberi

Sonraki

8 Kasım 2020 Pazar Günün Sergileri

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar